24.04.2024
Новини Розслідування

На Тернопільщині футбольні поля зі штучним покриттям коштують півтора мільйона, а служать кілька місяців

Спортивні майданчики зі штучним покриттям відкривали на Тернопільщині упродовж 2017-2019 років урочисто – з хлібом-сіллю, керівниками області, району, села, нардепами та іншими “весільними генералами”. Справа, безумовно, потрібна і корисна. Майданчиками користуються або школярі, або й уся громада. Та одного разу нам у редакцію надіслали фото футбольного поля у Зборові, який понищили ще до того як здали в експлуатацію за документами. 

Це стало поштовхом до великого дослідження. Ми вирішили перевірити, в якому стані футбольні поля зі штучним покриттям, кожен з яких коштував держбюджету близько півтора мільйона гривень. Маршрут обирали випадковий.

Першим містом на нашому шляху була Теребовля, де на міському стадіоні “Колос” ми побачили два майданчики зі штучним покриттям. Як розповів нам охоронець стадіону, їх створили ще в 2016 році за кошти ОТГ. Вартість цих майданчиків з’ясувати не вдалося, тендер, вочевидь, не проводили. Однак можемо оцінити їхній стан. На одному з них штучне покриття за три роки вицвіло і не має вигляду, але сітка зроблена добротно, її не знищили.

Наступний, за нашою логістикою, – Хоростків. Тут спортмайданчик розташований поблизу однієї з церков. Відкрили його улітку 2019 року.

Так він виглядав у жовтні 2019, тобто через 3 місяці після відкриття.

Ми проінспектували об’єкт у жовтні. Його не встигли особливо знищити, проте ручки уже відламали. У системі Prozorro знаходимо вартість майданчика – 1 450 590 грн. Підрядник – ТОВ “Тростянець Трейдбуд Інжиніринг”

На зворотньому шляху відвідуємо ще кілька майданчиків. Один із них – у Лошневі Теребовлянського району – застаємо на етапі будівництва. Директор місцевої школи Микола Кварцяний розповів, об’єкт фінансують за принципом 70/30 держава і Теребовлянська громада, до якої належить Лошнів. Керівник запевняє: особисто стежить за перебігом робіт, їх підрядник виконує добросовісно. Назвати підрядника відмовляється, втім, система Prozorro каже: це вже відомий нам “Тростянець Трейдбуд Інжиніринг”.

Як повідомили на сайті Теребовлянської ОТГ 29 жовтня 2019 року, будівництво майданчика завершили.

Наступне село на нашому маршруті – Баворів Тернопільського району. Його урочисто відкривали 13 листопада 2018 року

Тут зустрічаємо вчителя фізкультури місцевої школи і цікавимося, як служить майданчик. Чоловік показує, що за рік експлуатації майданчика доводилося двічі паяти огорожу. 

  • Дитяча енергія потребує виходу, – розповів чоловік. – Тому ми не можемо звинувачувати їх у недбалості, справляємось своїми силами, варили вже двічі. Якби вона була вся так зварена, то служила б роки. 

Використовують майданчик під час уроків і після них, ключ зберігають у школі.

Вартість майданчика – 1 437 903 грн., підрядник – “Тростянець Трейдбуд Інжиніринг”. 

 

Чи не найскладніша ситуація у сусідньому Товстолузі. Металева огорожа геть пошматована, а служить трохи більше року. Відкрили його в кінці серпня 2018 р. На інформаційній табличці вказали вартість об’єкта – 728 тисяч гривень виділили із держбюджету, 673 тисячі – із місцевого (разом 1 401 тис. грн.) Не забули подякувати й благодійнику – тодішньому нардепу Тарасу Юрику, який опікувався проєктом. 

Стан майданчика не просто бажає кращого, він жахливий. Металеві прутики від ударів м’яча розійшлися врізнобіч, сітка футбольних воріт знищена. 

 Майданчик активно експлуатують. Як розповіла директорка Товстолузької школи Антоніна Глуха, тут не тільки проводять уроки фізкультури, але й змагання Великогаївської ОТГ, а у травні 2019 року на майданчику відбувався Всеукраїнський чемпіонат з міні-футболу серед дівчаток 7-10 років.

  • Тоді ж у травні ми просили підрядника, щоб відремонтував огорожу, – додає Антоніна Глуха. – Хлопці з села купили сітку, укріпили ділянку, але результату нема.

Наступного дня ми складаємо новий маршрут і випадково обираємо ще кілька населених пунктів, де є спортмайданчики зі штучним покриттям.

Починаємо з Козови. Тут, на місцевому стадіоні, розташований один із перших майданчиків, відкритих в області за Державною програмою Мінрегіонбуду 

“Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України”. Гроші на нього виділили з Фонду соціально-економічного розвитку, а на відкритті побував тоді очільник Міністерства регіонального будівництва Геннадій Зубко. 

Ми відшукали цей тендер у системі Prozorro. Його вартість – 670 тисяч гривень.

Виконувало роботи ТОВ “Дитячі та спортивні майданчики”, столична фірма, яка спеціалізується на спортивній інфраструктурі. 

На момент наших відвідин майданчик експлуатувався 2,5 роки. І хоч сітку вже латали, а штучне покриття не таке яскраве, його стан значно кращий за ті, які ми бачили раніше.

У Бережанах на міському стадіоні “Нива” майданчик зі штучним покриттям зроблений раніше. У відкритих джерелах нам не вдалося розшукати інформації про те, хто і за яку суму його будував, однак сітка збережена у належному стані, а нижня частина огорожі завбачливо виготовлена з дерев’яних штахет, які не так просто розбити м’ячем.

Одним із перших майданчиків, збудованих за програмою «Будівництво футбольних полів із штучним покриттям у регіонах України», був майданчик у райцентрі Підгайці. Він розташований у міському сквері й експлуатують його всі, хто забажає, оскільки футбольне поле ніхто не охороняє і на ключ його не зачиняють. 

Кабінет Міністрів виділив на облаштування поля 327 тисяч гривень. Ще 50 тисяч, за словами заступника міського голови Підгайців Василя Пеляка, міська рада виграла в обласному конкурсі на кращий благоустрій населеного пункту. Більше інформації у відкритих джерелах, зокрема у системі Prozorro, немає. У день відкриття (березень 2017 р.) майданчик виглядав так. 

На зворотньому шляху заїжджаємо у Золотники Теребовлянського району. Тут нас чекав сюрприз.

Причина закриття – обвисла сітка, якою будівельники укріпили огорожу майданчика. У школі кажуть: все тому, що не було відповідального.

Ми поспілкувались і з вчителем фізкультури, і з директором школи, і з керівницею відділу освіти, культури, молоді, спорту і туризму Золотниківської сільської ради, які не могли порозумітися, хто повинен відповідати за це футбольне поле, аби воно зберігалося у належному стані. 

Читайте також Спортивні майданчики вартістю 1,5 мільйона нищаться за лічені місяці

Відкрили майданчик у травні 2019 року, тобто за 5 місяців до того, як довелося закрити на ремонт. У системі Prozorro знаходимо підрядника. Це вже відоме нам ТОВ “Тростянець Трейдбуд Інжиніринг”, замовник – управління капітального будівництва обласної держадміністрації. 

 

За майданчики ніхто не відповідає

У 2014 році на Тернопільщині було усього 10 футбольних полів зі штучним покриттям. У 2019 році було вже 57. Такі цифри нам називає екс-начальник управління спорту обласної держадміністрації Віктор Мацикур. Кошти на будівництво таких майданчиків виділяв Державний фонд регіонального розвитку, працювала також програма співфінансування 50/50 – гроші держбюджету і місцевих громад, були й кошти соціально-економічного розвитку, залучали також меценатів.

Цифра 1,5 мільйона, за словами Віктора Мацикура, своєрідний “золотий стандарт” будівництва футбольних полів зі штучним покриттям, так було і в інших областях. 

– З приводу півтора мільйона це була помилка в державі, яка полягає в тому, що певним чином ті чи інші закони сформульовані так, що встановлені планки для проведення тендерів чи інших процедур закупівель. Інколи доводиться економити на чомусь, щоб занизити ціну і потрапити в систему закупівель, тому що для бізнесу це теж складно, вони не раз терплять збитки, виконуючи замовлення держави. Тому мені здається, що проблема у цих півтора мільйона саме в тому, що таким чином були сформульовані умови закупівель і ця цифра може бути не до кінця економічно зумовлена. 

 

У розмові колишній головний спортсмен області застерігає, що не фахівець у сфері будівництва і може говорити лише з точки зору логіки процесу, однак деякі нюанси будівництва футбольних полів нам пояснює. 

– Я помітив, що частина майданчиків значно якісніші, – продовжує Віктор Мацикур. – Почнемо з типу огорожі. Якщо вона зроблена якісно, якщо вона армована тросами, то вона принаймні витримує удари м’яча і певний час можна сподіватися, що там не буде дірок. А зварні конструкції вилітали за місяць-два. Невже ніхто не бачив, що ця сітка не пристосована, особливо в районі воріт? Мене це дивувало: ті люди, які взялися за будівництво цього майданчика, невже вони не розуміли, що є досвід інших компаній, які ставлять сітку-рабицю, яка не рветься від ударів м’яча. Є також проблема дренажа. Якщо використаний дешевший матеріал під штучне покриття, під час дощу на ньому просто стоятимуть калюжі, і я бачив такі приклади. 

Майданчик, за словами спортсмена, повинен служити за гарантією 5 років, якщо бережно до нього ставитися, то усі 10. Футбольні поля, які ми бачили, за рік-півтора втрачають будь-який вигляд. 

Утім, поганий стан майданчиків не лише у недбальстві підрядників, а й у відсутності відповідальності при експлуатації об’єкта. 

– Перша причина – це відсутність реального господаря, – каже Віктор Мацикур. – Друга причина – відсутність системної злагодженої роботи на майданчику якогось організатора, який здатен там налагодити роботу. 

 

Що відомо про фірму-підрядника

 

З дев’яти футбольних полів, які ми відвідали, п’ять збудувало ТОВ “Тростянець Трейдбуд Інжиніринг” – компанія, яка аж ніяк не спеціалізується на спортивних майданчиках зі штучним покриттям, це ми бачимо з досьє фірми у системі YouControl.

Тим не менше левова частка тендерів у системі Prozorro на будівництво саме футбольних майданчиків зі штучним покриттям виграє ця фірма (усього таких замовлень 9, 5 із них у тандемі з УКБ – управлінням капітального будівництва). 

Якщо проводити аналіз контрагента у системі YouControl, фірма майже не має факторів, на які треба звернути увагу, окрім невеличкого податкового боргу (706 грн.) Єдина кримінальна справа стосується будівництва майданчика у Збаражі. Компанію звинувачують у тому, що вартість робіт була завищена на 7,5 тисяч. У вироку йдеться, що підрядник в акт приймання виконаних будівельних робіт вніс завідомо неправдиві відомості в частині врахування коштів на покриття ризиків, які не підтверджені понесеними фактичними витратами. Таким чином Збаразький районний суд 23 січня 2020 року оштрафував фірму на 4250 грн.

Але й досвіду у Тростянець Трейбуд Інжиніринг відверто замало. Фірма створена лише у 2016 році і в її тендерній історії лише кілька ремонтів шкіл.  

 

Півтора мільйона – не так вже й багато

Про будівельні норми, тендери і про решту нюансів йдемо з’ясовувати в управління капітального будівництва Тернопільської облдержадміністрації. Його очільник Віктор Кузяк дає відповіді на запитання, які виникли у нас в процесі моніторингу майданчиків. Саме УКБ є одним з головних замовників футбольних полів зі штучним покриттям.

Начальник відомства стверджує, що всі замовники і підрядники, які працюють над створенням спортивних майданчиків, налаштовані уникати тендерів, тому сума трохи не дотягує до півтора мільйона.

– Проекти замовляють органи місцевого самоврядування – ОТГ, селищні ради, а щоб не проходити тендерів, вони роблять їх до півтора мільйона, – каже Віктор Кузяк. – На сьогоднішній день і навіть минулі роки це нереальна була сума. Я знаю, якщо ми працюємо і замовляємо проектно-кошторисну документацію, наша мета, щоб це було видовищно – з лавочками, щоб дощ не капав. А наші проектанти чомусь закладають сітку для естетики, а не для функціональних можливостей. Сітка не передбачена для гри у м’яч. Я коли проектую, вимагаю, щоб ставили за воротами захисну сітку – або з рабиці, або з іншого матеріалу. 

Для нормального майданчика, за словами Віктора Кузяка, потрібні трибуни, біотуалет, освітлення, а також відповідальна особа за цей майданчик. Півтора мільйона очільник УКБ вважає недостатньою сумою.

– Чесно вам скажу, це замало, – додає пан Кузяк. – Якщо дійсно зробити так, як треба, потрібно як мінімум 2 мільйони, за нашими розрахунками. Але місцеві органи замовляють спеціальні проекти, щоб не робити тендери. Повинне бути освітлення, трибуни, відповідний дренаж під полотно, кварцовий пісок, який дуже дорогий (його мають одиниці).  

На просторах інтернету знаходимо інші розрахунки.Таблиця розрахунку вартості

Цікавимось також і тим, чому “Тростянець Трейдбуд Інжиніринг” – найчастіше повторювана компанія у тендерах. 

– Замовники самі визначають свої підрядні організації, ми здійснюємо тільки технічний нагляд, – стверджує Віктор Кузяк. – Є ще фірма “Нортон”, вона по Тернополю робить майданчики, є декілька фірм, які дійсно спеціалізуються на виготовленні саме таких майданчиків, тому що потрібна відповідна спеціалізація і кваліфікація працівників. Маляр чи плиточник він не зробить цих умов. Я вважаю, це фірма, яка займається ремонтом чи реконструкцією, не може дійсно будувати ці спортивні майданчики. 

І тут Віктор Кузяк суперечить сам собі. Бо “Тростянець Трейдбуд Інжиніринг”, який на замовлення УКБ робив щонайменше 5 майданчиків, аж ніяк не славиться спеціалізацією у сфері будівництва майданчиків зі штучним покриттям. Про це ми писали у розділі вище. 

Подаємо повну версію розмови.

 

На жаль, редакція не має можливості провести будівельну експертизу по кожному з відвіданих майданчиків, аби довести зловживання чи навпаки, однак недовговічність майданчиків залишається фактом. Надалі висновки робити і підрядникам, і замовникам, і відповідальним за експлуатацію.

 

 

 

Перейти до панелі інструментів