25.04.2024
Аналітика Новини

Яким був 2019-й для Тернопільщини. ТОП-10 подій року за версією видання «Терміново»

Політичні несподіванки і резонансні вбивства, незвичайні метеорологічні явища і позитиви. У переддень Нового року ми вирішили підбити підсумки найрезонансніших справ, якими займалися журналісти «Терміново», і підсумувати, яким цей рік був для області. Відбираючи десятку подій, керувалися інтересом читачів видання. 

Політика року

Результати і президентських, і парламентських виборів-2019 немало здивували, а подекуди й шокували. Нагадаємо, до Верховної Ради від Тернопільщини зайшли п’ятеро депутатів від президентської партії «Слуга народу» та двоє самовисуванців. На окрузі 163 (Тернопіль) переміг нікому не відомий досі Андрій Богданець, за списком “Слуги народу” пройшли теж маловідомі Людмила Марченко та Іван Калаур. 164 і 167 округи підкорили відомий у краї громадський активіст, автомайданівець Ігор Василів та знаний підприємець, економіст Володимир Гевко (брат відомого гумориста Віктора Гевка). 166-й округ вдруге осідлав тепер уже самовисуванець Микола Люшняк. Дива не сталося лише на 165-му, де переміг відомий аграрій Іван Чайківський, йому рівних не було. 

На усіх п’ятьох округах перемогла партія “Слуга народу”. 

Поки що народні обранці не відзначились нічим особливим у Верховній Раді. Ігор Василів очолив тимчасову слідчу комісію, яка займатиметься резонансними вбивствами і замахами на громадських активістів, насамперед вбивство Каті Гандзюк. А от Андрій Богданець встиг почубитися у кулуарах парламенту зі свободівцями, після чого лікував струс мозку. Іван Чайківський обраний секретарем аграрного комітету. Інші “слуги народу” ще не встигли відзначитись. Ми пильно стежимо за роботою депутатів від Тернопільщини і через пів року їхньої діяльності зробимо детальний аналіз.

Резонанс року

4 вересня Тернопіль сколихнула новина: внаслідок вибуху біля свого дому постраждав ректор ТНЕУ Андрій Крисоватий.  Близько 8.00 він вийшов на подвір’я власного будинку з горням кави і знайшов пакет, схожий на подарунок. Внаслідок вибуху в Андрія Крисоватого сильно травмована ліва рука, її ампутували вище кисті. Постраждала також дружина ректора Оксана Іванівна, вона втратила око. Також відомо, що у “подарунку” була записка такого змісту: “Подарунок від нас, memento mori, ректор, memento mori” (пам’ятай про смерть – ред.) 

Ще влітку видання “Терміново” писало про подібні подарунки, які знаходили біля будинків відомих у Тернополі підприємців. Таким чином, поліція почала говорити про серійність злочинів, утім, винуватців досі не знайшли, хоч і на кожному кроці попереджали про небезпеку. 

 

Трагедія року

Наприкінці року вся Тернопільщина оплакувала 15-річного Віктора Груб’яка. Хлопець вийшов з дискотеки у селі Вівся Козівського району 21 листопада і зник

Три тижні підлітка шукали усі можливі підрозділи – поліції, надзвичайників, місцеві жителі. 15 грудня правоохоронці повідомили, що мисливці знайшли тіло хлопчика між селами у Козівському районі. Смерть Віктора настала внаслідок переохолодження, стверджують у поліції. 

 

Пам’ятник вчителю без вчителя

Знайшовся мільйон, який ще торік мали освоїти із коштів громадського бюджету. Йдеться про пам’ятник вчителю, який 18 грудня відкрили біля школи №3 в обласному центрі.  Вартість пам’ятника, згідно з проектом – 999800 гривень. За нього проголосували 1003 тернополян.

У розслідуванні “Терміново” ми детально дослідили довгий шлях таємничого пам’ятника. До останнього тернополяни не уявляли, як виглядатиме монумент. Нарешті він з’явився. Щоправда, без вчителя, але принаймні відомо, куди подівся мільйон з Громадського бюджету. Затягування з відкриттям пам’ятника пояснювали складною технологією. 

 

Зеленський у Тернополі

1 листопада Тернопільщину вперше у ранзі президента відвідав Володимир Зеленський. Він пройшов і через коридор ганьби, і через коридор людського болю, представив нового очільника облдержадміністрації і доручив розібратися із роздержавленням спиртової галузі. 

З невідомих причин президент скоротив програму перебування в області. Після зустрічі в облдержадміністрації він не поклав квіти до меморіальної дошки діячам ЗУНР і не відвідав “Водну арену”.

 

Тренд року

Тренд цього сезону. Випускники поступово відмовляються від довгих суконь і пишних святкувань у ресторані, а обирають подорож замість випускного. Так випускники Великогаївської школи обрали тур містами Європи. Ця новина стала однією з найпопулярніших на сайті “Терміново”. 

Поїздка тривала 5 днів. Мандрівники відвідали Краків, Прагу, Відень і Будапешт. Юнаки і дівчата кажуть, цих вражень могло б і не бути, якби вони обрали святкування у ресторані.

Новий голова ОДА

Призначення Ігоря Сопеля головою Тернопільської облдержадміністрації стало ще однією несподіванкою року. До високої посади Ігор Сопель мав хіба досвід депутатства у міській раді Хоросткова і кандидування до Верховної Ради на 166-му окрузі, зате багато фотографій з акторами 95-го кварталу. 

За два місяці роботи про Ігоря Сопеля в кулуарах обласної держадміністрації відгукуються як про людину інтелігентну і незлу. Проте поки що очільник ОДА не змінив нікого із начальників управлінь, представив лише одного свого заступника – Ігоря Гайдука. Президент досі не призначив жодного із голів райдержадміністрацій на Тернопільщині (в інших областях призначення йдуть наповну). 

Голова ОДА досі не був гостем жодного з ефірів місцевих теле- і радіостанцій, не давав й газетних інтерв’ю. Промови Ігор Михайлович виголошує лише з-за трибуни з листочка. На сесіях обласної ради, де депутати налаштовані до теперішньої влади скептично, а часом й радикально, тримається невпевнено. 

Суд року

Триває суд над підозрюваним у вбивстві тату-майстрині Тетяни Подвашецької Андрієм Горбатюком. Хлопця із незвичайною зовнішністю затримали після жорстокого вбивства дівчини у власній квартирі на вулиці Курбаса у ніч з 15 на 16 квітня. 

Підозрюваний пройшов психіатричну експертизу і визнаний осудним. У жовтні справу передали до суду. Наразі триває судовий процес, за яким стежать журналісти “Терміново”. Якщо провину Горбатюка доведуть, йому загрожує довічне ув’язнення

Травневі зливи

Аномальна кількість опадів випала упродовж травня-червня на Тернопільщині. Ми регулярно писали про розмиті городи і дороги. Інколи стихія вирувала понаднормово: вода зносила паркани, підтоплювала будинки і змивала городину, як у Монастириському районі на початку червня. Зливи вирували і на півдні області, і на півночі

 

Сесійна зала за 14 мільйонів і Тернопільщина без бюджету

Обласні депутати запрацювали у новій сесійній залі, на ремонт якої пішло 14 мільйонів бюджетних грошей. Тут і справді всі умови для роботи –  замінили трибуни, крісла, встановили сучасні перегородки, обладнали пандусом. Працює два плазмових телевізори, оновлене освітлення і портьєри. Здавалося б, тільки працюй. Однак кожна сесія схожа на “пінг-понг”, де депутати обмінюються люб’язностями один з одним, показують голові ОДА хто в хаті господар і передають вітання депутатам Верховної Ради.

Під ялиночку облдепи поклали ще один сюрприз – Тернопільщина без бюджету. Депутати не сторгувалися, відтак головний фінансовий документ області доопрацюють. Прийняти планують орієнтовно 13 січня.

 

Список подій, які не залишили байдужими читачів “Терміново” можна продовжити. Ми вибрали ті, які викликали найбільший інтерес наших читачів. 

З травня 2019 року видання «Терміново» почало працювати за підтримки Європейського фонду «За демократію». Як розслідувально-новинна редакція ми завжди прагнемо не тільки вчасно поінформувати, а й проаналізувати інформацію, подивитися на буденні події з незвичного ракурсу, бути корисними людям і доводити справу до кінця.

Напередодні Нового року від усієї команди “Терміново” бажаємо усім, хто буде з нами й далі, добрих новин, затишку у ваших оселях, миру в країні, тепла і гармонії у ваших душах. 

Перейти до панелі інструментів