02.05.2024
Місто Новини

Завтра у Тернополі люди можуть перекрити вул. Руську через свавілля комунальників

Несприйняття викликало у жителів будинку на вул. Руській, 20 зрізання дерева у їхньому дворі. Спочатку майстри ЖЕКу сказали, щоб обрізатимуть лише гілки, які заважають реконструкції розташованої поруч котельні. Та врешті лишили лише стовбур, який теж хотіли зрізати.

Відтак житель будинку Олег Синовець викликав поліцію. Протестувати проти незрозумілих дій комунальників вийшли й інші жителі будинку.

Здивування людей викликав продемонстрований майстрами ордер, в якому йшлося про зрізання дерев на вул. Багатій,4 (адреса котельні) та вул. Клінічній. Тоді як жодної згадки про дерева у дворі будинку на вул. Руській, 20 не було.

– Як мені підказали, в ордері мала бути кількість і видовий склад дерев, однак цих даних документ не містив, – підкреслив Олег Синовець.

Майстри ЖЕКу запевняли жителів будинку, що зараз прийде заступник головного інженера КП «Тернопільміськтеплокомунеренго» Степан Босак і все пояснить, а також продемонструє необхідні дозволи.

Однак чоловік, який прийшов невдовзі, жодних чітких пояснень дати не зміг. Він відмовився представлятися, хамив жителям будинку та журналісту (див. відео), не показав жодних актів обстежень чи дозвільних документів і лиш стверджував, що клен спиляли замість дуба внаслідок описки.

– Дивує поведінка чиновника, який найнятий на роботу громадою, який отримує зарплату з податків жителя міста. Фактично він відстоював самоуправство, яке не міг підтвердити відповідними документами. Безкарність за свавілля, яке останнім часом спостерігаємо у місті із забудовою парків та роздачею земель в обхід аукціонів, вже породжує ось таких чиновників, які хамлять людям і намагаються нашкодити жителям будинку, при цьому не демонструючи жодних дозвільних документів, – зауважує Олег Синовець. – Чиновник задавав безглузді питання, нащо нам ці дерева? Та ці дерева захищають будинок від труб котельні, це кисень, це здоров’я жителів прилеглих будинків.

Як пояснив Босак, дерева потрібно зрізати, інакше не вдасться втілити проект з реконструкції котельні. Сам проект він теж не продемонстрував, але заявив, що забор між котельнею і двором буде знесено і посунуто в глибину двору.

– У вас немає жодних документів, що це ваш двір. Це комунальна власність і тут будуть проводити необхідні роботи, – заявив обуреним мешканцям заступник головного інженера КП «Тернопільміськтеплокомунеренго».

– Такі заяви демонструють, що чиновники взагалі не рахуються з думкою людей і мають думку громади за ніщо,– звертає увагу Олег Синовець.

Правоохоронцям Босак не зміг продемонструвати документів, які б підтверджували законність дій із зрізання дерев. Відтак поліцейські дали вказівку призупинити роботи і продовжити їх завтра, оформивши як слід усі необхідні документи.

Водночас жителів будинку цікавить, де саме будуть розміщені труби, які хочуть встановити при реконструкції котельні, оскільки заява Босака про намір пересувати забор для цих цілей (а отже зменшувати і площу двору) в людей викликала здивування. Виникло питання, чи буде дотримано усіх санітарних норм, якщо труби встановлять так близько до будинку? Мова йде про орієнтовно 15-20 м.

– Ми також поцікавимося, чи сплачено комунальниками відновлювану вартість дерева, які підлягають зрізці. Ця оплата, згідно закону, повинна передувати виписуванню ордера, – каже Олег Синовець. – Також очікуємо від чиновників демонстрації проекту реконструкції, щоб зрозуміти, що ще планують робити у нашому дворі. Сподіваюся, що ми отримаємо зрозумілі відповіді на питання, які хвилюють мешканців будинку. Щоб не довелося знову викликати правоохоронців чи виходити людям на пішохідний перехід. Адже в будинку – чимало літніх людей, які можуть і щось забути вдома, через що їм доведеться знову повертатися з протилежного краю дороги, а при масовому виході це може призвести до перешкод руху транспорту на центральній артерії міста.

Також під час розмови з начальником ЖЕКу Василем Гетьманом люди звернули увагу на незадовліьний стан двору, ремонт якого разом з дворами у будинках 18 та 16 міський голова Сергій Надал обіцяв ще 5 років тому з передвиборчих плакатів. Однак щойно був обраний мером, про обіцянку “забув”, надуривши людей, які голосували за нього.

– На ремонт двору кошти нам обіцяли виділити, однак через епідемію коронавірусу весною коштів в міському бюджеті вже на ці цілі не вистачило, – зазначив Василь Гетьман. – Згодом велася мова про ремонт у серпні, однак наразі кошти на ці двори ще не надходили.

Перейти до панелі інструментів