29.03.2024
Аналітика Новини Політика

«Дупа» розбрату: чи зробить мер Тернополя правильні висновки після чергової гучної халепи?

В середині травня у парку ім. Шевченка при вході на Острівок закоханих встановили металічну конструкцію, яка одразу викликала несприйняття тисяч жителів міста. У соцмережах обурені містяни прозвали встановлену арку «дупою» через її обриси. Були й такі, яким виріб сподобався, дехто охоче фотографувався біля обновки.

Водночас опитані Терміново фахівці з художньою освітою одразу вказали на еклектичність даної композиції, яка спотворила вхід на острівок. Експерти наголосили на недоречності встановлення арки в даному місці, як і металічних дерев в зелених зонах парку. По це вели мову екс-голова обласної спілки архітекторів Олег Головчак, художник Валерій Лімонов, представники спільноти Urban.te, завдяки яким Циганка стала улюбленим місцем відпочинку для терополян.

Резонанс, спричинений встановленням конструкції, не вщухав довший час. Врешті 5 червня на офіційній Фейсбук-сторінці міського голови Тернополя Сергія Надала влаштували голосування.

«Перед тим, як щось робити,  потрібно радитися»

«Ця арка викликала резонанс. Я отримав багато ваших відгуків і позитивних, і негативних. У мене пропозиція. Давайте так, напишіть у коментарях Вашу думку: подобається Вам арка чи ні. Якщо більшість проголосує, що арка не прикрашає наш парк, то ми перенесемо її в інше місце», – написав Надал, анонсуючи голосування.

Триватиме воно ще 4 дні. Станом на 20 год 8 червня участь в голосуванні взяли 4,5 тис осіб, з них 54% проголосували за те, щоб конструкцію таки забрати.

Про те, на скільки тернополян схвилювало спотворення парку, говорять й інші цифри під опитуванням: 103 поширення, 358(!) коментарів. Здебільшого – негативні. Дехто навіть висловлює недовіру до опитування. Аби результатів не сфальшували, в одній з найбільших тернопільських груп у Фейсбуці «Тернопільські плітки»  продублювали ті ж питання. На сторінці групи за перенесення конструкції проголосували 453 особи, за залишення – 108.

В коментаря окремі тернополяни ратують за те, щоб конструкцію не переносили, а повернули замовнику, причому зробили це коштом відповідальних  за дане непорозуміння. Дотепники пропонують встановити композицію над Гаївським мостом або просто створити на її основі музей рагулізму.

Natalie Bukowsky запропонувала конструкцію перенести до РАГСУ.

«Арка є проявом несмаку, як в конкретному місці, так і в цілому. Заберіть, але вже якщо переставлять, то необхідно якось видозмінити, наприклад заростити вюнкими рослинами – плющем і т.д. тоді хоч можна це буде десь адаптувати, імхо, на Мазепи, де той офіс-РАГС.. хоч якесь тло для весільних фото буде», – написала жінка.

Принагідно в коментарях під опитуванням люди згадали міському голові і дерибани, і недалекоглядну політику щодо спотворень громадського простору міста сумнівними конструкціями, висловили невдоволення витрачанням чималих коштів на відвертий “кітч-арт”. Лейтмотивом же у коментарях є надважлива теза – перед тим, як щось робити,  потрібно радитися з фахівцями та громадою. Тоді не доведеться систематично «гасити пожежі» і вкладати мільйони в самопіар та відбілення іміджу.

«Спочатку робите, а потім питаєте думку людей. А не доречніше було запитати людей перед тим як реалізовувати цей проект? В місті існує такий інструмент як електронні консультації, чому не скористалися ним, аби дізнатися думку громади перед тим як встановлювати цю арку та інші металеві конструкції? Може б тоді менше було таких незручних ситуацій, як зараз?», – риторично поцікавився  під опитуванням тернопільський активіст Олег Синовець.

Опитуванням на злободенні теми бути?

На жаль, стійкої практики консультацій з громадою та фахівцями в Тернополі немає. Свого часу міський голова Сергія Надал хвалився створенням громадських рад при міській раді. Однак вони виявилися напівфіктивними та не призвели до реального  залучення фахівців й експертів для вирішення найважливіших проблем міста.

Саме тому у місті замість запропонованого талановитими дизайнерами сучасного простору посеред парку Національного відродження постає щось схоже на надгробки, а в історичному центрі міста – дебелі кітчові арки з ілюмінаціями.

У ситуації з черговим резонансним непорозумінням у парку Шевченка, відповідальність мав би нести одіозний начальник міського управління містобудування та архітектури, головний архітектор міста Василь Бесага. У 2015 році, коли депутатам міської ради ще дозволялося озвучувати думки, які йшли в розріз з баченнями Сергія Надала, депутатський корпус висловив недовіру Бесазі. Однак міський голова до цієї ініціативи не дослухався.

Того ж 2015 року стався ще один гучний скандал, до якого опосередковано причетний як головний архітектор міста, так і команда міського голови. Тоді у жовтні вийшов специвипуск видання «20 хвилин», в якому містилися матеріали про потенційне фальшування генплану, а також перелік земельних ділянок, передача яких під забудова викликала серйозні сумніви щодо законності. Аби тернополяни не читали спецвипуск, у підконтрольних мерові ЗМІ розповсюдили інформацію про те, що спецвипуск містить невідомі психотропні речовини, які можуть нести загрозу здоров’ю людей. Через спричинену паніку люди викидали газету, частиною тиражу були встелені тротуари і навіть дороги, куди газети виносив вітер. Поліція проводила перевірку з приводу зухвалої дезінформації тернополян, в якій також фактично закликали до насилля щодо осіб, які роздавали спецвипуск на зупинках. Результат перевірки був абсолютно прогнозованим, тобто ніяким. Так само «ефективно» правоохоронні органи розслідують кримінальне провадження щодо потенційної підробки генплану, постійно киваючи на відсутність висновків від експертів київського науково-дослідного експертного інституту. Ці висновки в даній установі обіцяли надати ще у 2017 році, однак…

У 2015 році, аби тернополяни не читали інформацію про земельні оборудки, у підконтрольних мерові ЗМІ розповсюдили дезінформацію про те, що спецвипуск “20 хвилин” містить невідомі психотропні речовини і є небезпечним. 

Нагадаємо, саме у 2017 році зі скандалами депутати проголосували за новий генплан, проти якого виступали обласна спілка архітекторів, активісти та частина депутатів міської ради. Свіввідповідальний за новий генплан – той же Василь Бесага. А водночас і міський голова Сергій Надал. Який зараз продемонстрував готовність слухати громаду організованим у Фейсбуці опитуванням з приводу конструкції при вході на Острівок закоханих.

Та якщо  міський голова послідовний, то наступними мають бути опитування і щодо інших резонансних питань, які викликають несприйняття громади. Зокрема, щодо дерибану землі, яку через нехитрі схеми безкоштовно передають під забудову під виглядом так званих «інвестпроектів», або, як тепер, із передачею потрібним людям під будівництво гаражів (після чого отримані ділянки продають, об’єднують і в такий спосіб вимальовується ділянка під масштабне будівництво комерційних об’єктів).

Так само Сергію Надалу пасувало б провести опитування щодо численних МАФів, які «разять» очі жителям міста та приїжджим гостям, щодо тарифів на проїзд у громадському транспорті, чітких обґрунтовань якого містяни так і не дочекалися.

А після цього вже можна буде братися і за захист української мови, якій, правда, в Тернополі незрозуміло що чи хто загрожує. Але це тема зовсім іншої публікації.

Головне фото: Ірина Небесна

Перейти до панелі інструментів