28.03.2024
Новини Розслідування

Коньяк, віскі, поліграф: екс-прокурора Тернопільщини знову звільняють через скандальну пиятику

Екс-прокурора Тернопільської області Миколу Петришина звільнили з посади в органах прокуратури. Таким є рішення кадрової комісії з розгляду дисциплінарних скарг про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження щодо прокурорів  (далі – кадрова комісія) від 19 лютого 2021 року. Документ опублікований на офіційній сторінці Офісу Генерального прокурора.

Комісія прийняла таке рішення після детального вивчення подій 14 вересня 2020 року. Нагадаємо, тоді Петришина представили колективу. А вже наступного дня з’явилася інформація від місцевого активіста, що одразу після представлення у приміщенні прокуратури відбулося святкування з розпиванням алкоголю, після чого новопризначений прокурор брутально висловлювався на адресу своїх підлеглих. Невдовзі, 17 вересня  Миколу Петришина звільнили з посади, він став рекордсменом з найкоротшого перебування на посаді керівника Тернопільської обласної прокуратури.

1 жовтня 2020 року його призначили заступником керівника Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону. З даними комісії, з 4 грудня 2020 до 2 липня 2021 року він перебуває у відпустці для догляду за дитиною, яка потребує домашнього догляду до досягнення нею шестирічного віку відповідно до наказів Керівника Спеціалізованої прокуратури від 4.12.2020 та від 29.12.2020.

Після отримання у жовтні Петришиним нової посади, 26 жовтня до кадрової комісії надійшла дисциплінарна скарга керівника Генеральної інспекції Офісу Генерального прокурора Яковлева А.С. про вчинення прокурором дисциплінарного проступку.

Відтак було відкрито дисциплінарне провадження. У дисциплінарній скарзі йшлося, що тодішній керівник прокуратури Тернопільщини 14 вересня у день представлення його колективу у робочий час з нагоди святкування свого призначення на посаду організував у своєму службовому кабінеті фуршет, у ході якого вживав алкогольні напої та наполягав на їх вживанні підлеглими. При цьому під час спілкування з заступниками вислювлював у їх адресу погрози, які супроводжувалися нецензурною лайкою.

Версія перша: безалкогольна

За даними комісії, у ході службового розслідування, проведеного на підставі наказу Генерального прокурора від 15 вересня 2020 року,  Петришин пояснив, що під час представлення його колективу обласної прокуратури 14 вересня ним було організовано фуршет (фруктова та м’ясна нарізки, канапе), а також безалкогольні напої.

повідомив, що кандидатури на посади першого заступника та заступника керівника – не з числа присутніх

«Доставку страв здійснювали працівники закладу харчування. На момент коли вказані особи заносили продукти та напої до його службового кабінету він перебував у актовій залі на зустрічі з колективом… Того ж дня, близько 14 год ОСОБА 1 (у рішенні пояснюється, що Особою 1 є тодішній керівник Тернопільської обласної прокуратури – авт.) доручив зібрати колишніх заступників у його кабінеті.

Після прибуття згаданих осіб, ОСОБА 1 подякував за роботу та повідомив, що надав керівництву Офісу Генерального прокурора кандидатури на посади першого заступника та заступника керівника не з числа присутніх. Також запропонував пригоститись їжею та випити води. ОСОБА 2 (як вказано в рішенні, мова про нинішнього першого заступникам керівника Тернопільської обласної прокуратури. Терміново ідентифікувало, що мова – про Олександра Божка – авт.) відразу повідомив, що йому потрібно вийти з кабінету та надалі не повертався. Через хвилин 20 всі інші заступники також розійшлись.

При цьому ОСОБА 1 заперечив вживання алкогольних напоїв», – описано в рішенні версію Миколи Петришина.

Також вказано, що близько 18 год  тодішній прокурор області відмовився від пропозиції працівника Генеральної інспекції пройти медичний огляд на предмет алкогольного чи іншого сп’яніння.

15 вересня у своєму дописі в Фейсбуці Микола Петришин подякував за довіру Генпрокурору і висловив впевненість, що зможе досягти поставлених завдань на посаді обласного прокурора Тернопільщини.

Версія друга: з горілкою, віскі та брудною лайкою

Натомість перший заступник керівника Тернопільської обласної прокуратури розповів комісії, що 14 вересня близько 13 год  у службових справах зайшов до кабінету прокурора, де на столі побачив багато їжі на розносах та пляшки з алкоголем. Після підписання документів новопризначений прокурор повідомив йому, що  через 10-15 хв покличе усіх заступників до себе в кабінет.

«Згодом перший заступник з іншими заступниками зайшли в службовий кабінет ОСОБИ 1, який запросив їх до столу, на якому були великі розноси з  різноманітними продуктами харчування та алкогольні напої: 1 пляшка горілки «Грей Гус», 1 пляшка віскі, назву якої не пригадує, та 1 пляшка червоного вина.

Надалі ОСОБА 1 розпочав наливати алкоголь в чарки та сказав випити за його призначення. У розмові ОСОБА 1 неодноразово наголошував, що в обласній прокуратурі буде «єдиноначальство», і під час розмови повідомив, що якщо хтось не буде виконувати його вказівки він буде їх «…. (висловився нецензурною лайкою) як тупих свиней». У ході спілкування ОСОБА 1, перебуваючи у нетверезому стані, проявляв зверхність та принижував присутніх. ОСОБА 2 звернув увагу керівника на неприпустимість такої поведінки, на що ОСОБА 1 наказав йому покинути кабінет, що той і зробив», – описано свідчення першого заступника в рішенні комісії.

Читайте таож: Відсутність сп’яніння визначили… на око: новий прокурор Тернопільщини потрапив у гучний скандал в перший же день роботи (відео)

При цьому вказано, що перший заступник у ході службового розслідування пройшов опитування із використанням поліграфа (довідка № 42 від 24.09.2020), під час якого повністю підтвердив надані ним пояснення.

Ще один заступник керівника Тернопільської обласної прокуратури засвідчив, що коли він разом з іншими колишніми заступниками прибули у службовий кабінет новопризначеного прокурора на вимогу останнього, то на  столі були приготовані страви, а також по пляшці горілки та віскі, а також  безалкогольні напої. За даними цього заступника, Петришин на момент їх прибуття перебував у стані алкогольного сп’яніння, що проявлялось у неадекватності дій, не скоординованих рухах, він виглядав збудженим, очі його були почервонілі.

«Ображав з використання нецензурної лексики»

З розповіді заступника, йому новопризначений прокурор налив горілку, іншим теж налив алкоголь, а собі –  стакан віскі.

під час наливання почав спиртні напої розливати на стіл,  його поведінка ставала більш зухвалою

«Після цього ОСОБА 1 розпочав промову тривалістю приблизно 20 хв, її тон по відношенню до присутніх був принизливий і зневажливий. Після завершення промови ОСОБА 1 запропонував випити за його призначення та випив алкоголь, що знаходився у його стакані… За весь час перебування у кабінеті ОСОБА 1 наливав ОСОБІ 3 горілку приблизно 4 рази, при цьому сам повністю випивав алкоголь, який собі і наливав. З кожним епізодом вживання спиртного стан алкогольного сп’яніння ОСОБИ 1 помітно посилювався. Зокрема, ОСОБІ 3 це було помітно по тому, що під час наливання ОСОБА 1 почав спиртні напої розливати на стіл, а не у посуд, його поведінка ставала більш зухвалою і від зневажливого тону по відношенню до присутніх він перейшов до висловлювання образ у відкритій словесній формі з використанням нецензурної лексики. Крім того, ОСОБА 1 сказав присутнім, що він тут головний і вони зобов’язанні виконувати усі його вказівки», – йдеться в показах заступника.

Він також повідомив, що на цю промову перший заступник прокурора зауважив, що згоден виконувати тільки законні вказівки.

«Це розлютило прокурора і він вигукнув приблизно так: «якщо, ви не будете виконувати усі мої вказівки, я буду … (висловився нецензурно) вас, як тупих свиней», – цитує покази заступника прокурора комісія.

За даними комісії, Петришин також заборонив підлеглим проходити медобстеження на стан сп’яніння, зазначивши: «Я не поїхав на освідування, тому і ви нікуди не поїдете». На зауваження, що пропозиція пройти обстеження надійшла від керівництва Офісу Генерального прокурора, за даними заступника, Петришин відповів, що він тут керівник, і він буде приймати рішення, що присутнім робити. Ще двоє заступників після цих слів відмовились від пропозиції працівника Генеральної інспекції добровільно пройти в його присутності обстеження у медичній установі на стан вживання алкогольних напоїв.

Заступник, який дав ці свідчення, пройшов медобстеження 14 вересня, у нього, повідомляє комісія, ознак сп’яніння не виявлено. У ході службового розслідування цей заступник також пройшов опитування із використанням поліграфа (довідка № 43 від 24.09.2020), під час якого повністю підтвердив надані ним раніше пояснення.

Версія третя: нарада без криків і пиятики

А ось колишній перший заступник прокурора Тернопільської області під час розслідування заперечив факт розпивання 14 вересня алкогольних напоїв у службовому кабінеті керівника обласної прокуратури та неетичну поведінку останнього.

За його твердженням, на нараді в кабінеті новопризначеного прокурора присутні спілкувались з питань бачення подальшої організації роботи обласної прокуратури. При цьому на столі були продукти харчування. Проходити медобстеження тодішній перший заступник відмовився, пояснивши, що взагалі не вживає спиртного, а пропозиція ще й здійснена у позаробочий час.

Також факт розпивання алкоголю та неетичну поведінку Петришина заперечив ще один колишній заступник прокурора Тернопільської області.

Правду шукали з допомогою поліграфа

Під час проведення службового розслідування голова комісії листом від 16 вересня запропонував Миколі Петришину прибути до Офісу Генерального прокурора 18 вересня для проходження опитування з використанням поліграфа, на що останній надав добровільну згоду.

«Однак у запропонований термін від опитування з використанням поліграфа ОСОБА 1 відмовився, написавши заяву про його перенесення. Та у повторно запропонований йому термін (22.09.2020) на проведення опитування він не з’явився. Натомість 24.09.2020 ОСОБА 1 написав заяву голові комісії з проведення службового розслідування у якій повідомив, що проходив опитування з використанням поліграфа у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз Міністерства юстиції України (КНДІСЕ), долучивши висновок від 23.09.2020 №23659/20-61 до матеріалів службового розслідування(у висновку  вказано, що у ході психологічного дослідження із використанням поліграфу комплексу значимих фізіологічних реакцій, який свідчить про те, що Петришин розпивав спиртні напої 14.09.2020 на робочому місці з заступниками не виявлено; що він застосовував  ненормативну лексику, погрози застосування будь-якого насильства, примушував вказаних осіб виконувати будь-яку його вказівку та орієнтуватися в роботі та нього, а не на вимоги закону, не виявлено – авт.).

Згідно з п. 12 розділу ІІ Інструкції, опитування з використанням поліграфа не передбачає отримання незаперечних результатів щодо реагування особи на психологічні стимули (подразники). Висновки за результатами такого опитування мають виключно ймовірний та уточнюючий характер і повинні розглядатися в сукупності з іншою перевіреною інформацією.

Також слід врахувати, що опитування з використанням поліграфащодо аналогічних обставин (подій, які відбулися 14.09.2020 під час спілкування прокурора ОСОБИ 1 у його службовому кабінеті з колишніми заступниками прокурора Тернопільської області (ОСОБАМИ 2, 3, 4, 5) у встановленому Інструкцією порядку пройшли лише прокурори ОСОБИ 2 та 3.

Водночас, їх пояснення, як і результати їх опитувань з використанням поліграфа щодо аналогічних вищезазначених обставин (довідки від 23.09.2020 № 42 та № 43 відповідно) за своїм змістом є протилежними, ніж у ОСОБИ 1.

Тому результати проходження прокурором ОСОБОЮ 1 опитування з використанням поліграфа комісія оцінює критично, оскільки вони суперечать іншим, зібраним під час дисциплінарного провадження фактичним відомостям, які у своїй сукупності спростовують пояснення ОСОБИ 1 в частині подій, які відбулися 14.09.2020 у службовому кабінеті керівника Тернопільської обласної прокуратури», – йдеться  в рішенні комісії.

 Дорогий коньяк та водії-посильні

Під час розслідування члени комісії встановили, що для організації фуршету новопризначений керівник масово використовував інших працівників прокуратури, зокрема водіїв. Один з них отримав доручення купити коньяк, відтак придбав коньяк Courvoisier VS за 1 тис. 10 грн у магазині «Базилік».

Комісія взяла до уваги, що Петришин раніше неодноразово притягувався до дисциплінарної відповідальності

Інший водій на службовому автомобілі здійснював доставку замовленої їжі до приміщення обласної прокуратури з ресторанного комплексу «Едем».

Приймаючи своє рішення, члени комісії також зважали на відеодокази, адже в приміщенні прокуратури є чимало камер спостереження, запис з яких були витребувані.

Окрім того, комісія взяла до уваги, що Петришин раніше неодноразово притягувався до дисциплінарної відповідальності. Зокрема, у 2016 році заступник Генерального прокурора–Головний військовий прокурор оголосив йому догану за неналежне виконання службових обов’язків, а у 2018 році – за порушення військової дисципліни, вимог Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів, що проявилося у нецензурних висловлюваннях на адресу іншого прокурора військової прокуратури.

Представники Генеральної інспекції у повному обсязі підтримали доводи дисциплінарної скарги.

Пояснення колишнього першого заступника то колишнього заступника комісія вирішила оцінювати критично, оскільки вони не відповідають зібраним в ході перевірки іншим матеріалам.

«Зокрема вони відмовилися від обстеження у медичному закладі щодо можливого факту вживання алкогольних напоїв та перебування у стані алкогольного сп’яніння, не підтвердили свої пояснення у ході службового розслідування із застосуванням поліграфа.

Крім того, ОСОБА 1 до пояснень долучив копії пояснень виключно тих працівників Тернопільської обласної прокуратури, в яких він зацікавлений. Водночас пояснень ОСІБ 2 та 3 він не долучив.

Комісія вважає, що до пояснень ОСОБИ 1 слід ставитися критично, оскільки вони суперечать зібраним у ході перевірки матеріалам та спрямовані на уникнення від відповідальності за вчинений ним проступок», – йдеться в матеріалах рішення.

Члени комісії вказують, що про нещирість Петришина свідчить також те, що він спочатку погодився, а згодом відмовився від проходження обстеження у медичному закладі на предмет вживання алкогольних напоїв та перебування в стані алкогольного сп’яніння.

«Подавав приклад неналежної поведінки керівника»

«Кадрова комісія вважає, що комплексний аналіз зібраних під час дисциплінарного провадження матеріалів дає підстави для висновку, що 14.09.2020 під час святкування ОСОБОЮ 1 призначення на посаду керівника Тернопільської обласної прокуратури в його службовому кабінеті у робочий час ним допущено випадки вживання алкогольних напоїв та неетичної поведінки по відношенню до підлеглих працівників», – сказано у рішенні.

Комісія також дійшла до висновку, що Петришиним допущено грубі порушення вимог ст. 19 Закону України «Про прокуратуру», ст. ст. 14, 16, 21, 29, 30 Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів, що є підставами для дисциплінарної відповідальності прокурора.

«Поведінка керівника Тернопільської обласної прокуратури неприпустима та жодним чином не сприяла утвердженню статусу прокурора як високоморальної особи в очах сторонніх осіб і подавала негативний приклад неналежної поведінки керівника правоохоронного органу підлеглим особам, а також не сприяла підвищенню авторитету прокуратури в цілому, оскільки його неналежна поведінка набула широкого розголосу в засобах масової інформації та особливо в мережі Інтернет.

Ці дії прокурора вплинули на думку громадськості, формували суспільне уявлення про прокурорів у негативному світлі…

Читайте також: Після резонансного скандалу прокурора області одразу звільнили з посади

На підставі викладеного комісія вважає, повністю підтвердженими факти вживання ОСОБОЮ 1 алкогольних напоїв та висловлення погроз, які супроводжувалися нецензурною лайкою, а також спонукав підлеглих працівників Тернопільської обласної прокуратури до виконання доручень особистого характеру, щодо доставки із використанням службового автотранспорту продуктів харчування», – зазначають члени комісії.

Вітдак комісія вирішила накласти на заступника керівника Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону  дисциплінарне стягнення у виді звільнення з посади в органах прокуратури. Що саме означає дане трактування: звільнення з займаної посади чи взагалі з органів прокуратури, Терміново ще з’ясовуватиме.

Копію рішення направлено Генеральному прокурору для застосування накладеного дисциплінарного стягнення.

Дане рішення, прийняте за результатами дисциплінарного провадження, може бути оскаржене до адміністративного суду або до Вищої ради правосуддя протягом одного місяця з дня вручення чи отримання поштою копії рішення.

Перейти до панелі інструментів