01.05.2024
Місто Новини Розслідування Соціальні проблеми

Вирубка дерев заради парковок: конфлікт світобачень, який загрожує пересварити чималу кількість тернополян

Значний резонанс серед тернополян спричинило вирізання дерев у дворі на вулиці Симоненка. Мешканці будинку, які виявили на місці зелених насаджень лише пеньки, були шоковані і не приховували свого обурення. Люди вказували, що це була захисна смуга між їхніми квартирами та дорогою з інтенсивним рухом поруч, до того ж, дерева влітку давали тінь і хоч трішки рятували від спеки. Тепер на цьому місці буде парковка.

Аби якось пригасити хвилю негативу, адже вирубка всіх дерев у дворі стала темою вихідних у фейсбуці, в міській раді на офіційному сайті розмістили інформацію про те, що парковку погодили мешканці.

«Перед початком робіт на місце виїжджали екологи, які надали погодження на проведення зрізання деяких зелених насаджень, щоб на даному місці облаштувати екопарковку. Окрім того, проєкт ремонту двору був погоджений більшістю мешканців, які своїми підписами підтримали облаштування екопарковки», – йдеться в офіційному повідомленні прес-служби.

Екоінспекція впливу на міську владу не має

Як виявилося, заява мерії про погодження парковки більшістю є великим перебільшенням, чи навіть відвертою дезінформацією. А в обласній екологічній інспекції Терміново повідомили, що під екологами точно малися на увазі не їхні працівники.

– Ми не виїжджали на обстеження цих дерев, – зазначив начальник екологічної інспекції Роман Нитка. – Оскільки це відбувається в межах міста, то рішення щодо зрізання дерев приймає комісія міської ради. Під екологами в повідомленні міськради, очевидно, малися на увазі члени цієї комісії. Люди нам закидають, що ми десь продаємо якісь дозволи. Насамперед, щоб їх продавати, треба мати повноваження їх видавати. В нас таких повноважень немає. Ми не погоджуємо зрізку дерев.

За словами посадовця, при проведенні робіт в межах міста працівники інспекції виїздять лише на зрізку дерев у заповідних фондах парків.

– Тоді ми обов’язково є на місці, оглядаємо і дивимось, чи все законно. В інших випадках ми просто фізично не маємо можливості взяти участь в огляді всіх дерев. Адже у нас в інспекції по цьому напрямку на всю область є в штаті лише 4 людини. І загалом при зрізці дерев у дворах нас можуть залучати, а можуть і не залучати. Якщо міська влада вирішує на місці дерев облаштувати парковку, то в нас немає повноважень це якось заборонити. Навіть якщо дерева здорові, – запевняє Роман Нитка.

Зважаючи на резонанс, він таки зініціював перевірку, щоб розібратися, що ж відбулося на вул. Симоненка.

– Мерія стверджує, що було опитано людей і вони захотіли парковку на місці дерев. Якщо є всі документи, затверджений проєкт цього об’єкту – тоді міська влада мала право це зробити, – пояснює очільник екоінспекції.

«Про погодження з мешканцями перший раз чую»

Водночас жителі будинку апелюють до того, що їх не поінформували про наміри зрізати дерева.

– Спілкувався з сусідами, ніхто про жодне опитування не чув. Проєкту, який передбачав зрізку дерев, нам теж ніхто не показував. Не знаю, яке бачення в проєктантів, але проблеми з паркуванням для всіх жителів будинку ця розширена ділянка все рівно не вирішить, – зауважив в розмові з Терміново мешканець будинку Андрій Кір.

Чоловік 17 квітня у фейсбуці висловив обурення тим, що у місті людей ставлять перед фактом про рішення, яке хтось прийняв за них – зрізати зелені насадження у їх дворі заради парковки. Пост Андрія Кіра розповсюдили в соцмережі 259 разів, під ними можна прочитати 357 коментарів, переважно – обурливого змісту.

Аби якось погасити «пожежу», речниця міськради Мар’яна Зварич періодично закидала в коментарі  даного допису інформацію міськради, що жителі вул. Симоненка самі погодили облаштування парковки.

Хоча для багатьох це стало справжнім сюрпризом.

«Перший раз чую про погодження з мешканцями», – написав у коментарях ще один житель будинку Сергій Дашкевич.

Заступниця директора ПП «Люкс», яке обслуговує даний будинок, Катерина Садівник пояснила Терміново, що опитували в будинку справді не всіх, а лише жителів тих під’їздів, навпроти яких росли дерева.

Були випадки, коли через позицію людей ми лишали дерева у проєкті.  В даному випадку  ініціатив зі збереження дерев не було

– Опитування проводилося в 4-7 під’їздах. У 4-му провела наш майстер, в інших під’їздах – самі жителі. Опитування проводили в неділю, десь в кінці осені, здається, в листопаді. У нас є всі папери з підписами, підписи ніхто не підробляв. З того часу там помер лише один таксист від ковіду, решта людей, які підписалися, можуть підтвердити, – зазначає Катерина Садівник.

За її даними, у 4-му під’їзді зрізку дерев та парковку підтримали 13 опитаних, в 5-му – 21, в 6-му – 15 опитаних за і 1 – проти, в 7-му – 21 за і 1 – проти.

Загалом в кожному з під’їздів, згідно з інформацією Садівник, – 36 квартир. За даними мерії, будинок має 245 квартир. Із всіх жителів будинку опитали 72-ох, тобто трішки менше 30%. Опитування провели лише в 4-ьох під’їздах, це 146 квартир. Навіть серед цієї кількості 70 відповідей «за» – це менше половини.

Та, як пояснив Терміново начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду міського  управління житлово-комунального господарства В’ячеслав Мокляк, до уваги береться лише кількість опитаних. І власне комісія приймає рішення на підставі рішення більшості з опитаних.

Якщо в зону робіт потрапляють дерева, тоді ЖЕК іде до мешканців і повідомляє, що ми в рамках капремонту будемо зрізати стільки-то дерев

– Зважаючи на те, що неодноразово після робіт виникали нарікання, що от частина жителів хотіла одного, а частина – протилежного, у нас тепер жоден підрядник не починає роботи із зрізки зелених насаджень без наявності підписаного акту. Щоб уникнути конфліктів, які були раніше, ми діємо за наступною процедурою: ЖЕК проводить опитування у будинку, – розповів про дії, які передують зрізанню дерев Мокляк. – В опитувальнику чітко вказано, що власники таких квартир – за, скажімо, влаштування парковки і видалення зелених насаджень, а такі – проти. Рішення приймається на користь більшості з опитаних. Хоча навіть таке опитування законом не обумовлено, це вже – наша ініціатива. Щодо парковки на вул. Симоненка минулого року було проведено опитування, на його підставі ми видали акт на зрізку, тому у цій ситуації із деревами там порушення немає.

Читайте також: Завтра у Тернополі люди можуть перекрити вул. Руську через свавілля комунальників

В’ячеслав Мокляк додав, що згодом були й інші звернення, частина людей з будинку на Симоненка, 4 хотіла взагалі розширити парковку за рахунок зеленої зони з іншої сторони двору, яка ближче до зупинки. Водночас він запевнив, що загрози того, що через бажаючих масово пооблаштовувати парковки на зелених зонах місто скоро  взагалі залишиться без озеленення, немає. За словами чиновника, парковки облаштовують лише в рамках капремонтів.

– Вирізають дерева лише в рамках проєктних робіт. Проєкт має відповідати державним будівельним нормам. Якщо в зону робіт потрапляє кілька дерев, тоді ЖЕК, як балансоутримувач, іде до мешканців і повідомляє, що ми в рамках капремонту будемо робити ось такі роботи і доведеться зрізати стільки-то дерев. І проводить опитування, – описав алгоритм дій начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду. – Були випадки, коли через позицію людей ми лишали дерева у проєкті. Або навіть під час виконання робіт виходили люди і казали, щоб лишити їм 1-2 дерева. І тоді навіть після складених актів, зважаючи на активну позицію мешканців, які відстоювали збереження тих кількох дерев, ми йшли їм на зустріч.  В даному випадку на вул. Симоненка якихось ініціатив зі збереження дерев не було. Більшість захотіла паркову, ми виконуємо бажання більшості.

«Всі хочуть розширення дворів під парковки»

Те, що так звана більшість де факто є меншістю у даному будинку (лише третиною від загальної кількості жителів), Катерина Садівник пояснює зокрема тим, що далеко не всі люди взяли в опитуванні навіть в під’їздах, де воно проводилося.

У дворах, де проводять капітальний ремонт, ніяких зустрічей не відбувається. Збори організовують лише коли вже є прецедент, такий як зараз

– Одні не відкривають двері, інші не хочуть підписувати, щоб потім не мати претензій від сусідів за свою позицію, когось не було вдома, інші взагалі хочуть, щоб їх не чіпали. Зрештою, навіть на батьківські збори в школу не приходить 100% батьків, – зауважує керівниця ПП «Люкс». – Але зараз всі хочуть розширення дворів під парковки, бо у декого в квартирі вже по дві машини. От неподалік будинку, де я живу, на вул. Героїв Крут зрізали дерева, то люди радіють, кажуть, стало нарешті світліше у вікнах, і є вже де автомобіль поставити. Або взяти ситуацію, яка була на вул. Куліша, 3. Там невеликий двір, на 4 під’їзди. Кілька років тому не давали люди зрізати дерева, ледь не лягали під техніку. А зараз почався ремонт на Куліша, 1, то вже з Куліша, 3 просять їм розширити двір. А де ж ви були раніше? Пояснюють, що то не вони тоді забороняли зрізку дерев, а тепер от потребують, бо ніде поставити авто.

Катерина Садівник визнала, що окремо зборів для ознайомлення людей з проєктом і для повідомлення про наміри зрізати дерева, ЖЕК не проводив.

– У дворах, де проводять капітальний ремонт, ніяких зустрічей не відбувається. Збори організовують лише коли вже є прецедент, такий, як зараз. А так перед проведенням ремонту виїжджають проєктанти, фахівці, нас рідко залучають, бо ми – лише балансоутримувач. І з мешканцями це все не узгоджують, немає такої практики. Вже по ходу, якщо частина активних людей хоче стежку чи якесь інше розширення – ми вже тоді виходимо з такими ініціативами на міську раду і з’ясовуємо, чи можна змінити проєкт. По Симоненка, доки фахівці це все розробляли, люди підходили, цікавилися, їм повідомляли, що заплановано зрізати дерева. Напевно, попадалися такі люди, які були не проти, – припускає Садівник. – А загалом було звернення на розширення, розробили проєкт, провели опитування, то вже не потрібно такої процедури, як проведення зборів, такого ніхто не практикує.

Хоч би хтось одного прутика посадив, чи хоч квіточку, раз ви так дійсно любите природу

Садити нові дерева замість тих, що зрізали, біля нової парковки, за словами Садівник, не будуть, оскільки на це уже немає місця.

– Там бордюр доходить до самого тротуару, це «червоні лінії», там садити вже не можна, – пояснює жінка. – З іншого боку, в цьому будинку позаду – такий великий двір. Хоч би хтось одного прутика посадив, чи хоч квіточку, раз ви так дійсно любите природу.

Водночас керівниця обслуговуючого підприємства зауважує, що і противників зрізки теж можна зрозуміти.

– Кожен правий по-своєму. Так, хай би собі росло. Природи шкода, бо це наші легені, – каже Катерина Садівник. – Але і кількість машин збільшується. Люди ставлять авта на дорозі, бо нема місця в дворі. А  потім нема можливості почистити дорогу від снігу, бо грейдер не проходить. Але де тому водію машину поставити? Маємо те, що маємо.

Читайте також: «Позбавили мешканців абсолютно всіх дерев»: тернополянин скаржиться на тотальну вирубку на вул. Симоненка

Власне інцидент на вул. Симоненка зайвий раз демонструє, що міська влада не вирішує проблему з парковками, яка у місті з кожним роком стає все очевиднішою і набирає обрисів катастрофічної. Кількість автомобілів у Тернополі збільшується, однак обіцяної у 2014 році керівництвом міста багаторівневої парковки досі немає навіть у центрі міста. А вирішити дану проблему евакуатором навряд чи вдасться. Адже водії все частіше паркуються з порушеннями не тому, що їм так хочеться, а через те, що місць для паркування за наявної кількості автомобілів просто не вистачає.

Читайте також: Міфи новітнього Тернополя: гучні обіцянки місцевої влади, які так і лишилися на словах

Редакція нашого видання намагалася з’ясувати, що саме робить влада міста для вирішення даної проблеми. Ще 5 березня для висвітлення теми скерували в мерію інформаційний запит. Однак відповіді на нього не отримали і досі, хоч передбачені законом терміни давно минули…

[poll id=”9″]

 

Фото: Андрій Кір

Перейти до панелі інструментів