20.04.2024
Місто Новини Оперативно Розслідування

Провал карантину вихідного дня: як Тернопіль та Львів знехтували рішенням уряду (фоторепортаж)

proval-karantymu-vyhidnogo-dnja

Після запровадження урядом карантину вихідного дня у мерії заявили, що в Тернополі цю ініціативу центральної влади не впроваджуватимуть. Прес-служба міської ради процитувала міського голову Сергія Надала з його тезами, що додаткових обмежень у місті не застосовуватимуть, мовляв «карантин вихідного дня» не матиме ефекту для унеможливлення подальшого поширення COVID-19, натомість економіка зазнає суттєвих втрат. При цьому в повідомленні не уточнили, чи оформили «демарш» юридичним документом і чиїм є це рішення: одноосібне мера чи колегіальне.

Так чи інакше, породжений такими заявами безлад дав можливість місцевим підприємцям діяти на свій розсуд. Терміново відстежило, як насправді «діяв» карантин вихідного дня у Тернополі та у Львові.

Гнучкість як спосіб обійти заборони

СУБОТА, 14 листопада. Вранці близько 10 год вирушаю рейдом центральними закладами харчування і магазинами.

Маю потребу поповнити через термінал картку одного з банків, прямую в магазин «Єва», де одразу при вході розміщений апарат. Двері в магазині відчинені, однак вхід перегороджений стелажем з комірками. Цікавлюся, чи можу поповнити картку. Продавчиня пояснює, що сьогодні така послуга недоступна, оскільки в приміщення заходи не можна.

У суботу та неділю магазин Єва був відчиненим, але вхід перегородили стелажем.

Домовляємося, що спробую все зробити, не порушуючи озвучених правил. Перехиляюся через стелаж, залишаючись ногами за межами табуйованої зони, дотягуюся до терміналу, поповнюю картку. Продавчиня усміхається. Щиро їй дякую за надану можливісь, адже картку поповнював не для експерименту, буле необхідність терміново переказати кошти.

З «Єви» йду в напрямку бульвару. Фіксую, що магазин одягу da Milano відчинений. Трішки далі помічаю жінку, як стоїть біля входу у «Золотий вік»  і стукає у двері. Вікна ювелірної крамниці, як і вхід, затулені жалюзями. Впускають жінку в середину хвилин через дві-три. При цьому жалюзі не розсувають, магазин, як виглядає, не працює.

Поруч компанія «Київстар» оголошенням на ролетах інформує клієнтів, що буде рада їх бачити уже з понеділка. І пропонує у разі термінових потреб спробувати їх задовольнити онлайн.

Взуттєвий магазин по сусідству зачинений, але і відкрити його б мали згідно графіку аж об 11 год. А ось у «Скоріні» можна було зайти, правда вранці всередині відвідувачів там не помітив.

Магазин КТС працював, без проблем отримав у продавця усі необхідні консультації.  В приміщенні були й інші відвідувачі.

На вул. Валовій вранці були відчинені «Скаварідка» та «Майстерня карамелі».

Посередині вулиці бачу поліцейських, які фотографують снек-бар «Алі баба», він теж працює. До людей у формі з закладу виходить обурена жінка, дискутує. Підходжу, цікавлюся результатами ранкового рейду правоохоронців.

– На скільки я знаю, на околицях відповідальніше віднеслися до постанови Кабміну про карантин вихідного дня. У Центрі ж бачимо, що частина закладів працює, тому нагадуємо усім про обмеження, – розповідає про суть рейду поліцейський Ігор. –  У більшості до наших зауважень ставляться з розумінням, обіцяють врахувати або організувати свою роботу таким чином, щоб не порушувати рішення Кабміну. Протоколи наразі не складаємо, лише попереджаємо. Під час повторного рейду у разі ігнорування обмежень вже будемо складати протоколи.

Повністю не працювали у суботу та неділю в центрі Тернополя лише поодинокі заклади харчування .
У Львові «грали вар’ята», щоб обійти обмеження

Після короткого рейду центром Тернополя вирушаю до Львова. Там влада міста прийняла рішення, згідно з яким до 30 листопада субота та неділя оголошені робочими днями для закладів громадського харчування, торговельно-розважальних центрів, закладів культури, спортивних залів, фітнес-центрів та ринків. У такий спосіб у Львові спробували унеможливити запровадити карантин «вихідного дня» – просто позбувшись вихідних.

Втім, картина виявилась дуже схожою до Тернополя. Працює лише частина закладів.

Перед входом в популярну серед туристів «Реберню»  натягнута червона стрічка. Притаманна зазвичай цьому місцю черга – відсутня, поруч кілька людей обговорюють можливістю отримати страви закладу на виніс. Врешті приходять до думки, що на вулиці їм їсти буде некомфортно і йдуть шукати заклад, в який би їх пустили. Наслідуємо їхній приклад.

Довкола площі Ринок близько 15 год частина закладів справді працює лише на виніс, до тих, які попри обмеження таки пускають в середину, – черги.

Найдовша серед побачених цього дня у Львові черг –  до фаст-фуду КFС біля оперного театру. Особливо багато тут людей з об’ємними термонаплічниками із логотипами мереж швидкої доставки їжі Glovo ta Raketa. Для них – окрема черга, у ній – 7 осіб, при цьому троє дівчат.

– Мені зараз доведеться під гору їхати доставляти замовлення, – говорить одна з велосипедисток.

– І мені, – з сумом констатує її подруга, дивлячись на адресу замовлення.

Знайомимось з ними. Кажуть, свою зміну 14 листопада почали в 10 ранку. За  5 годин роботи дівчата помітно втомлені.

– Сьогодні дещо більше замовлень, можливо, справді через карантинні обмеження. Добре, що погода гарна. З дистанцією – як повезе. Іноді фартить і для доставки достатньо тільки за ріг будинку повернути, а іноді доводиться до 10 км крутити педалі. Хоча це вже дистанція для  тих, хто їздить на моторолері. Якщо бачу, що треба дуже далеко їхати – то можу”скинути” і «передати» замовлення, але багато разів «передавати» теж не можна. Загалом не скаржуся, адже завдяки таким доставкам маю  можливість для заробітку, – ділиться специфікою своєї роботи роверистка Світлана.

В одному з закладів Львова при вході поставили стіл з кнопкою, щоб викликати офіціанта.

Вздовж стометрівки у Львові більшість закладів харчування у суботу працювали лише «на виніс», максимум – пропонували сісти за столиками на вулиці. Сонце то з’являється, то ховається за хмари. Сидіти на вулиці прохолодно. Вирішуємо таки знайти заклад, де б можна було пообідати в приміщенні. І знаходимо його одразу за поворотом. Правда нашу компанію просять пройти в один з залів, який розміщений в середині ресторану і не проглядається крізь вітрину з вулиці. Ми – єдині відвідувачі. Наступні з’являються уже тоді, коли ми виходимо.

Йдемо знову на площу Ринок. Зустрічаємо неподалік площі патрульних і телевізійників. Підходжу до поліцейського, питаю, чи складають протоколи і чи допомогло місцевим підприємцям рішення міської влади про скасування вихідних.

– Ми керуємося рішенням Кабміну, органи місцевого самоврядування не можуть якось обмежувати такі рішення, це ж прем’єр Шмигаль заявив, – пояснює мені поліцейський. – Наразі ходимо з профілактичною метою. Склали лише два протоколи – це вже коли в закладах відверто хамили і вели себе надто агресивно. В більшості ж власники обіцяють враховувати обмеження. Дехто грає вар’ята і каже, що лише від нас почув про карантин вихідного дня і обіцяє, що от невдовзі припинить роботу. Потім ще перевіримо, хто як виконав обіцяне під час чергових рейдів.

В “Ашані” у суботу близько 16 год яблуку ніде було впасти. При цьому бутіки одягу в ТРЦ не працювали.
Увечері популярні заклади Тернополя – заповнені

Близько 19 год повертаємося в Тернопіль. Біля «Мак Дональдса» бачимо чергу до «Мак драйв», яка сягає вулиці І. Мазепи. Але все ж черга не критично довга, автомобілів 15.

Близько 20 год ще раз проходжуся центром. В кафе «Стоун стріт» бачу відвідувачів за двома столиками, аналогічно – в «Кав’ярні на Валовій» та «Скаварідці». А ось в «Арома каві» вхід для клієнтів перегородили.

Лише один столик був зайнятий у «Скоріні» та «Не журись». У «Клубі Файного», «Файному місті», «Пасті Фресці», «Іншому Просекко Барі» – доволі людно. Закритим в даній зоні скупчень кафе та ресторацій виявився лише заклад «Ля Пушкін». Так само зачиненими двері були і в «Суші мастері» на Руській, хоча за стійкою можна було побачити працівників, вочевидь, працювали лише на доставку.

При вході в «Леліву» впадає у вічі вивіска «Трапезна Братства Лисих», всередині зустрічаю ініціатора створення релігійної організації «Братство лисих» Тараса Ковальчука. У такий креативний спосіб він спробував обійти карантин вихідного дня. Зауважує, що ця ідея облетіла чимало всеукраїнських ЗМІ, тепер в закладі очікують приїзду туристів, чи точніше паломників або прихожан, як тепер жартома тут  називають відвідувачів.

За словами Ковальчука, правоохоронці в рамках суботніх рейдів заходили до них неодноразово. До пояснень, що прописані урядом обмеження для релігійних організацій – дотримані, ставилися з гумором.

– На абсурдні дії влади ми змушені теж відповідати абсурдом, бо влада нас не чує. Ми провели попереджувальні акції протесту, а Кабмін продукує алогічне рішення, які суперечать Конституції. При цьому ми бачимо подвійні стандарти. Чому дозволили працювати продуктовим ринкам та магазинам, де значно більше скупчення людей, ніж у наших закладах, якщо справді хотіли розірвати ланцюжок захворювань?, – апелює Тарас Ковальчук.

Розповідає також, що в обідню пору під обласним управлінням поліції підприємці провели акцію протесту проти карантину вихідного дня. Пояснив, що пікетували саме поліцію, щоб спонукати правоохоронців дотримуватися логіки і таки зважати, що Конституція має більшу юридичну силу, ніж рішення Кабміну, раз поліцейські апелюють до того, що рішення органів місцевого самоврядування про недотримання карантинних обмежень є менш значимим, ніж рішення Кабміну.

– Наразі щодо нас протоколи не складали, але не виключаю, що зроблять це згодом, коли градус напруги спаде, – прогнозує Тарас Ковальчук.

Книгарня “Є” в Тернополі внесла корективи до графіку роботи у зв’язку з рішенням уряду.
Церква залишається державою в державі

НЕДІЛЯ, 15 листопада. О 9.30  іду на богослужіння в церкву Різдва Христового на Руській. У храмі не надто густо, але точно більше дозволених 20 осіб. Дехто – без маски. Загалом десь 30 прихожан, не враховуючи хористів.

При виході з храму – жебрак. Він єдиний в даному місці дотримався усіх вимог.

А ось у катедрі вимогами уряду знехтували повністю. На ранковій літургії о 10.20 бачу заповнений храм. Загалом на богослужінні  в середині храму виявили бажання бути присутніми орієнтовно 200 осіб, дехто прийшов з маленькими дітьми. Ще орієнтовно 30-40 людей під час літургії таки вирішили молитися на вулиці перед катедрою.

З побаченого за два дні стало очевидним, що запроваджений карантин вихідного дня фактично виявився фікцією. Керівництво держави зробило вигляд, що дбає про здоров’я українців і нібито має бачення, як протистояти росту захворювань на коронавірус. Поліція, у свою чергу, теж створила видимість контролю за впровадженням зініційованого урядом мінілокдауну, провівши рейди, однак з не до кінця зрозумілою ефективністю.

Підприємці ж і духовенство в умовах юридичної казуїстики і безладу діяли фактично кожен на свій страх і ризик. Сміливіші рішенням Кабміну знехтували.

Вакханалія в державі стає дедалі очевиднішою…

Перейти до панелі інструментів