29.04.2024
Новини Політика

Непотопаючий Бесага: чергова спроба звільнити одіозного чиновника увінчалася лиш словесною перепалкою

Відсторонити від роботи головного архітектора міста Василя Бесагу на час слідства запропонував сьогодні під час сесії  депутат міськради Іван Ковалик.

Він зауважив, що Бесагу звинувачують у незаконному погодженні  відведення земельної ділянки вартістю понад 1,3 млн грн для будівництва. Відкрито кримінальне провадження,  чиновнику вже оголосили підозру.

«Важливо подати сигнал…»

Відтак депутат висловив думку, що міській раді пасувало би продемонструвати своє несприйняття корупції та готовність допомагати слідству.

– Корпуція є чи не найбільшим ворогом української держави, – наголосив під час виступу Ковалик. –  Вона роз’їдає нашу країну і нашу громаду з середини. Чи здійснював Василь Йосипович дане правпорушення ми не можемо знати. Але маємо докласти максимум зусиль, щоб правоохоронці швидко та об’єктивно завершили розслідування… Сьогодні важливо подати сигнал, що міська рада не буде нікого прикривати, особливо корупціонерів у її виконавчих органах, а навпаки сприятиме правосуддю.

Депутат закликав міського голову Сергія Надала відсторонити Василя Бесагу від виконання обов’язків головного архітектора міста  на час проведення розслідування та судового процесу. Мовляв, таке рішення «стане сигналом для тих, хто намагається нажитися на громаді злочинним шляхом».

У відповідь Надал запропонував Ковалику… «відсторонитися від депутатських повноважень», апелюючи до його приналежності до партії «Сила людей».

– У мене є зустрічне звернення. Враховуючи  інформацію НАЗК (Національне агентство з питань запобігання корупції – авт.) про здійснення корупційних порушень при формуванні і використанні виборчого фонду, порушена кримінальна справа по обласному осередку парітї «Сила людей» (далі – СЛ). Може ви теж відсторонитеся від депутатських повноважень? Я вважаю, що відстороняти від посади Бесагу немає підстав, оскільки ця підозра суперечить законодавству. Вона оскаржується у встановленому законом порядку, – повідомив мер.

Водночас він поставив на голосування пропозицію Ковалика на голосування. Із 42 присутніх у залі депутатів за рішення про відсторонення Бесаги проголосували 4, проти – 28, 6 – утрималися, ще 4 взагалі не голосували.

Нагадаємо, що звільнити Бесагу з посади намагаються не вперше. Це пробували робити як депутати, так і представники громадськості. Йому закидали хаотичну та ущільнену забудову міста, перенасичення вулиць та парків МАФами, відсутність чітких вимог до гармонійного оформлення вивісок чи кольорів фасадів. У 2015 році петицію щодо звільнення Бесаги у мерії відхили з формулюванням, що петиція «не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини».

У грудні 2015 року депутати таки висловили недовіру Бесазі, однак міський голова Сергій Надал наклав вето на дане рішення.

Читайте також: «Дупа» розбрату: чи зробить мер Тернополя правильні висновки після чергової гучної халепи?

У 2017 році зі скандалами депутати проголосували за новий Генплан міста, проти якого виступали обласна спілка архітекторів, активісти та частина депутатів міської ради. Свіввідповідальний за новий Генплан – той же Василь Бесага.

Читайте також: На вул. Крушельницької з’явиться ще одна багатоповерхівка – будуватимуть приміщення для суду

Є звинувачення. А розслідування?

Самі ж звинувачення Надала на адресу партії представники СЛ одразу після озвучення міським головою закидів зустріли вигуками «Брехня!».

Коментуючи ситуацію Терміново, а також інформацію НАЗК, голова обласної організації СЛ Іван Сороколіт зауважив, що Сергій Надал дезінформував громадськість, оскільки жодного провадження по обласній організації партії немає.

Попередньо, в першій половині лютого, НАЗК повідомило, що під час проведення аналізу звітів політичних партій виявило порушення порядку фінансування партій «Радикальна партія Олега Ляшка», «Довіряй ділам» та «Сила людей».

«У звітах усіх трьох партій встановлено факти здійснення внесків на їхні рахунки від осіб, сума доходу яких за останні 3 роки не дозволила б їм робити такі витрати. Це може свідчити про намагання приховати інформацію про реальні джерела фінансування партії. Це є можливими ознаками кримінальних порушень, передбачених ч. 2 ст. 159-1 Кримінального кодексу України (порушення порядку фінансування політичної партії). Відповідні матеріали НАЗК направило до Національної поліції», – йдеться в повідомленні агентства.

Якщо там справді є кримінал, то вже поліція буде до нас звертатися

Сороколіт зауважує, що станом на момент оприлюднення дані зауваження НАЗК є не зовсім коректними.

– Доходи за 2020 рік громадяни декларуватимуть лише цього року. І стверджувати, що їх доходи не дозволяли їм зробити внески минулого року, не маючи повної картини їхніх заробітків на той час, – не зовсім правильно. Зрештою, у нас в обласній організації не було якихось надвеликих поступлень, найбільше сягало 80 тис. грн. З приводу звинувачень НАЗК ми ще не проводили перевірки, оскільки не бачили підстав. Агентство заявило лиш про можливість порушення. Якщо там справді є кримінал, то вже поліція буде до нас звертатися. Хоча тут власне радше питання до громадян, якщо вони дійсно щось порушили при перерахунку свого фінансового внеску на підтримку обраної ними політичної сили, а не до партії, – зауважив Сороколіт.

Як повідомили Терміново в обласному управлінні поліції, жодних звернень та подань від НАЗК з приводу заявлених агентством порушень до них наразі не надходило.

 

 

Перейти до панелі інструментів