25.04.2024
Новини Розслідування

Дозволів нема, а завод є. Чи притягнуть когось до відповідальності?

У грудні 2019 року у Тернополі пафосно відкрили завод з виробництва екструдованого пінополістиролу. Однак по факту сам завод почав працювати з квітня 2019 року. Причому, дозвільних документів на таку діяльність нема і по сьогодні.

Так, протягом травня-червня 2019 року жителі кількох вулиць поблизу ТОВ “Корпорація Ватра”  – Микулинецької, Микулинецької-бічної, Молодіжної, Фестивальної, Підлісної, скаржились на проблеми із здоров’ям, викликані роботою заводу із виробництва пінополістиролу, побудованого на території “Ватри”. Про це вони неодноразово розповідали під час виступів на сесіях міськради. Звісно, заводу ніхто не закрив.

Робили спроби отримати дозволи

Попри те, що підприємство, за словами тернополян, працювало з квітня 2019 року, офіційно його відкрили, як писали ЗМІ, наприкінці грудня 2019 року. І хоч на сьогодні нема дозволів на викиди забруднюючих речовин та є висновок контролюючого органу про незаконність використання земельної ділянки, свою діяльність завод продовжує. Хоча спроби отримання дозвільних документів все ж були.

Зокрема, в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля ще 21 жовтня 2019 року з’явилось повідомлення про плановану діяльність ТОВ “Світовид-Т” на території колишнього заводу “Ватра”, на ділянці з кадастровим номером 6110100000:11:001:0066, площею 16,8541 га. Однак ця фірма дозвільних документів на діяльність так тоді і не отримала. І вже 24 січня 2020 року в тому ж Реєстрі ОВД, фірма під назвою ТОВ “Виробничо-комерційна фірма “Еліт Пласт”” подала повідомлення про планову діяльність з переробки того ж таки екструдованого пінополістиролу на ділянці з тим же кадастровим номером, яке повністю дублювало повідомлення про планову діяльність ТОВ “Світовид-Т”.

У своїх повідомленнях обидва підприємства чесно повідомляють про недотримання санітарних норм щодо розривів. Що у свою чергу уже говорить про ймовірну загрозу здоров’ю місцевого населення.

 

Дати громадських слухань — ще нема

Наступним кроком для погодження на здійснення планової діяльності мали б стати громадські слухання та отримання позитивного висновку з оцінки впливу на довкілля. Причому, ще влітку 2018 року ТОВ “Еліт Пласт” викупило корпоративні права у ТОВ “Світовид-Т”. Проте, ані “Світовид-Т”, ані “Еліт Пласт” процедури громадських слухань так і не провели. Відповідно, документів, що становлять основу проектної документації — досі нема. А завод є.

Причому, підприємство у виробництві екструдованого пінополістиролу, як зазначено у вище згаданому повідомленні, використовує фреон R152, поводження з яким регулюється Законом України «Про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами» через його небезпеку для навколишнього середовища.
І ще влітку 2019 року представники «Еліт Пласт» запевняли, що виробництво не завдасть шкоди здоров’ю, а “процедура отримання дозволу на викиди і відходи знаходиться на завершальній стадії.” Утім, без оцінки впливу на довкілля ніхто не дає дозволу на викиди.

Використовують ділянку з порушенням

Окрім того, є і питання до земельної ділянки, згадуваної у повідомленнях підприємства в Реєстрі ОВД. Чи законно її використовують, тернополяни поцікавились у Головному управлінні Держгеокадастру в Тернопільській області.

Результатом перевірки став висновок про те, що ТОВ «Корпорація Ватра» в особі керівника Кіцану Андрія Лазаровича використовує майже 17 га з порушенням ст.125 Земельного кодексу “Виникнення права на земельну ділянку”, ст.126 “Документи, що посвідчують право на земельну ділянку”. Адже ВАТ “Ватра” реорганізовувалась у ТОВ, а відповідно, уже реорганізоване товариство мало звернутись в міськраду з клопотанням про переоформлення права постійного користування на право оренди.

Однак виходить, що воно законодавство проігнорувало і необхідним шляхом не пішло. Відповідно, керівник ТОВ “Корпорація Ватра” Кіцану Андрій Лазаревич отримав припис з вимогою усунути порушення земельного законодавства у 30-денний термін ще у січні.

– Після закінчення зазначеного терміну Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області перевірить стан виконання вимог припису, за результатами якої будуть вжиті заходи реагування в межах наданих повноважень, – роз’яснили в Держгеокадастрі. – Зокрема, якщо порушник не виконає протягом вказаного терміну вказівки щодо припинення порушення земельного законодавства, державний інспектор складає акт перевірки, видає повторний припис про припинення правопорушення у 30-денний строк та, відповідно до чинного законодавства, накладає адміністративне стягнення. За результатами перевірки стану виконання вимог повторного припису та у разі невиконання його вимог, державний інспектор складає акт перевірки та інформує правоохоронні органи про факт не усунення порушення.

Чи виконав припис, наразі невідомо. Перевірок контролюючі органи зараз через мораторій не проводять.

Інспектори не побачили порушень

Виникали питання й загалом до появи такого заводу на території колишньої “Ватри”, адже жодного повідомлення чи то про будівництво, чи бодай про якусь реконструкцію, технічне переоснащення знайти не вдалось. Тож тернопільські активісти ще у грудні 2019 року звернулись до відділу ДАБК Тернопільської міської ради з проханням про позачергову перевірку на об’єкті.

З отриманої відповіді випливає, що працівники ДАБК відреагували, виїжджали на територію і візуальним оглядом встановили, що проводяться ремонтні роботи та “зі слів заступника директора Юкзеля Ділавера проводяться пусконалагоджувальні роботи обладнання по виготовленні пінополістиролу”. Загалом ДАБК повідомило, що порушень у сфері містобудівної діяльності не виявлено.

У той же час фахівці кажуть, що у випадку проведення пусконалагоджувальних робіт, мусило б встановлюватись і нове обладнання. Відповідно, для такої діяльності мали б бути дозволи ДАБК на технічне переоснащення будівлі чи на її реконструкцію. Тож той факт, що інспектори не побачили порушень — викликає питання.

Тож у підсумку маємо, що на комунальній землі майже в 17 га, завдяки товариству з обмеженою відповідальністю “Корпорація Ватра”, яка сама б мала почати орендувати землю в міста, з’явився і працює ще й приватний завод із виготовлення пінополістиролу, який досі не має дозволів на таку діяльність.

До слова, вже є і кримінальне провадження за ст. 241 ККУ “Забруднення атмосферного повітря”. Справу внесено в ЄРДР  ухвалою слідчого судді.

 

Перейти до панелі інструментів