29.03.2024
Аналітика Новини

У Тернополі підозрілі пакунки знаходили тричі, вибухнув тільки останній

Інформація про те, що 3 серпня на капоті автомобіля NISSAN QASHQAI здетонував саморобний пристрій, наробила неабиякого шуму у Тернополі. Адже спершу тернопільські ЗМІ написали про кримінальні розбірки у маленькому спокійному місті. І лише після вихідних офіційну інформацію оприлюднила поліція.

Якщо сайти давали інформацію про те, що вибухівка була у подарунковому пакеті, який поставили на авто дружини одіозного екс-заступника міського голови Володимира Камінського і його випадково відкрив перехожий, якому відірвало пальці, то в офіційному повідомленні йшлося про те, що у результаті вибуху за меддопомогою з рваною раною руки до лікарні звернувся тернополянин, 1981 року народження. Чоловік на момент вибуху був неподалік автомобіля. Про вибухівку у подарунковому пакеті напряму тут не згадувалося, однак було застереження від правоохоронців про те, що у разі виявлення пакунків, сумок чи невідомих предметів у вигляді подарунків, не підходити, не відкривати, а одразу телефонувати на лінію “102”.

За інформацією Єдиного державного реєстру судових рішень, під час огляду місця події, неподалік нього правоохоронці виявили  паперовий конверт з записками. Їх віддали на експертизу.

У той же час, у редакцію “Терміново” надійшла інформація, що випадок із підкладанням вибухівки у подарунковому пакеті –  не перший. Мовляв, схожі випадки були у Тернополі у травні та липні. Однак офіційного повідомлення від правоохоронців не прозвучало.  Окрім того, в офіційній інформації про вибух 3 серпня у центрі міста не згадувалось про те, за якою ж статтею поліція відкрила кримінальне провадження.

Чи справді таке траплялось і раніше, ми поцікавились у Єдиному державному реєстрі судових рішень. І, як випливає із оприлюднених рішень судів, якщо за фактом вибуху 3 серпня відкрите кримінальне провадження за ч.2 ст. 194 КК “Умисне знищення або пошкодження майна”, то провадження щодо інших двох випадків відкриті за ст. 298 КК “Хуліганство”.

Зокрема,  схожий випадок трапився у Петрикові Тернопільського району на вул. Стуса. Як зазначено в оприлюднених рішеннях, в Тернопільський РВП ТВП ГУНП в Тернопільській області надійшло повідомлення від особи , про те що в Петрикові виявлено предмет схожий на саморобний вибуховий пристрій, який спеціально пристосований для вчинення хуліганських дій. 14 липня 2019  під час проведення огляду місця події правоохоронці виявили та вилучили предмет, який складався з металевої банки, дротів, шприца з речовиною білого та червоного кольору, перемикача, батареї живлення, паперової коробки; фрагменти аркушів паперу з рукописним текстом; подарункове упакування. За цим фактом від 15 липня відкрите провадження за ч.4 ст.296 КК.

Окрім того, схожий випадок трапився і у Тернополі навесні. Так, як зазначено в Реєстрі, 17 травня 2019 року близько 23 год. 00 хв. невідома особа, грубо порушуючи громадський порядок з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, залишила в парку “Топільче” предмет візуально схожий на вибухівку, який не належить до вибухової категорії. 18 травня відомості внесені до ЄРДР за ч.1 ст. 296 КК. Під час детального огляду місця події правоохоронці вилучили акумулятор із провідниками; картонну проскотчену коробку, у якій знаходились мінерали та записки; поліетиленовий пакет, у якому знаходилась коробка із невідомими предметами; записки із вимогою та номером телефону; пластикове відро із кришкою, що забарвлена у сріблястий колір.

Відтак, як випливає із рішень суду, прийнятих по кожній з трьох справ, в двох випадках із трьох офіційно згадано подарункове упакування, в трьох справах – записки чи папір з рукописним текстом.
Чи пов’язує ці випадки поліція, наразі невідомо. Однак, зважаючи на ситуацію, тернополянам таки варто не забувати про застереження поліції – у разі виявлення пакунків, сумок чи невідомих предметів у вигляді подарунків, не підходити, не відкривати, а одразу телефонувати на лінію “102”.

Перейти до панелі інструментів