07.05.2024
Новини

Найрезонансніші події року на Тернопільщині – чим запам’ятався 2023 у новинному контексті

2023 рік…. Чим він запам’ятався для мешканців Тернопільської області? Що ми здобули, а що втратили?

Ми пригадали найрезонансніші події 2023 року на Тернопільщині. Усі вони стали предметом обговорення громадськості.

“Викликайте поліцію, я зарізав свою “козу”: моторошне вбивство трапилось у Тернополі на Різдво

Торік на саме Різдво у центрі Тернополя трапилося моторошне вбивство – пенсіонер, якого дружина хотіла вигнати з дому, жорстоко розплатився з жінкою. Тоді “Терміново” писало, що чоловік сам зізнався у вбивстві, прийшовши до сусідів із заявою: “Викликайте поліцію, я зарізав свою “козу”.

Слідство з’ясувало, що він кілька разів вдарив свою дружину пустою пляшкою по голові, а потім зарізав її ножем. У листопаді суд виніс вирок – пенсіонер відсидить у в’язниці 8 років. Тим часом хата на вулиці Вагилевича, де уже нікому жити, стоїть пусткою.

Загибель тернополянина Богдана Покітка

Богдан Покітко

У лютому Тернопільщину сколихнула чергова страшна звістка – віддав життя ще один воїн, який захищав нас. 32-річний Богдан Покітко загинув 16.02 під Бахмутом. Та виявилось, що він отримав повістку лише 12 лютого, і не мав жодної військової підготовки.

Рідні, друзі та небайдужі тернополяни зробили такий розголос, що про трагічну загибель не підготовленого військового дізналися всі – міський голова Сергій Надал підтримав знайомих військовослужбовця і направив звернення до відповідних органів розібратись, чому так сталось.

Вимагав покарати винних і колишній нардеп Ігор Мосійчук: “воєнкомів треба відправити на фронт, а замість них посадити хлопців, які втратили руки та ноги”.

У результаті розслідування посадовців обласного та міського військкоматів притягнули до дисциплінарної відповідальності. Та чоловіка це не поверне.

Надал теж “відзначився”

Надал

Не оминули корупційні скандали відомого тернопільського політика, а саме мера Файного міста Сергія Надала.

Квітень розпочався з того, що НАЗК склало адміністративний протокол на Сергія Надала, який виписував сам собі премії у розмірі 250% від посадового окладу. Очільник міста не погодився з цим і найняв дорогих адвокатів Barristers, завдяки яким вдалось уникнути штрафу.

Хоча прокурорка вимагала визнати винним Надала у порушенні Закону України “Про запобігання корупції”, суддя Тернопільського міськрайонного суду Марциковська Ірина Вікторівна постановила, що рішення створення комісії щодо видачі премії міському голові не є незаконним, а доводи прокуратури є безпідставними. Відтак мера виправдали. Оскаржити це рішення у НАЗК не можуть, оскільки виправдальні рішення судів першої інстанції не можуть бути оскаржені в апеляційному порядку.

Загибель школярки на санній трасі у Кременці

Вранці 25 травня стало відомо про жахливу трагедію, яка сталася на санній трасі у Кременці. Учениця 9 класу Новосад Діанка розбилася на смерть під час тренування. Коли дівчинка їхала дерев’яним покриттям, його частина, яка відкололася, простромила тіло дівчинки. Врятувати дитину, за словами медиків, шансів не було.

Слідство, яке, сподіваємось, таки знайде винного, триває і досі. Як розповів “Терміново” начальник Тернопільської обласної ради Андрій Миколайчук, зараз роблять усі необхідні експертизи. Тоді справу передадуть до суду.

Щодо самої санної траси, то її закрили. Договір оренди також розірвано.

Реорганізація Перинатального центру

На початку червня також розгорівся скандал щодо Перинатального центру, 350 працівників якого вважали, що можуть втратити роботу. Усе через постанову №174  «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я», яка передбачає об’єднання чи реорганізацію лікарень. Головний лікар центру Овчарук сказав що існують певні ризики щодо цього об’єднання, адже приміщення можуть забрати, а лікарів – звільнити.

З цим категорично не погодилась Ольга Ярмоленко, яка запевнила, що приміщення не заберуть, а лікарів ніхто звільняти не збирається. Це ж підтвердили у міській раді.

Епопея з Михайлом Головком

Головко хабар

Найголовнішою новиною 26 червня, яка сколихнула не лише Тернопільщину, але й усю Україну, стало те, що голову Тернопільської облради Михайла Головка та ще двох заступників Володимира Труша, якого днями звільнили, спіймали на хабарі у 2 млн гривень. Очільника облради арештували вранці, коли він саме вирушив на ранкову пробіжку.

У той же день у НАБУ оголосили про підозру Головкові та двом заступникам начальника ОВА, а ввечері опублікували аудіозапис, у якому фігурують підозрювані у вимаганні коштів у тернопільського підприємця.

Згодом суд обрав запобіжний захід для Головка, постановивши взяти Михайла Головка під варту з можливістю внесення застави у розмірі 805 тисяч гривень. Проте усього за кілька днів його відпустили додому з електронним браслетом. Після цього відбулася сесія облради, на якій Головка звільнили. А справа щодо отримання неправомірної вигоди розглядається у суді.

Читайте також: Автомийки, дитмайданчики, фермерські господарства і заводи: чим володіє родина голови облради Головка

Депутатка погоріла на хабарі

Марченко

Не минуло й місяця після того, як громадськість дізналася про інший бік роботи голови тернопільської облради, з’явилася інформація про те, що НАБУ проводить обшуки у нардепки з Тернопільщини Людмили Марченко. Виявилось, що народна обраниця разом зі своєю помічницею пропонували чоловікам послуги з виїзду за кордон. Вони вносили їх у систему “Шлях”, що дозволяло їм безперешкодно перетинати кордон.

Жінок викрили на отриманні 11,3 тисячі доларів хабаря. Увечері того ж дня НАБУ показало відео, де видно, як Марченко намагається викинути гроші за паркан. По той його бік уже чекали співробітники НАБУ. Потім “Слуги народу” викинули Марченко зі своєї партії. А справу днями передали до суду.

Неймовірні досягнення тернопільських медиків

У серпні наші тернопільські медики потішили чудовою новиною –  виконанням унікальної операції з видалення згустків крові з правої коронарної артерії за допомогою пристрою Angiojet. Ця операція була виконана вперше в Україні, і вона минула успішно.

Боротьба з московським патріархатом на Тернопільщині

Боротьба з представниками церкви країни-окупанта у 2023 році нарешті дала якісь плоди. У квітні під стінами, а точніше, ворітьми, єдиного у Тернополі храму упц мп почали збиратися небайдужі люди, що вимагали виселення московських попів та проведення богослужінь українською мовою. Кількатижневі мітинги дали результати – після Великодня на сесії Тернопільської міської ради нарешті  припинили право користування земельною ділянкою управлінню Тернопільської єпархії УПЦ (МП). Щоправда, особливо це ніхто не відчув, адже у церкві як служили московські попи, так і залишились. А земельну ділянку днями повернули упц мп через суд.

Іншим шляхом вирішили піти у Кременці – 30 листопада поліція виконала розпорядження виконавчої служби, виселивши Кременецьке духовне училище при Свято-Миколаївському соборі. Працівники ДІАЗу нарешті отримали доступ до майна храму і провели інвентаризацію. Результати перевірки жахнули – недорахувалися старовинних ікон, церковної атрибутики, стародруків. Про це “Терміново” розповів директор Кременецько-Почаївського ДІАЗу Василь Ільчишин.

У результаті 6 грудня, у день Святого Миколая, у Миколаївському соборі у Кременці вперше за багато років пролунала молитва українською мовою. Цей день став історичним не лише для релігійного життя Кременеччини. Святкове богослужіння очолив Митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор. На вході зібрали підписи за перехід парафії собору до ПЦУ.

2-річний малюк помер під час операції з видалення карієсу

14 листопада у Тернополі 2-річний малюк випадково помер після операції з видалення карієсу у місцевій лікарні. Процедуру робили під наркозом, оскільки багато зубів було уражено карієсом. Під час операції дитині раптово стало погано, і через кілька годин після її початку хлопчик помер.

Справу щодо неналежного виконання лікарями своїх професійних обов’язків розслідує поліція та прокуратура. Зараз тривають усі необхідні спеціальні дослідження та судово-медична експертиза. Вона і має визначити, чому померла дитина. Після того експерти мають дати висновок, чи привели дії лікарів до смерті дитини.

Перейти до панелі інструментів