29.03.2024
Аналітика Вибори-2020 Новини Політика

Фіаско «ЄС»: як переможці місцевих виборів несподівано стали «лузерами» і хто керуватиме Тернопіллям

На Тернопільщині сьогодні, 10 грудня, завершився процес формування керівних органів районних рад в усіх трьох укрупнених районах.

Як повідомляв під час літнього візиту на Тернопільщину міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, нові райради навряд чи проіснують передбачені законодавством 5 років, адже із реалізацією реформи децентралізації вони починають дублювати функції ОТГ, тож після внесення відповідних змін до Конституції, райради планують врешті достроково розпустити.

Та допоки цього не сталося, вони стають власниками і розпорядниками усього комунального майна колишніх 17-ти райрад області. Тож у представників політичних сил був чималий стимул поборотися за керівні посади у трьох новобраних райрадах.

«Європейська Солідарність», не зважаючи на те, що виграла вибори як в обласну раду, так і у всі районні, опинилася врешті у програші. Як і її союзники із «Батьківщини»

Як виявилося, перша сесія Тернопільської обласної ради визначила коаліційні орієнтири і для всіх трьох районів. Як і в облраді, владу в усіх трьох радах поділили між собою партії «Свобода», «За Майбутнє» і  «Слуга народу».

Натомість «Європейська Солідарність», не зважаючи на те, що виграла вибори як в обласну раду, так і у всі районні, опинилася врешті у програші. Як і її союзники із «Батьківщини».

 Тернопільський район: вибір без вибору

На виборах 25 жовтня виборці Тернопільського району розподілили 54 депутатські мандати між представниками 7-ми політичних сил. «Європейська Солідарність» отримала 13 мандатів, «Свобода» – 12, «За Майбутнє» – 9, «Голос», «Слуга народу», «Батьківщина» і «Радикальна партія» – по 5 мандатів.

Для ухвалення рішення у Тернопільській райраді нового формату потрібно 28 голосів депутатів. Протистояння, яке розпочалося ще в обласній раді, розділило сесійну залу райради на дві нерівних частини: «Європейська Солідарність» і «Батьківщина» – 18 мандатів, «Свобода», «За Майбутнє» і «слуги» – 26.

Читайте також: Головою Тернопільської облради обрано Михайла Головка, при цьому майже 40% депутатів не голосували (фото)

Теоретично долю посади голови мали вирішувати представники інших двох партії — «радикалів» і «Голосу».

Як велася мова в кулуарах, для підсилення позицій «Європейської Солідарності» на користь райради прийняв рішення екс-секретар Тернопільської міськради Віктор Шумада, який за результатами місцевих виборів також здобув «квиток» і в міську раду. Його маневр пов’язували з амбіціями очолити Тернопільську райраду.

Як і на сесії облради, депутатам на голосування запропонували лише одну кандидатуру

Практично ж ніякої «боротьби» коаліціянтам нав’язати не вийшло. «ЄС» і «Батьківщина» навіть не виставили свого кандидата, вочевидь, не зумівши знайти переконливих аргументів для «Радикальної партії» та «Голосу».

Як і на сесії облради, депутатам на голосування запропонували лише одну кандидатуру – «свободівця» Віктора Козорога. У підсумку підтримали його представники практично всіх політичних сил, навіть дехто з опозиційної меншості. Загалом – 39 голосів «за».

Керівником Тернопільської райради став представник «Свободи» Віктор Козорог, який набрав 39 голосів із 54-ох.

Віктору Козорогу – 30 років. Він учасник російсько-української війни у складі добровольчого підрозділу. До обрання головою райради працював заступником директора Тернопільського обласного центру комплексної реабілітації.

Заступницею Віктора Козорога депутати обрали Уляну Хом’як із партії «За Майбутнє».

Кременецький район: з інтригою, але традиційним фіналом

 На виборах райради в укрупненому Кременецькому районі перемогу також здобула «Європейська Солідарність», представники якої отримали 8 мандатів. Лише одним мандатом поступилися їм партійці «Слуги народу». По 5 депутатів завели до райради «За Майбутнє», «Свобода», «Добрий Самарянин» і «Батьківщина», 4 – «Радикальна партія», трьох – «Голос».

Навіть поверхневий аналіз представництва політичних партій вказував на те, що «бій» за посаду голови тут очікуває неабиякий. Так зрештою і сталося…

Голоси розділилися майже навпіл, але все ж з невеличкою перевагою коаліціянтів

Коаліціянти виставили кандидатуру Світлани Кебалюк із партії «Слуга народу», ще одним претендентом став Тарас Корець із «Європейської Солідарності». До голосування залучили усіх депутатів райради без винятку, забезпечивши, на відміну від інших райрад, 100-вісоткову явку на надважливе засідання.

Голоси розділилися майже навпіл, але все ж з невеличкою перевагою коаліціянтів. 22 голоси (мінімум для ухвалення рішення) отримала Світлана Кебалюк, 20 депутатів проголосували за представника «ЄС».

Керівником Кременецької райради стала представниця партії «Слуга народу» Світлана Кебалюк, яка набрала 22 голоса із 42-ох.

Як вдалося з’ясувати Терміново, пані Світлана (до обрання вона займалася підприємництвом), окрім голосів союзників із партій «Слуга народу», «За Майбутнє» і «Свободи» отримала ще й підтримку депутатів із фракції «Доброго Самарянина».

Заступником голови Кременецької райради також обрано представника партії «За Майбутнє» Василя Ребрину.

Чортківській район: безапеляційна перемога жіночого тандему

 Сесія цієї райради відбулася першою — ще 8 грудня. Нагадаємо, що перемогу на виборах у цьому районі також здобула «Європейська Солідарність», яка має там 11 депутатів. Та, схоже, представники «ЄС» в цій раді взагалі залишаться на самоті.

Інші мандати розподілилися таким чином: 7 – «Довіра», по 6 – «За Майбутнє», «Слуга народу», «Батьківщина» і «Свобода», по 4 – «УГП», «Радикальна партія» і «Сила людей».

Читайте також: 5 цікавих фактів про нового голову Тернопільської облради

Перше голосування продемонструвало консолідацію депутатського корпусу навколо кандидатури представниці «Довіри» Марії Чупрій. «За» неї проголосував 41 депутат з 53-ох присутніх (всього в корпусі райради 54 депутати). Схоже, що не голосували за пані Марію лише представники «ЄС».

Керівником Чортківської райради стала представниця «Довіри» Марія Чупрій, яка набрала 41 голос із 54-ох.

Пізніше депутати обрали й заступницю голови – нею стала «слуга» Зоряна Сасанчин.

Таким чином, коаліція «Свободи», «За Майбутнє» і «Слуги народу», про яку навряд чи б хто брався говорити в голос напередодні виборів, повністю керуватиме на Тернопіллі: як в обласній раді, так і в районних.

Натомість переможцю виборів – партії «Європейська Солідарність» – стелиться шлях в опозицію…

Перейти до панелі інструментів