19.04.2024
Аналітика Новини Політика

“Патріоти” й сумна слава: тернопільський стадіон опинився в епіцентрі міжнародного скандалу

Рішення міської ради від 5 березня про присвоєння головному стадіону Тернополя імені Романа Шухевича спричинило міжнародний скандал. Про своє несприйняття таких дій заявили посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон, а також польська сторона. Зокрема, 10 березня на офіційному сайті Замостя розміщено заяву президента цього міста Анджея Внука. У ній посадовець повідомляє, що реалізація проекту вартістю 68,7 тис. євро «Спільна історія двох міст – Тернополя і Замостя» після присвоєння стадіону імені головнокомандувача УПА уже не є можливою.

Трохи раніше, 8 березня польський політик Krystian Kamiński написав на своїй сторінці  у Фейсбуці, що скерував листи керівникам міст Чорзов, Радом, Ниса, Ельблонг та Тарнув, в яких закликав їх переглянути підписані угоди про партнерство з Тернополем. Мовляв, Роман Шухевич є відповідальним за волинський геноцид польського народу, а тому найменування його іменем міського стадіону у Тернополі не може бути прийнятним для поляків.

«Шухевич воював за усіх поневолених»

Мер Тернополя Сергій Надал відреагував лише на заяву Леона. Теж у Фейсбуці. У своєму дописі міський голова заявляє, що посол Ізраїлю став заручником радянської історіографії. Надал доводить до відома, що Українська Повстанська Армія та її головнокомандувач Роман Шухевич воювали не лише за свободу українського народу, а й за свободу інших поневолених та пригноблених народів нацистським та комуністичним режимами.

«І євреї тих часів це добре розуміли. Тому приєднувалися до УПА, допомагали та підтримували повстанців… В Українській Повстанській Армії воювали представники різних народів. Історії відомі факти, коли євреї були серед лідерів українських повстанців. Згадаймо Лейбу-Іцика Добровського, відданого працівника політичного відділу УПА, Лазаря та Мойсея Орєхови-Штейнів, які були українськими повстанцями і входили до почоту відомого курінного «Кори». Вчені дискутують про єврейське походження одного з лідерів ОУН Лева Ребета. Але незважаючи на його походження, саме він був ідеологом мирного співіснування націй», – пише мер Тернополя на своїй сторінці в Фейсбуці.

Там же він опублікував 5 березня інформацію про те, що міський стадіон вирішили назвати іменем Романа Шухевича.

«Таким чином у Тернополі поєднається патріотичне та спортивне виховання молоді», – зауважив у своєму дописі Надал.

В першому ж коментарі йому звернули увагу, що Шухевич не має жодного стосунку до тернопільського футболу, тоді як є місцеві постаті, які не менш були б варті увіковічнення. Також наголошувалося, що дане рішення не було обговорено з громадськістю.

Мер відповів на критику у звичному для себе дусі: «Це Ваша думка і Ви маєте на неї право».

Та виявилося, що подібні думки – непоодинокі. Після того, як у Фейсбуці оприлюднили офіційну заяву президента Замостя, тернополяни почали активно ділитися своїи роздумами з приводу присвоєння стадіону імені Романа Шухевича. Люди висловлюють переконання, що ціллю данного рішення було лише переключити увагу громадськості від дерибанів землі та кримінальних проваджень. Останнє було порушено зовсім нещодавно щодо головного архітектора міста Василя Бесаги, якого звинувачують у незаконному погодженні відведення земельної ділянки під будівництво. Та це далеко не єдине провадження, порушене з приводу дерибану земель та коммунального майна у місті.

Також тернополяни висловлюють думки, що були й кращі варіанти для найменування стадіону.

«Назвали б іменем Івана Боберського – фундатора спорту у Галичині», – зауважує в коментарях Марічка Юрчак.

Водночас тернополяни визнають, що і Роман Шухевич теж тісно пов’язаний зі спортом. За даними істориків, він грав у футбол, волейбол, баскетбол, водне поло, займався боксом, кінним і лижним спортом, метанням диска, штовханням ядра, планеризмом, володів шпагою. На Запорізьких іграх у Львові встановив рекорд бігу з перешкодами на 400 метрів та рекорд у плаванні на 100 метрів.

До того ж, повз головну спортивну арену міста тягнеться однойменна вулиця – Романа Шухевича.

«Чому саме зараз і так нещиро?»

Але ось чому саме зараз, аж у 2021 році, вирішили присвоїти міському стадіону ім’я головнокомандувача УПА? Це залишається незрозумілим. Минулого року 5 березня саме минало 70 років з часу вбивства Шухевича, чому б не тоді?

Якоїсь чітко аргументованої відповіді на це питання міська рада не дала.

«Головнокомандувач УПА був не лише зразковим командиром, а й добрим спортсменом та лідером у багатьох видах спорту. І саме зараз в Тернополі проходять XI спортивно-патріотичні змагання «Кубок Шухевича». Зважаючи на мужність, незламність у національно-визвольній боротьбі, самопожертву в ім’я Українського народу головнокомандувача Української Повстанської Армії Романа Шухевича, депутати міської ради одноголосно підтримали ініціативу міського голови щодо присвоєння стадіону назву «Тернопільський міський стадіон імені Романа Шухевича».  Ось і вся мотивація, яку 5 березня подали в офіційному повідомленні на сайті міськради.

Тоді як тернополяни у своїх бесідах у Фейсбуці цей раптовий вияв патріотизму таки пов’язують з намірами переключити увагу широкого загалу містян від останніх «зашкварів», коли стрічки новин місцевих ЗМІ рясніють як не повідомленнями прокуратури із згадками про довколакримінальні «напрацювання» міськради, то інформаціями про непрозорі виділення землі під забудову в заборонених зонах чи лісовому масиві.

«Мене найбільше веселить те, що 90% тішаться і не вдупляються, чому це зробили саме зараз і так раптово, і так нещиро. Рейтинги падають, канали московської гниди недоступні, кримінальні провадження одне за одним, зі сміттєзвалищем біда, майно на Франка під арештом…) А цей інформаційний привід глушить абсолютно усе», – написала Helen Ferents.

Дописувачу, який не зрозумів фрагменту про телеканали, далі в коментарях пояснили, що саме добре відомі у місті представники «Свободи», зокрема колишній нардеп від Тернопільщини, а нині – голова облради Михайло Головко, були одними з найчастіших гостей у студії заблокованих недавно проросійських каналів. Вже тоді виникали питання до патріотичності «свободівських» очільників.

Патріотизм – лиш на словах, але не у справах

Своє єство вони не менш яскраво продемонстрували як перед місцевими виборами, так і одразу після. Зокрема, напередодні вирішального дня виборів міський голова Тернополя вирішив публічно заручитися підтримкою місцевого нардепа Івана Чайківського із партії «За майбутнє», якого обізнані у політичному житті краю тернополяни асоціюють із Партією регіонів.

А одразу після виборів «свободівці» залишили «з носом» представників «Європейської солідарності».

Читайте також: Фіаско «ЄС»: як переможці місцевих виборів несподівано стали «лузерами» і хто керуватиме Тернопіллям

«Порошенківці» попри здобуту найбільшу кількість мандатів у обласній та Тернопільській районній радах «пролетіли» повз керівні посади, позаяк «Свобода», яка показала другий результат, вирішила створити союз із представниками партій «За майбутнє» (далі – ЗМ) і «Слуга народу». Якби перед виборами електорату «свободівців» хтось описав такий сценарій, його б навряд чи вважали сповна розуму. Тим паче, що передвиборча риторика того ж Сергія Надала будувалася в тому числі і на критиці прорахунків «зеленої» влади. Але…

В результаті представники «Свободи» отримали посади голів у двох згаданих радах, представники «ЗМ», яких в області курує Іван Чайківський, – посаду першого заступника в облраді і посаду заступника в Тернопільській райраді.

У міській раді – підконтрольна меру майже одноголосна більшість, з якої випадають лише 4 депутати з партії «Сила людей». Ця більшість, окрім присвоєння стадіону імені Шухевича, того ж 5 березня виділила в захисній смузі Івачівського водосховища ділянки під будівництво для 5-ти осіб. Хоч це суперечить Водному кодексу.

Надання безкоштовно ділянок під будівництво з допомогою різних схем – це власне одна із ознак як нинішньої, так і попередньої каденцій міської ради. Обхід аукціонів, а отже недоотримання міським бюджетом сотень мільйонів гривень для розвитку міста – це вже навряд чи відповідає ідеям, за які боролися Роман Шухевич, Степан Бандера, Герої Небесної сотні. У чинних псевдопатріотів дуже гарно виходить видавати себе за послідовників українських героїв, але дуже кепсько – із діями, які б відповідали озвученим цими “патріотами” красивим, милозвучним для загалу гаслам.

А від присвоєння комунальним закладам патріотичних імен місто не стане краще розвиватися, в ньому не стане жити більш комфортно. Скільки б їх не присвоювати. Навпаки, тернополяни вже починають задумуватися і звертати увагу не нелогічні дії місцевої влади чи навіть відверті недопрацювання.

Нагадаємо, напередодні ювілею Лесі Українки представники громадськості звернули увагу, що барельєф уславленої поетеси вже ледве проглядається з вулиці через всюдисущі і вже такі звичні для міста МАФи на тротуарі.

5 березня депутатський корпус іменем Лесі України назвав школу-ліцей з поглибленим вивченням медицини. Присвоєння саме 15-ій школі імені поетеси розкритикував тернопільський журналіст Борис Машлянка, який вважає, що таке ім’я більше б годилося закладу поглибленого вивчення гуманітарних, а не медичних наук.

«Де логіка: «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – медичний ліцей №15» носитиме ім’я Лесі Українки. такий заклад мав би готувати філологів, гуманітаріїв. а медик у нас є відомий – Горбачевський», – написав Машлянка в коментарі до допису Сергія Надала у Фейсбуці.

На що отримав уже згадану відповідь: «Це Ваша думка і Ви маєте на неї право)».

Минулого року міський голова спробував погратися у більшого демократа. Коли громадськість масово розкритикувала встановлення кітчевої композиції, яка радше нагадувала обрисами п’яту точку, аніж серце, при вході на острівок Закоханих у центральному парку ім. Т. Шевченка, мер вирішив на своїй сторінці у Фейсбуці влаштувати голосування. Важко сказати, на що тоді розраховував Надал, але навіть на його сторінці більшість людей проголосували за демонтаж того несмаку, який керівництво міста намагалося подати як окрасу.

Врешті арку демонтували і перенесли в інше місце. Але головний посил в коментарях від обуренних тренополян тоді зводився до одного: перед тим, як щось робити, треба радитися з фахівцями і з громадою. Не після, а до.

Читайте також: «Дупа» розбрату: чи зробить мер Тернополя правильні висновки після чергової гучної халепи?

Який висновки з тодішнього уроку виніс міський голова можна побачити із його теперішніх  відповідей людям, які намагаються апелювати до логіки та чітких аргументів. За такої політики перспективи Тернополя виглядають вкрай невеселими.

Слід зауважити, що цьогоріч у травні на тернопільському стадіоні має відбутися фінал Кубку України з футболу. Минулого року в останній момент фінал у Тернополя закулісно перебрав Львів. І чисельній когорті місцевих вболівальників футболу буде вкрай сумно, якщо через резонансний скандал хтось з політиків чи у самій Федерації футболу раптом знайде чергові «аргументи», щоб не проводити фінал на стадіоні імені Романа Шухевича, який ще й розташований на проспекті Степана Бандери.

 

Перейти до панелі інструментів