21.05.2024
Новини

На Кременеччині освятили єдиний в Україні храм-пантеон

Сьогодні, 30 грудня, у другий день візиту на Тернопільщину предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія у с. Лішня, що на Кременеччині, освятили єдиний в Україні храм-пантеон. 

Читайте також: Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній звершив богослужіння у Миколаївському соборі у Кременці. Фото

“Митрополит Епіфаній очолив Божественну літургію у храмі-пантеоні Святої праведної Анни на честь загиблих в російсько-українській війні (с. Лішня Кременецького району). Владики, священники, родини загиблих бійців з різних населених пунктів України та військовослужбовці, представники  влади та органів місцевого самоврядування, віряни, молилися за душі спочилих мужніх українських захисників, які поклали на вівтар свободи найцінніше – життя”, – повідомляють у Кременецькій РВА.

Освятили храм та меморіальні плити із викарбуваними іменами тих, хто боровся за нашу державу з 2014 року. Настоятель храму, військовий капелан священник ПЦУ Тернопільської єпархії протоієрей Андрій Любунь розповів, що будівництво каплички розпочалося ще у 2014 році. Сьогодні ж – це єдиний всеукраїнський храм – пантеон.

“Ми вважаємо українських захисників та захисниць нашими новітніми героями — незалежно від того, чи офіційно вони мають таке звання. Кожен і кожна з них і є героями — адже, стаючи на захист нашої держави, нашої свободи, нашої незалежності, вони віддають на жертовне служіння те найдорожче, чим наділив їх Господь — життя. У молитві за них ми висловлюємо нашу безмежну вдячність, прославляємо їхній подвиг. Це ніколи не буде рівноцінною відплатою за їхній жертовний подвиг, тож це наш священний обов’язок — пам’ятати про них і молитися за них.

Сьогодні у селі Лішня Кременецького району на Тернопільщині освятили Всеукраїнський храм-пантеон, де буде розміщено плити з викарбуваними іменами тих, хто боровся за нашу українську державу, хто боровся за нашу свободу. І молитва за тих, хто увічнений у ньому, за полеглих героїв російсько-української війни тут буде линути постійно.
Саме завдяки їхньому героїчному подвигу ми можемо сьогодні збиратися під відносно мирним небом.

Ми схиляємо голови перед батьками та родичами, які виховали таких достойних синів і дочок нашого українського народу, які не пошкодували свого життя, боронили і боронять нашу Богом дану українську землю. Ми віддаємо шану українським захисникам і захисницям, які щоденно «тримають небо» над нами. Ми підносимо молитви за тих, хто поліг, захищаючи мир і майбутнє, виганяючи російського окупанта з нашої Батьківщини.

Віримо, що Господь сотворить чудо і допоможе нам досягти такої бажаної та очікуваної перемоги, і чоботи загарбників більше не топтатимуть української землі, а нічний спокій не перериватимуть сирени повітряної тривоги. Бо правда на нашому боці, а Господь завжди благоволить правді”, – наголосив предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

Перейти до панелі інструментів