24.04.2024
Відео Новини

“Чемодан, вокзал, росія”: у Тернополі виганяють московських попів

Сьогодні, 5 квітня, у Тернополі під ворітьми Кафедрального собору Віри, Надії, Любові та матері Софії УПЦ Мп у Тернополі, що на вулиці Коновальця, 1 відбувся мітинг проти російської церкви. Підтримати його прийшли понад сотня тернополян. Наші журналісти також перебували на місці події.

Мітингарі скандували “Геть московського попа!”, “Чемодан, вокзал, росія”, співали Гімн,  співали “Ой у лузі червона калина” і т.д.

“Годі ховатися, вийдіть і поговоріть”, – закликали люди.

На початку мітингу працівники церкви закрили ворота, пускаючи лише парафіян, які їм, вочевидь, були знайомі.

Згодом і тих не пускали. Наприклад, цю жінку, яка розповідала активістам, хто винен у війні.

Також не дочекалася відкриття воріт до церкви інша парафіянка. Активісти ставили їй різні питання, але вона не захотіла на них відповідати. Зокрема, питали, скільки ще повинно полягти на війні людей, щоб вона припинила приходити у російську церкву.

Згодом до мітингарів вийшов отець Степан Балан, який погодився поспілкуватись. На деякі запитання журналістів та активістів він відповідав лише усмішкою, а потім сказав, що у храмі моляться за ЗСУ. На запитання, чому не можна зайти на територію церкви, він сказав, що зазвичай вхід вільний, але, зважаючи на акцію, вирішили закрити ворота.

Згодом поліція відкрила ворота до храму, але у результаті туди ніхто не зайшов – поліція попросила не робити провокацій. Мітингарі вимагали, щоб усі священники та служителі храму покинули його територію.

Міський голова Тернополя також висловив свою позицію, хоч його і не було на мітингу:

“Тернополяни заявили, що московській церкві не місце у Тернополі! Я скажу більше, московська церква має раз і назавжди зникнути з України! Закликаю Верховну Раду України на законодавчому рівні прийняти рішення про заборону діяльності російської православної церкви в нашій країні, націоналізувати всі земельні ділянки та приміщення.

Сьогодні московська церква є найбільшим і найвпливовішим внутрішнім ворогом України. І скасування дозволу користування земельними ділянками, які можуть прийняти органи місцевого самоврядування, не позбавить їх майна і культових споруд, збудованих на цих ділянках. На такі рішення має повноваження лише Верховна Рада. Закликаю народних депутатів ЗАКОНОМ раз і назавжди зупинити діяльність російської церкви в Україні”, – йдеться у повідомленні.

Згодом мітингарів все ж впустили на територію храму. А на вході навіть замайорів Український Прапор і пролунала українська молитва.

Перейти до панелі інструментів