19.04.2024
Здоров’я Новини

Після святкування у кафе на Рівненщині до лікарні потрапили 69 людей з сальмонелою. Серед них є і мешканці Тернопільщини

80 чоловік ознаками гострої кишкової інфекції звернулися за допомогою до медзакладів Рівненської та Тернопільської областей. Люди були 13-14 липня на святкуванні у кафе «Гурман» у смт Мізоч, Здолбунівського району Рівненської області.  Одразу після святкування за медичною допомогою, з ознаками гострої кишкової інфекції, звернулось 45 осіб, з них 9 дітей. Хворі скаржились на пронос, блювання, температуру тіла до 40°С. Попередній діагноз – гострий гастроентероколіт, повідомляє ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України». 

Спеціалісти центру разом з фахівцями Держпродспоживслужби проводять епідрозслідування випадків гострої кишкової інфекції та з’ясувують обставини виникнення спалаху.

Станом на 17 липня кількість постраждалих після відвідування кафе «Гурман» збільшилась до 80 осіб, повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр. З них 15 дітей. До лікарні потрапили 69 хворих, з них 51 (10 дітей) у Здолбунівську райлікарню, 11 ( 3 дітей) у Кременецьку райлікарню, 3 (1) у Дубенську райлікарню, 4 (1) у Рівненську центральну міську лікарню. Інші 11 хворих лікуються амбулаторно: восьмеро у Рівному, двоє у Гощанському районі, одна людина – у Шацькому районі. За попередніми результатами у хворих виділяється сальмонела.

– Мешканці Тернопільщини були присутні на святкуванні у кафе “Гурман” і звертаються за меддопомогою. У людей були скарги і для проведення ефективного лікування вони госпіталізовані у інфекційне відділення Кременецької райлікарні. Можливо, кількість хворих збільшуватиметься, – каже завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Марія Павельєва. – Ми отримали термінові повідомлення і передали їх на Рівне, тому що ці люди, які госпіталізовані, будуть включені у спалах, адже вони пов’язані перебуванням в одному місці. 

ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» звертається до всіх, хто відвідував кафе «Гурман» при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) терміново звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до важких ускладнень.

Перейти до панелі інструментів