29.03.2024
Аналітика Новини Розслідування

Тернопільська лікарня потрапила в кримінальну історію через купівлю масок за сумнівною ціною

На початку травня навколо Тернопільської міської комунальної дитячої лікарні розгорівся скандал — керівника медзакладу звинуватили у закупівлі масок за завищеними цінами. Відкрито кримінальне провадження.

Терміново вивчило ситуацію і з’ясувало, що дитяча лікарня справді чомусь придбала маски, у порівнянні з іншими замовниками, за однією з найвищих цін того дня. Чітких пояснень щодо того, чому інші медзаклади купували маски за 7 грн, а дитяча лікарня удвічі(!!!) дорожче, ми не отримали.

Наразі з приводу поширеної інформації про сумнівну закупівлю триває розслідування у відкритому кримінальному провадженні. Деталей правоохоронці не розголошують.

Очільник медзакладу Андрій Артимович стверджує, що купували маски не за найвищими цінами. Однак необхідну інформацію, яка б допомогла підтвердити таке твердження, головний лікар журналісту Терміново не надав. Відмовилася чітко пояснити, які саме маски закупив тернопільський медзаклад, і підприємниця, яка продала даний товар.

Звинуватили у мародерстві

Розпочалося все з допису у Фейсбуці екс-нардепа Ігоря Мосійчука, який 6 травня опублікував допис під заголовком «Карантинне мародерство у Тернополі» із посиланням на систему публічних закупівель Prozorro.

«4 травня з’явилося повідомлення про закупівлю 10 000 медичних масок для КП «Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги #1 Хмельницької міської ради на суму 40 000 грн, тобто по 4 грн за штуку, – йдеться у дописі. – Водночас, того ж таки 4 травня «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» (директор Артимович Андрій Іванович, депутат Тернопільської міської ради від ВО «Батьківщина») теж закупила 10 000 точно таких медичних масок але вже на суму 145 000 грн, тобто 14,50 за штуку. Тобто різниця між закупівлями (навар ділків) склала 105 000 грн. А тепер мене і я переконаний громаду Тернополя цікавить чи понесе якусь відповідальність Андрій Артимович який здійснив закупівлю масок по завищених цінах?».

Напрочуд оперативно того ж дня на допис екс-нардепа відреагував міський голова Тернополя Сергій Надал. У своєму зверненні до правоохоронців, опублікованому на сайті міськради, він закликав провести перевірку щодо даної закупівлі.

«У зв’язку із поширенням окремими особами у соціальних мережах інформації щодо придбання медичних масок однією із медичних установ міста за завищеними цінами, звертаюся до вас із проханням провести перевірку даної ситуації, а за результатами – підтвердити або спростувати даний допис», – сказано у зверненні голови.

Відкрили кримінальне провадження

Правоохоронні органи відреагували ще до даного звернення Надала, відкривши кримінальне одразу після появи допису екс-нардепа.

– Органами прокуратури і органами слідства слідчого управління ГУ НП в Тернопільській області було виявлено в соцмережах інформацію, яка свідчила про можливе вчинення злочину, пов’язаного із закупівлею медичних масок, – каже в.о. заступника прокурора Тернопільської області Олександр Божко. – Слідчими були внесені відповідні відомості за попередньою кваліфікацією ч.3 ст. 191 КК “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”. Розслідування здійснюється слідчими управління ГУ НП в області, процесуальне керівництво здійснюють прокурори прокуратури області.

Це провадження, додає він, перебувають на його особистому контролі як таке, що пов’язане з можливими зловживанням з бюджетними коштами. Жодних інших подробиць Божко не повідомив, зіславшись на таємницю досудового розслідування. Водночас запевнив, що результати своєї роботи правоохоронці оприлюднять «в розумні строки». Про який саме період йдеться, він не уточнив.

Чому обрали одні із найдорожчих?

Тим часом директор комунального некомерційного підприємства “Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня” Андрій Артимович стверджує, що купували не за найвищими цінами. Мовляв, купили тоді, коли виникла потреба і за тією ціною, яка була на ринку. Адже мають сім поліклінік, а зміну масок треба для працівників забезпечувати кожні дві-три години.

Андрій Артимович стверджує, що аналіз цін на ринку проводився, однак чому ж придбали маски за однією з найвищих цін, чітко пояснити не зміг.

– Є ситуація на ринку, – роз’яснює Андрій Артимович. – Ми їх купляли у квітні. Була ціна одна, щодня вона міняється. В той день ми взяли по найменшій. Підтверджуючі документи є. Надіслані як в міську раду, так і у правоохоронні органи. В системі Prozorro все це оформляється. Проблем немає, абсолютно. Вас дивує, що ціна сьогодні така, а колись була така — так? Дефіцит породжує зростання ціни. Це питання до тих, хто продає, а не тих, хто купує… Моє завдання забезпечити людей захистом. По якій ціні є, за такою я купляю. Я не можу чекати.

За його словами, маски заклад насправді отримав 24 квітня, а 4 травня оплатив кошти та опублікував звіт про договір. Мовляв, масок треба було «на вже», але грошей не було. Тож спершу лікарня отримала товар, зафіксувавши ціну, яка була на ринку, а потім зробила проплату.

– Гарантійний лист також надано міськраді і правоохоронним органам, що це зроблено 24 квітня, – додає Артимович. – Відповідно, кошти надійшли у травні, і ми платимо у травні. Звичайно, якщо у травні ціна масок буде уже 5 грн… Але мені треба було у квітні.

Якщо одразу після скандалу Суспільному Артимович пояснював досить високу ціну масок тим, що медзаклад купував гіпоалергенні тришарові маски, то під час спілкування з журналістом Терміново головний лікар вже вів мову про купівлю звичайних масок.

– Це маски звичайні, кращої якості, – роз’яснює Андрій Артимович. – Вони мають сертифікати відповідні. Я не можу купити маски ті, що продаються в супермаркеті. Крім того, підприємець має мати відповідні документи, що він тим займається, що це не єдина транзакція. Так як у Хмельницькому, коли людина торгує з лотків на базарі і продала не медичний виріб, а неткані вироби. Я не можу такого купити. Я відповідаю офіційно і перед керівництвом своїм, і перед керівництвом міста, і перед багатьма структурами, серед яких і СБУ, і МОЗ, які з мене питають, чи хворіють мої працівники. Я мушу купляти якісний товар.

Утім назву виробника Андрій Артимович так і не згадав, апелюючи до того, що закупівля відбулась давніше. Він порадив ці дані шукати у Prozorro. Хоча даних про виробника у договорах, розміщених у цій системі державних закупівель, зазвичай не оприлюднюють. Немає її і у звіті про цю закупівлю. А саме ця інформація могла б чітко дати відповідь на питання, чи справді медзаклад придбав щось значно якісніше і чи справді було обрано оптимальну ціну.

Адже, судячи з даних bi.prozorro.org, тернопільський медзаклад таки переплатив.

– Я тим не займаюсь, як керівник, – зазначив Артимович. – В мене є тендерний комітет, який очолює певна людина. На мене поступає лист з потребою, я його розписую на тендерний комітет. Вони приймають рішення. Проводять аналіз цін на ринку. Проводять аналіз постачальників. Це теж має значення, тому що ціна може бути прекрасна, а товару не буде. Визначається повністю все згідно з чинним законодавством.

Не признаються, що саме продали

Не поспішає прояснити ситуацію і ФОП Юлія Іванівна Данилюк, з якою медзаклад уклав договір. Жінка, за даними youcontrol.com.ua, зареєструвалася як ФОП у травні 2014 року, має 22 види діяльності, основний з яких – неспеціалізована оптова торгівля. Місцем реєстрації спершу вказувала Тернопіль, просп.Бандери, 21. А у 2018 році змінила реєстрацію на Київ, вул. Щекавицька,21. Приміщення – гуртожиток.

Якщо вести мову суто про закупівлю саме масок, то, за даними Prozorro, ця операція поки що єдина як для медзакладу, так і для Данилюк. Договорів на постачання медичних масок підприємниця більше ні з ким не укладала.

Однак, за даними Медичного модулю аналітики, лишень договорів, укладених різними замовниками задля боротьби з COVID-19, у неї 17 на 667 тис. грн, шість з яких — з тією ж дитячою лікарнею на 557,6 тис. грн. За інформацією clarity-project – Бази даних і системи аналітики публічних закупівель ProZorro, загалом з березня 2020 Данилюк уклала ряд договорів із медзакладами у Тернополі (мова іде лише про неконкурентні закупівлі – прим. ред.): 13 договорів на 1 млн 172 тис. з тією ж дитячою лікарнею, п’ять договорів на 102 тис. із Комунальним некомерційним підприємством “Тернопільська комунальна міська лікарня №2”, один договір з “Тернопільською університетською лікарнею” на 33 тис., три договори із “Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги” на 27 тис., два – із КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги” на 14 тис. 900 грн, один договір на 5 тис. із КНП “Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр “Мати і дитина”.

– Все, що я можу сказати, що все відбувалось в рамках закону, більше нічого, – прокоментувала журналісту Терміново Данилюк ситуацію щодо продажу масок дитячій лікарні. – У договорі не вказується виробника. Його вказують у документах, які додають до товару, до сертифікату, декларації відповідності. Лікарня все отримала, декларації, сертифікати, все є у них.

Називати виробника Данилюк відмовилась. При цьому зазначила, що ця інформація відкрита для лікарні та правоохоронних органів.

Скільки ж коштували маски?

За якою ж ціною укладали договори на закупівлю масок по Україні 24 квітня? За даними Медичного модулю аналітики bi.prozorro.org, медзаклади купували маски того дня за 7-14 грн за штуку. У порівнянні з закупівлею Тернопільської дитячої лікарні по 14,5 грн, інші замовники зекономили. 4 травня ціни на маски складали 4-15,5 грн, тож ціна одноразової маски у 14,5 грн – одна з найвищих.

Зауважимо, що закупівлю медичних масок проводять під різними Державними класифікаторами— позначають і як медичні матеріали, і як медичне обладнання та вироби медичного призначення різні, і як медичне обладнання, фармацевтична продукція та засоби особистої гігієни і т.д. Причому, маски закуповують і окремо, і разом з іншими товарами. Ми орієнтувались на ті закупівлі, у яких йшлося суто про маски і на дати оприлюднення договорів.

Загалом, за даними аналітиків Dozorro, ціни на маски у Prozorro з початку епідемії коливаються від 2-3 грн до 27 грн за шт. Тернопільські ж заклади купували їх за 2-16 грн. За даними Prozorro, “Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги” у березні-травні 5 разів закуповувала медичні маски, ціна маски — від 2 грн до 13,2 за шт. Комунальне некомерційне підприємство “Тернопільська комунальна міська лікарня №2 закупляло маски 14 квітня за ціною — 7,2 за шт. Комунальне некомерційне підприємство “Центр первинної медико-санітарної допомоги” закупляло маски двічі — у березні та квітні за ціною 12 та 16 грн за шт. Відомостей у Prozorro про закупівлю масок КНП “Міська комунальна лікарня №3” ми не знайшли — тут купували тільки респіратори.
Тернопільська міська рада також закупляла маски двічі у березні, за ціною 7 і 8,2 грн за шт.

На жаль, не маючи точної назва масок та виробника, Терміново не вдалося чітко з’ясувати, на скільки обґрунтованими є закиди Мосійчука. Однак небажання Артимовича та Данилюк надати цю інформацію, яка б власне й могла підтвердити, що жодного злого умислу не було, є відверто показовою і викликає сумніви у щирості намірів керівництва медзакладу придбати необхідні засоби захисту за оптимальною ціною.

Залишається сподіватися, що необхідні документи таки зможуть витребувати правоохоронні органи, щоб розібратися, чому ж заклад придбав маски саме за однією з найвищих цін, якщо інші лікарні тратили на ці цілі в рази менше.

Терміново стежитиме за ситуацією і повідомить про результати розслідування правоохоронців.

головне фото: dtp.kiev.ua

Перейти до панелі інструментів