16.04.2024
#шо_там_у_влади Місто Новини

“Вибачте, когось посадили?” Скандальну “Водну арену” показали міжнародній комісії, про кримінальну справу мовчать

Першу чергу будівництва проекту міжнародного значення “Водна арена” представили у Тернополі 26 вересня. На презентацію запросили представників Міжнародної комісії та місцевої влади. Якщо буде нормальне державне фінансування, роботи повинні завершити до кінця 2021 року.  А вже на початку вересня 2020 року тут запланований Чемпіонат світу з веслування на байдарках і каное серед ветеранів. 

Оглянути будівництво “Водної арени” та її відповідність вимогам до Тернополя приїхали технічний директор Міжнародної федерації каное Мартін Марінов, радник президента Міжнародної федерації каное Аднан Алієв, президент Національної федерації веслування Сергій Чернишов, легенда українського спорту, дворазовий олімпійський чемпіон, головний тренер Збірної команди України з греблі на байдарках і каное Юрій Чебан. Попри те, що цей скандальний проект почав реалізовуватись із порушеннями і навіть було порушене щодо нього кримінальне провадження, іноземні гості задоволені будівництвом. Вони відзначають певні недоліки, але загалом дають “Водній арені” позитивну оцінку.  

Будівництво “Водної арени” розпочалося у 2017 році. Її площа – 1500 м довжини , 70-80 м ширини. Проект фінансується з місцевого та державного бюджетів. 

Використано вже 34 млн грн

Як повідомив начальник управління капітального будівництва обладміністрації Віктор Кузяк, на сьогодні на “Водну арену” використано вже 34 млн грн. 

Минулого року у проект вкладено 17 млн грн, – каже він. – Цього року поки що використано 10 млн , до завершення буде використано ще 7 млн. Кожного разу – 10 млн з державного бюджету, 7 – з місцевого.  Проблем з фінансуванням немає. Місцеві кошти міськрада дає, починаючи з квітня, державні поступають з липня -серпня. Поступово ми ці кошти використовуємо.

За словами пана Кузяка, під час будівництва “Водної арена” вже виконана велика кількість робіт, хоча багато ще попереду. 

– Тут були хащі, ми навели порядок, підготували будівельний майданчик, укріпили берегову лінію, зробили трибуну з підтрибунними приміщеннями. До кінця року буде завершена фінішна суддівська вишка, – каже Віктор Кузяк. – Є поставлена стартова вишка на 200 метрів, транспортують до кінця тижня вишку на 500 метрів. Буде завершений благоустрій позаду території. Так що фактично ми будемо готові на 90% для проведення подальших змагань. Далі нам потрібно буде всю цю мережу обладнати інтернетом, підвести сюди воду, доповнити електричну потужність, щоб наступного року провести тут Чемпіонат світу серед ветеранів так, як просить Міжнародна федерація каное. На цих змаганнях планується в межах 1000-1500 учасників , а також вболівальники. А це знову ж таки туристи, які захочуть ознайомитися з містом.

Цього року здають першу чергу будівництва, зауважує пан Кузяк. На наступний залишається – зробити елінги, поставити водонапірну башту, забезпечити очисні споруди, провести благоустрій.

– Третя черга – захід інвесторів з харчоблоком, зі спортзалом, готелями, – каже він. – Тут треба зробити локації для базування, якщо не 100 країн для чемпіонату, то хоч 50. Треба поставити 50 наметів, 50 спеціальних металевих конструкції, де будуть зберігатися човни. 

“Це політичний піар”

Нагадаємо,  “Водною ареною” зацікавились правоохоронці. Зокрема, матеріали щодо кількох об’єктів, а зокрема й “Водної арени” витребовували правоохоронці через суд у рамках кримінального провадження від 24 січня 2019, передбаченого ч.3 ст. 191 КК “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”. Як йдеться в ухвалах, посадові особи Управління капітального будівництва Тернопільської обласної державної адміністрації перебуваючи у змові з посадовими особами підрядних організацій незаконно заволоділи бюджетними коштами виділеними на проведення робіт із капітального ремонту, реконструкції та будівництва об’єктів на території Тернопільської області, замовником яких виступало Управління капітального будівництва Тернопільської обласної державної адміністрації.

Віктор Кузяк прокоментував це так:

– Вибачте, когось посадили? Після того, коли ми відкриємо водний канал у 2021 чи 2022 році, я особисто зроблю величезний банер 10Х10. І великими буквами напишу прізвища тих псевдо громадських активістів, які перешкоджають. Це чисто політичні амбіції, немає жодного криміналу, вже рік часу це просто говориться. Ми дали свідчення, все показали. Це йшов чисто політичний піар. 

На якому зараз етапі розслідування цього провадження, з цим питанням журналістка сайту “Терміново” звернулася у відділ комунікації поліції в Тернопільській області. Там сказали написати інформаційний запит, що ми і зробили. Як тільки отримаємо відповідь, опублікуємо. 

Коментарі

Юрій Чебан, дворазовий олімпійський чемпіон, головний тренер Збірної команди України з греблі на байдарках і каное:

– Я тут був, коли було ще каміння. За дуже короткий період, за моїми мірками, тут зробили просто неможливе. Цей об’єкт перетворили сьогодні в цукерку. І ми можемо говорити, що об’єкт на 85% готовий приймати змагання вже наступного року. Так, тут є певні недопрацювання, але зі свого спортивного досвіду я можу сказати, що брав участь у змаганнях на каналах, які були набагато гірші, ніж цей на сьогодні. Ці недопрацювання компенсуються красивим містом, гарним видом і настроєм. Якщо придиратися до деталей, що люблять наші критики, звісно можна знайти голку в копиці сіна. Якщо ставитися до спортивних змагань як до свята і приїхати сюди за нагородами і хорошими відчуттями, то на сьогодні ми маємо хорошу акваторію, представників, які хочуть приїхати сюди і представляти міжнародну федерацію, асоціацію ветеранського руху. Наступного року ми будемо мати важливу подію – міжнародний чемпіонат з веслування на байдарках і каное серед ветеранів. У 2021 тут плануємо проводити єдиний чемпіонат світу з веслування на драгонботах. Тут зручна локація для європейців, можна швидко добратися, плюс міжнародний аеропорт у Львові, який може прийняти велику кількість перельотів.

Аднан Алієв, радник президента Міжнародної федерації каное: 

– Ми приїхали подивитися на канал і поставити йому оцінку. Звернули увагу на те, що тут відбувається, чого бракує, що треба доробити, чи все відповідає вимогам. Зараз ми побачили, якої точки досяг розвиток каналу. Можемо сказати, що це місце дуже перспективне з точки зору природної геолокації каналу, тому що сюди близькі столиці Європи. Не  так далеко добратися з аеропорта, що дуже важливо. 

Чого тут бракує? Перше – це відвідний канал. Є питання щодо вишки, треба переробити декілька моментів, які ми вчора помітили. Потрібні лавки, думаю організатори їх доставлять, тому що це важливо для проведення змагань, а також стартова система. По проекту виглядає, що все класно. Якщо цей проект виповниться, буде чудово. На даному етапі можемо поставити найвищу оцінку за 12-бальною системою.  

Богдан Балабан, директор Тернопільської водно-спортивної школи:

 

– Те що ми сьогодні зробили – це великий крок до того, щоб мати в Тернополі сучасну арену, яка не буде просто стояти, а наповнити її життям. Представники Міжнародної федерації каное, які приїхали до нас, оцінили досить високо стан і наші наміри, висловили свою думку, що це буде достойний варіант спортивної споруди. Тут можна буде проводити змагання як національної рівня, так рівня Європи та світу. 

Перейти до панелі інструментів