25.04.2024
Інтерв’ю Новини

Прокурор Олександр Божко: «Правоохоронні органи себе дискредитували, ми це виправимо»

З новопризначеним заступником прокурора області Олександром Божком ми зустрілися, щоб з’ясувати, на якому етапі перебувають резонансі провадження, про які «Терміново» писало і які викликають значний інтерес у громадськості. Водночас не оминули й інших тем, зокрема прокурор розповів, чому на нього уже нарікають, і чим завершилася історія із погрозами йому від Андрія Портнова, який був заступником голови Адміністрації президента Віктора Януковича.

Провадження з приводу масок – закрили

– Нащодавно наше видання писало про кримінальне провадження з приводу можливої розтрати коштів при купівлі за завищеними цінами медичних масок у міській дитячій лікарні…

– Під час зустрічі з журналістом «Терміново» я обіцяв, що у розумний строк буде повідомлено про прийняте рішення: або підозра, або закриття. Слідчими прийнято рішення про закриття провадження у зв’язку з відсутністю ознак складу кримінального правопорушення. Є висновок товарознавчої експертизи, що ці маски, які вони закупили, вартують 16 гривень. Тобто навіть дорожче, ніж ціна, за якою вони проводили закупівлі. В кримінальному провадженні відпрацьовано і той факт, що там хтось купував за 4 гривні за одну штуку. Встановлено, що той договір не реалізований, він на Prozorro розірваний, ніхто за такі ціни не поставляв. Зважаючи на висновок судового експерта, прийнято рішення про закриття кримінального провадження. Прокуратура області з цим рішенням погодилась.

– Дивно, адже «Терміново» у своєму розслідуванні з’ясувало, що у ті дати, на які посилався головний лікар медзакладу Андрій Артимович, інші медзаклади купували маски  за 7-14 грн, або за 4-15 грн. І ціна 14,5 грн, за якою провела закупівлю міська дитяча лікарня, таки була одною з найвищих…

– Ми призначили експертизу, експерт попереджений про кримінальну відповідальність. Якщо в когось є сумнів, що експерт дав завідома неправдивий висновок, то будемо вносити по ньому відомості. Тільки потрібно врахувати й те, що маска може бути візуально схожа, а сам матеріал різний. Тому і вартість різна.

– Як просувається розслідування щодо приміщення колишньої лікарні залізничників на вул. І. Франка, яку міська рада хотіла віддати у приватну власність без проведення конкурсу?

– Наприкінці червня одній особі вже повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. На говоритиму, кому конкретно, оскільки це може зашкодити досудовому розслідуванню.

Недавно змінено групу прокурорів у даному кримінальному провадженні і старшим прокурором групи прокурорів визначено мене.

Загалом ми не афішуємо інформацію про хід слідства, бо на даному етапі зайвий розголос може лише зашкодити. Але прогрес у розслідуванні даного провадження є.

Можу запевнити: посадові особи, які захочуть незаконно заволодіти чи розтратити бюджетні кошти, поки я на посаді, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності незалежно від персоналій.

– Особа, якій оголосили підозру, продовжує працювати на своїй посаді?

– Не можу відповісти. Коли буде більше інформації, тоді розповім, ми приховувати нічого не будемо. Можу лиш додати, що постановою суду накладено арешт на дане майно. Постанова лишається чинною, хоч і були спроби міської ради її оскаржити.

«Щодо Генплану: ситуація глибша, ніж здається»

– Одразу після представлення прокурор області Петро Бойко обіцяв активізувати розслідування у провадженні щодо можливих підробок Генерального плану міста. Провадження «маринується» вже орієнтовно 6 років і демонструє, на скільки «ефективною» є робота правоохоронних органів, коли в провадженні фігурують владні установи чи чиновники вищого рівня…

– Це провадження потрапило в моє поле зору недавно. Провадження вже на моєму особистому контролі. Там насправді набагато глибша ситуація, ніж здається. Процесуальне керівництво здійснюється на даний час Тернопількою місцевою прокуратурою, слідство здійснюється слідчими Тернопільського відділку поліції.

Розслідування кримінального провадження щодо потенційної підробки Генплану Тернополя триває вже 6 років! Новопризначені прокурори обіцяють активізувати слідство і врешті дати відповіді громаді.

У цьому провадженні будуть дотримані розумні строки і суспільство отримає найближчим часом відповідь, чи дійсно там був вчинений злочин. Це я обіцяю.

Можливо, якщо за результатами вивчення матеріалів виявиться, що розслідування здійснювалося неефективно, то я скористаюся своїми повноваженнями і зміню орган досудового розслідування і процесуального керівництва.

Але однозначно, що суспільство має отримати відповідь, оскільки це – кричуща ситуація, пов’язана з виділеними земельних ділянок, будівництвом. Все це робиться на підставі Генплану. Я розумію важливість ситуації.

– Чи можуть правоохоронні органи завадити органам місцевого самоврядування втілювати сумнівні схеми щодо безкоштовної роздачі землі громади, внаслідок чого міський бюджет втрачає колосальні надходження? Мова, зокрема про так звані «інвестугоди», а також схему із безкоштовною роздачею землі під гаражі, яку зараз активно експлуатує Тернопільська міська рада…

– Всі незаконні схеми в місті та області будуть викорінені. Це я обіцяю. Але для цього потрібно трохи часу. Я зараз сиджу на роботі до 21-23 години. Не можливо зробити одразу все.

Щодо «інвестугод», то зараз у Верховному суді перебуває на розгляді справа стосовно самої суті і законності укладення інвестиційних угод. Крапка ще не поставлена.  Є ряд різних кримінальних проваджень не тільки в нас в області, а й по всій Україні по цим інвестиційним угодам. Схему із гаражами будемо досліджувати.

Труша дезінформували?

– Під час звіту про свою діяльність за 100 днів на посаді голова ТОДА Володимир Труш заявив, що провадження щодо зловживань при будівництві Водної арени… немає. Провадження закрили?

– Ця інформація не відповідає дійсності, оскільки провадження за цим фактом знаходиться у розслідуванні слідчого управління ГУНП Тернопільської області. Процесуальне керівництво здійснює прокуратура. Слідство триває. Проведені відповідні ревізії, дослідження. Рішення про закриття не прийнято.

Я не знаю, звідки посадова особа взяла таку інформацію. Поки підозри конкретно не має, суми розтрат не розголошуватиму. Але запевняю, що тяганини там не буде допущено.  

– Весною «Терміново» писало про завод з виробництва екструдованого пінополістиролу, який почав працювати без необхідних дозволів, люди з прилеглих будинків скаржились на погіршення самопочуття. Було відкрито кримінальне провадження за ст. 241 ККУ “Забруднення атмосферного повітря”…

– Кримінальне провадження за фактом викиду шкідливих речовин в атмосферу є, розпочалось розслідування з лютого 2020. Здійснює процесуальне керівництво Тернопільська місцева прокуратура. Досліджуються обставини, в рамках яких перевіряються відповідні доводи заявника, адже провадження відкрито за заявою. Результат будуть незабаром.

Прокурор обіцяє розібратися, чи працювало потенційно шкідливе підприємство під час слідства (Фото: Терміново)

– Виробництво на час розслідування закрили?

– Я коли прийшов на посаду заступника, почав заслуховувати одне провадження, пов’язане з незаконним видобутком надр. Там вийшла кумедна ситуація, що провадження не один рік розслідували, а в цей час видобуток надр продовжувався. Ми одразу визначились, особа притягнута до кримінально відповідальності, вручено підозру.

– Чому не зробили цього раніше?

– Це некоректно з мого боку давати оцінку роботи колег, які до мене очолювали роботу. Хай це робить суспільство.

– А як щодо заводу?

– Чи працює завод – не можу сказати, дізнався про це провадження лише день тому. Якщо воно здійснює діяльність незаконно, то таке підприємство працювати не буде. Якщо є злочин, то є знаряддя і способи злочину. Слідчий суддя може заборонити користуватися і розпоряджатися майном, якщо буде доведено, що є реальні підстави вважати: вчиняється злочин і це є знаряддя злочину. Тоді слідчий прокурор має право звернутись до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту на майно та заборону користуватись і розпоряджатись цим майном.

З’ясовуватиму, як здійснюється розслідування у цьому провадженні і чи здійснювалося виробництво на заводі весь цей час.

Невдоволені є, але ніхто не звільнився

– Як ви оцінюєте роботу правоохоронних органів Тернопільщини?

– Можу сказати, що є куди рости. Я потребую і вимагаю більшого, вищих темпів розслідування. Через це чую багато нарікань, мовляв, я пришов з Києва і живу та працюю темпами й підходами Генеральної прокуратури. Але власне коли ми в Генеральній прокуратурі здійснювали процесуальне керівництво, то не могли заступнику генерального прокурора чи генеральному прокурору сказати, що ми не справилися, бо нам там часу не вистачило. Якщо потрібно – ми ночували на роботі, сиділи в засадах, виїжджали на обшуки. Ми – офіцери, я сам – молодший радник юстиції. Для офіцера немає такого – не можу, не хочу.

Коли я тільки знайомився тут із колективом, одразу довів до відома, що готовий зі всіма працювати, не буду когось звільняти, виганяти. Це не мої методи, кожному потрібно дати шанс. Але хто не хоче, не справляється – я з радістю погоджу заяву на звільнення. Нікого тримати не буду. Поки ніхто не звільнився. Хоча і є невдоволені.

– До конфліктів не доходить?

– Відкритих конфліктів не було. Їх і не може бути, оскільки я перебуваю в статусі керівника прокуратури вищого рівня, наділений повноваженнями розглядати скарги щодо дотримання розумних строків, розглядати скарги на будь-якого прокурора в порядку КПК (Кримінальний процесуальний кодекс – авт.), скасовувати будь-яку постанову слідчого або прокурора будь-якого рівня в рамках області, наділений повноваженнями змінювати орган досудового розслідування у зв’язку з неефективністю.

Тому не раджу комусь вступати зі мною в полеміку з приводу того, що я багато вимагаю чи надто швидкі темпи, це недоречно і неефективно. В нас є КПК. Так, там не передбачено чітко, що ти повинен зробити за день, два. Але це не означає, що ми маємо роками розглядати провадження. Суспільство чекає результатів. І ми маємо чітко сказати: або особа вчинила злочин, кримінальне правопорушення, або не вчинила. І робити це треба в розумні терміни.

«Свою честь відстоюватиму до кінця»

– Громадськість була вражена, коли дізналася, що ексзаступник адміністрації президента Януковича Андрій Портнов може собі дозволити погрожувати слідчим прокурорам Генпрокуратури, які розслідували провадження, де він є фігурантом. Чим завершилась ця історія?

– Моя родина була рік в психологічному стресі, як і я. За цей час змінилось три генеральних прокурори. Я боровся, борюсь і буду боротись до кінця, бо переконаний: якщо правоохоронець не може захистити себе  та свою родину, то він не зможе захистити і звичайного громадянина.

Кримінальне провадження з приводу погроз закрите слідчим головного слідчого управління Служби безпеки України за процесуального керівництва генеральної інспекції Офісу генерального прокурора. До речі, прокурор погодився з рішенням про закриття. Закрили за відсутності складу кримінального правопорушення. Вони рахують, що не було погроз і втручання в мою діяльність, як прокурора. Мною це рішення вже оскаржено до слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва, адже дане рішення незаконне і необґрунтоване.

Рада прокурорів підтримала Олександра Божка, тоді як СБУ і Генпрокуратура не побачили складу злочину у тому, що працівнику Офісу генеральної прокуратури погрожує фігурант кримінального провадження.

Два рази я звертався зі скаргою у Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатів, щоб позбавити особу права займатися адвокатською діяльністю, вказуючи на його незаконну і аморальну поведінку. Ось свіже рішення прийшло. Спочатку кваліфікаційна дисциплінарна комісія адвокатури вказала на відсутність ознаки дисциплінарного правопорушення. Хоча особа в поясненнях підтвердила, що ця особа – дійсно він. Комісія послались на рішення ради прокурорів України, тоді як цей орган підтримав мене і опублікував офіційну заяву від імені всього прокурорського корпусу, наголосивши, що не можна закликати інших осіб вчиняти такі дії відносно слідчих і прокурорів, це незаконно (в погрозах йшлося про наміри «загнати в колонію», провести «виховні міри» і навіть «перетворити в кусок г…на» – авт.).

Через численні погрози Олександр Божко з родиною рік прожив у стані стресу. (Скрін повідомлення: Українська правда)

Я подав потім ще одну скаргу, оскільки це не зупинило особу і в березні надійшли нові погрози. Тиждень назад прийшло відповідь дисциплінарної комісії, де вони вже вказують, що не доведено, що саме ця особа користувалась тим телефоном та телеграм каналом, з якого надходили погрози. І оскільки особа не надала своїх пояснень, це стало підставою для відмови у порушені дисциплінарного провадження. Це рішення можна оскаржити протягом 30-ти днів до суду, воно буде оскаржено.

– У березні ви ще були працівником Генеральної прокуратури?

– Я досі рахуюсь за Офісом генерального прокурора. Я є працівником відділу Офісу генерального прокурора і за наказом генерального прокурора на мене покладені обов’язки виконання заступника прокурора Тернопільської області.

– В контексті  історії з погрозами та Вашою твердістю у намірі таки довести власну правоту, велися розмови, що призначення на Тернопільщину виглядає як заслання…

– Не думаю, що це заслання. Мій підрозділ два рази реорганізовували, людей всіх виводили за штат, але мене успішно призначали на посаду. Якби хотіли – то з легкістю б вивели зі штату. А я атестацію пройшов успішно, усі етапи. Не думаю, що це відкупне. Якби я перестав боротись з рішенням про відмову відкрити дисциплінарне провадження, можна було б сказати, що так, ось закрив рота, отримав посаду. Але ситуація зовсім інша. Оскільки для мене дуже багато важать честь і гідність. За посаду я не тримаюсь. Зараз моя ціль – змінити ситуацію в регіоні.

Якщо є факти, якщо виявляємо у Facebook чи публікаціях ЗМІ інформацію про ймовірне правопорушення – ми самостійно вносимо, тобто питань тут немає. Є в когось інформація – приходьте. Кажіть, я будь-кого приймаю. Якщо є ознаки злочину – будемо розслідувати. Будуть підстави – притягнемо особу до кримінальної відповідальності. Гратися з тим, щоб в «довгий ящик» закинути провадження і вони там 10 років лежали, ніхто не буде. Особливо, що стосується проваджень, які є суспільно значимі.

Я розумію, що правоохоронні органи самі себе дискредитували в тій чи іншій мірі. Ми це поправимо. Прокуратура області і правоохоронні органи, ДФС – я думаю ми станемо взірцем в Україні. Я в це вірю, докладаю для цього максимум зусиль і зрушення вже є.

Я в цій області новий, для мене своїх чи чужих немає. Якщо буде доведено вчинення злочину – винні будуть притягнуті до кримінальної відповідальності незалежно від статусу і посади.

 

Спілкувався Андрій Вацик

 

Заглавне фото: Фейсбук-сторінка Олександра Божка

Перейти до панелі інструментів