26.04.2024
Місто Новини

У Тернополі відкрили пам’ятник вчителю, в якому “кожен може шукати свій зміст”

Пам’ятник вчителю відкрили 18 грудня біля Тернопільської спеціалізованої школи з поглибленим вивченням іноземних мов №3 на вул. Грушевського. 

На постаменті під аркою бронзові фігури учня і учениці, а над ними журавлі, що злітають у небо. 

– Саме так автор композиції художньо втілив ідею вчительства, його філософську домінанту – учитель продовжує себе в учнях, – оголосили ведучі урочистої події. 

Міський голова Тернополя Сергій Надал зауважив, що у пам’ятнику кожен може шукати свій зміст.  

– Але головне тут пошана до вчителів, – каже він. Скільки живемо, стільки вчимося. І кожен з нас може бути вчителем для своїх дітей, друзів. Я думаю, кожен побачить якийсь цікавий зміст у цьому пам’ятнику. Думаю, що він стане туристичною родзинкою міста, цікавою фотозоною. Тому вітаю всіх з тим, що цей пам’ятник нарешті відкрився. Дякую усім, хто долучився до проектування, будівництва та фінансування пам’ятника (кошти мали бути виділені з міського бюджету – прим. ред). 

Із промовою виступила також начальниця управління освіти і науки міськради Ольга Похиляк. 

– Місія вчителя – це участь у творенні людської душі. Педагоги не зводять високих будинків, не конструюють швидкісних літаків, не проектують міст. Але  в кожному винаході вченого, в кожному шедеврі будівничого, кожному мистецькому винаході є частинка вчительської праці, – каже вона. – І сьогодні, відкриваючи цю скульптурну композицію, ми вивищуємо особистість вчителя – професіонала, людину, яка творить разом з батьками учня, випускника, який в майбутньому може творити свою країну, місто, збагачувати свою родину, рідний дім і свою рідну школу. 

Нагадаємо, проект “Пам’ятник вчителю” – один із переможців Громадського бюджету, вартістю майже мільйон гривень. Авторка проекту – працівниця управління освіти міськради, а саме: головна спеціалістка відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Олена П’ятночка. Архітектор Сергій Гора, скульптор Тарас Цюпа. Проект мав бути реалізований до кінця 2018 року. Неспоруджений пам’ятник вчителю у Тернополі за останній рік встиг обрости легендами і скандалами.

Читайте також: “Портал, де зникають бюджетні гроші”. Чи з’явиться у Тернополі пам’ятник вчителю

 

Перейти до панелі інструментів