20.04.2024
Новини

350 працівників Перинатального центру вважають, що можуть втратити роботу: у Департаменті переконують, що заклад нікуди не дінеться

Сьогодні вранці під стінами Тернопільського обласного клінічного перинатального центру «Мати і дитина» було “гаряче”. Зібрались понад сотня медичних працівників та небайдужі пацієнти, щоб висловитись проти об’єднання медзакладу з Тернопільською обласною дитячою лікарнею. На зустріч також запросили представників Департаменту охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації, зокрема, Ольгу Ярмоленко.

Журналісти “Терміново” також перебували на місці події. Зустріч була дуже емоційною.

Передісторія. 28 лютого Кабінет Міністрів України розробив постанову №174  «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я», яка передбачає об’єднання чи реорганізацію лікарень.

Згідно з цим документом Міністерству охорони здоров’я рекомендували погодити спроможну мережу закладів охорони здоров’я протягом двох місяців з дня отримання пропозицій. А також визначено низку закладів, які надають медичну допомогу, кластерних та надкластерних лікарень. Після цього в Тернопільській обласній раді зібралася робоча група щодо приєднання Перинатального центру до Тернопільської обласної дитячої лікарні. Згодом документ передали в Міністерство охорони здоров’я.

Генеральний директор КНП ТОКПЦ «Мати і дитина» Віктор Овчарук зазначає, що є певні ризики щодо втрати цього закладу. “Оскільки це доля всього колективу (350 людей), які можуть втратити свою роботу і засоби існування, тому ми для діалогу зібрали трудовий колектив і запросили представників влади”, – каже керівник центру.

З цією думкою категорично не погоджується Ольга Ярмоленко, директорка Департаменту охорони здоров’я ТОВА. “Відповідно до цієї постанови делеговано військовим адміністраціям провести реформу зі спроможної мережі. Нею передбачено, що надкластерними закладами обов’язково є обласна доросла та обласна дитяча лікарня, а також можуть бути заклади, які вже є в області,  враховуючи і Перинатальний центр”.

Ольга Ярмоленко запевняє, що жодних ризиків втратити роботу для медиків Перинатального центру не може бути, адже там працюють виключно висококваліфіковані спеціалісти. Під загрозою можуть опинитися лише директори обох лікарень.

Проте медики кажуть, що міська рада у разі об’єднання може забрати у них землю та приміщення, адже вони належать громаді міста. Зараз Перинатальний центр користується землею та приміщенням на основі договору безоплатної оренди, за яким, на думку лікарів, у разі ліквідації юридичної особи чи її зміни, міська рада або витурить колектив звідти, або змусить платити велику оренду.

“Нам або скажуть в 10-денний термін зібрати речі, або платити шалену оренду. То яка це економія?” – в один голос заявляє медколектив.

Ольга Ярмоленко посилається на слова заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігоря Крисоватого, який запевняє, що відповідно до ст.4 Цивільного кодексу України, “у разі реорганізації (не ліквідації) майно передається до правонаступника”.

“Я вас запевняю, що ніхто вас не звільнить, ви з цього приміщення не підете, яку ви надавали медичну послугу, таку і будете надавати”, – стверджує Ольга Маркіянівна. Проте наразі невідомо, яку модель обере обласна рада.

Після оголошення повітряної тривоги розмову продовжили в укритті Перинатального центру. Там Ольга Ярмоленко розповіла, що заклад є спроможним, він заробляє і на зарплату лікарям, і на інші потреби, і що нічого медикам не загрожує. Проте лікарі кажуть, що це все неправда, їх обманюють.

Нікуди цей Перинатальний центр не дінеться, – Ольга Ярмоленко

Також висловилась мама, яка приїхала до Тернополя з Києва народжувати. Вона також попросила не закривати заклад.

“Саме зміна юридичної особи закриє заклад”, – впевнений керівник Перинатального центру Віктор Овчарук. Він цитує договір оренди майна з міською радою, за яким Перинатальний центр не має права передавати майно юридичним та фізичним особам. “Недотримання цих вимог є підставою для дострокового розірвання договору”.

“Терміново” і надалі стежитиме за розвитком подій щодо Обласного перинатального центру і проінформує.

Перейти до панелі інструментів