28.03.2024
Економіка та фінанси Новини

Скільки витрачають на виборчу кампанію мажоритарники Тернопільщини. Проміжні фінансові звіти досі не оприлюднили

Скільки витрачають на свою виборчу кампанію кандидати у народні депутати Тернопільщини, можна дізнатися на сайті Центральної виборчої комісії. Проміжні фінансові звіти деяких кандидатів вже з’явилися у розділі «Виборчі фонди» (вкладка «Фінансові звіти (кандидати в округах)»).

За чотири дні до виборів ми досі не можемо ознайомитись із фінансовими звітами наших тернопільських кандидатів, тому поцікавились, чи всі претенденти на депутатський мандат подали їх вчасно, і чому їх досі не відображає інформаційно-аналітична система «Позачергові вибори народних депутатів України 2019».

Як повідомили журналісту «Терміново» у 164-й ОВК, серед 13-ти кандидатів по округу один кандидат не здав звіту, а один не відкривав рахунок взагалі, звіти інших кандидатів надіслали до ЦВК, чому вони досі не відображаються на сайті, – невідомо.

Зі 163-ї ОВО здали 17 звітів. Нагадаємо, по Тернополю балотується 21 кандидат.

– Не відкривали рахунки Петро Солонинко (Рух нових сил) і Анатолій Вихрущ (Народний рух України), не встигла здати Юлія Мамчак (самовисування), ще хтось один – не пригадую причини, решту 17 ми подали на ЦВК, – каже секретар ОВК №163 Олена Ткач.

З 11-ти кандидатів ОВО №165 проміжні фінансові звіти здали 9. Як повідомила заступник голови ОВК Олександра Коваль, Арсен Чудик (Радикальна партія) і Микола Черник (Опозиційний блок) рахунки не відкривали.

На 166-му ОВО проміжні фінансові звіти подали усі 10 кандидатів, запевняє заступник голови ОВК Венерія Решетинська.

Із 14-ти кандидатів ОВО №167 не відкривав рахунок лише Ігор Запоточний («Опозиційний блок»), решта, за словами заступниці голови ОВК Лесі Садовської, звіти здали.

Чому звіти не оприлюднені вже в кінці виборчої кампанії, ми поцікавились й у Центральній виборчій комісії.

– Дійсно мажоритарники подають проміжні звіти про використання своїх коштів і своїх фондів, – каже завідувач відділу взаємодії зі ЗМІ Костянин Хівренко. – Вони подають до ОВК, а ті в свою чергу у ЦВК. Але перше, що ускладнює роботу, – кількість мажоритарників сягає понад три тисячі осіб. Другий фактор: ці звіти часто бувають сирі, їх треба уточнювати, там іноді чогось не вистачає. Третє те, що сам процес заливки на сайт цих даних потребує часу. Частина цих даних вже на сайті ЦВК, частина в процесі.

Проміжні фінансові звіти кандидати зобов’язані були подати до 12 липня, остаточні – до 28 липня. Тоді й дізнаємось, чия виборча компанія коштувала найбільше, а хто на ній зекономив.

Перейти до панелі інструментів