25.04.2024
Відео Місто Новини Оперативно Політика Розслідування

«До керівництва Тернополя довіри немає»: чому масово бунтують медики Тернопільської районної лікарні (відео)

Працівники Тернопільської районної лікарні сьогодні провели масову акцію протесту. Люди не задоволені, що Тернопільська міська рада хоче забрати медзаклад собі в підпорядкування і блокує у суді рішення райради від 17 листопада 2020 року, яким приміщення районної лікарні передали у власність 6-ти ОТГ з колишнього Тернопільського району.

Допоки триває судова тяганина, спожиті комунальні послуги лікарні оплачувати нікому. Медики заявляють – з 1 березня їм погрожують відключити енергоносії за борги. Відтак апелюють до керівництва райради щодо оперативного вирішення проблеми.

«1 березня нам відключать водопостачання і електрику»

Завтра питання виходу райради із засновників лікарні та передачі її на баланс іншої громади мають розглядати на сесії районної ради. Нагальність даного рішення зумовлена тим, що без нового балансоутримувача медзакладу нікому покривати комунальні послуги. Відтак наростає заборгованість, яка з 1 березня може вилитися у серйозніші проблеми.

знеструмили в тому числі і ковідне відділення, де пацієнти підключені до апаратів

– У нас вже цілі стоси попереджень про наміри відключень, – розповідає Терміново в. о. головного лікаря районної лікарні Іван Трач. – 1 березня нам відключать водопостачання і електрику. Вже було 4 знестурмлення: 24 січня – на годину, 28 січня – на півтори години, 4 лютого – на годину, і в цю неділю – знову на годину. Не знаю, чи це через борги. Але знеструмили в тому числі і ковідне відділення, де пацієнти підключені до апаратів. Так, у нас є автономне енергопостачання на такий випадок. Тільки хто таке робить без попередження. Ми вимагали пояснень від енергетиків, то вони нам дають тільки відписки.

Головна бухгалтерка лікарні Галина Облещук зазначає, що заклад став заручником законодавства.

– Районна рада уже не може фінансувати, при цьому в ОТГ нас ще теж не передали. Тому нікому оплачувати комунальні послуги. Ми маємо угоду з НТЗУ (Національна служба здоров’я України – авт.), але там оплата комунальних послуг не передбачена, лише видатки, які стосуються надання медичних послуг. Ми сплачуємо податки у Великобірківській ОТГ, де зареєстровані. І тому розходиться, щоб якнайшвидше Тернопільську районну раду вивели із засновників, а ввели засновником Великобірківську ОТГ. Тоді з наших податків, які ми сплачуємо як ПДФО, громада б покривала комунальні платежі. Наразі вони цього робити не можуть, оскільки немає юридичних підстав, – пояснює ситуацію Облещук.

За її даними, сума заборгованості райлікарні за усі спожиті комунальні послуги у січні за січень склала 612 тис. грн. До цієї суми додається ще заборгованість за лютий.

потім буде , як з іншими медзакадами. Ми бачимо, як керівництво Тернополя ними розпоряджається, все іде не за призначенням

– Вже маємо попередження від енергетиків, що з 1 березня електроживлення буде нам відключено. Також постійно телефонують з інших служб, питають, коли ми проплатимо заборговане. У нас були готова тендерна документація, але ми тендери на отримання води, газу, тепла, струму – все це скасували, оскільки не зрозуміло, як зареєструвати ці тендери. Немає кошторисних призначень. Ось в такому стані ми входимо в березень, а нас два місяці «динамлять» і не передають Бірківській громаді, – ділиться наболілим головна бухгалтерка. – Бо місто блокує ці процеси, хочуть забрати наше приміщення.

Керівництво райлікарні переконане: міськраду цікавить насамперед майно медзакладу, яке розташоване в самому центрі міста

Вона зауважує, що Тернопільська міська рада через суд відстоює свої претензії на майно лікарні, оскільки лікарня розташована на території міста.

– От тільки чомусь раніше місту не потрібно було четвертої лікарні. Що ж зараз з такою енергією включилися в боротьбу? Та тому що їх цікавить насамперед наше приміщення, – переконана Галина Облещук. – Поки ковід – ще триматимуть нас, але потім буде ситуація, як з іншими медзакадами. Ми бачимо, як керівництво Тернополя ними розпоряджається, все іде не за призначенням. Це стосується і колишньої лікарні залізничників, і першої поліклініки на вул. Острозького, де в приміщенні медзакладу відкрили ЦНАП (Центр надання адміністративних послуг – авт.), і колишньої поліклініки Комбайнового заводу.

«Райлікарні може не стати, вже маємо приклад залізничної»

Сьогодні на акцію протесту вийшло понад 100 осіб (Фото: Терміново)

Керівництво райлікарні категорично не хоче опинитися «під крилом» Тернопільської міськради, вважаючи, що у такому разі перспективи медзакладу – плачевні.

ми знаємо, що потім стається. Міську раду цікавить тільки наше майно в центрі міста

– Ми кожен день надаємо медичні послуги в лікарні та поліклініці, працює ковідне відділення на 45 ліжок. У нас обстежуються люди і з громад, і з Тернополя. Але заважає працювати ось ця невизначеність, – зауважує заступник медичного директора з поліклінічної роботи районної лікарні Петро Качан. – Наші працівники переживають, що районної лікарні невдовзі може просто не стати. Вже маємо приклад залізничної лікарні. Хочуть, щоб ми потрапили на баланс до Тернопільської міської ради. Але ми знаємо, що потім стається. Міську раду цікавить тільки наше майно в центрі міста. Нам дають обіцянку, що ми продовжимо функціонувати. Але хто це може гарантувати?! Зважаючи на ту практику, яку всі бачать за Тернополем, до керівництва міста і його обіцянок у нас немає довіри.

Читайте також: Через оборудку з приватизацією будівлі в центрі Тернополя місто ледь не втратило 25 мільйонів

Відтак колектив лікарні вирішив боротися за своє майбутнє, намагаючись привернути увагу громадськості до того, що відбувається.

– Сьогодні ми прийшли під приміщення суду, бо протестуємо проти зазіхань Тернопільської міської ради. Відстоюємо позицію, щоб майно не віддавали тому, кому воно не належить. Ми зареєстровані у Великих Бірках, усі 6 громад влаштовує, щоб так і було. А місто хоче наш заклад «віджати», – каже Іван Трач.

Має він закиди і на адресу райради.

– Як ми бачимо, депутатський корпус немає єдиної позиції, а голова райради не зацікавлений, щоб ми перейшли на баланс Великобірківської ОТГ. У п’ятницю була зустріч голови райради з працівниками лікарні. Райрада мала б вийти із засновників і ввести в засновники Великі Бірки. Голова райради каже, що він не проти. Але каже одне, а робить інше, – стверджує в. о. головного лікаря.

Рішення райради про передачу майна заблоковано в суді

У Господарському суді сьогодні відбувалося слухання за позовом Тернопільської міської ради, яка домагається скасування листопадового рішення райради. Цим рішенням приміщення районної лікарні передані у співвласність шести ОТГ: Байківецької, Білецької, Великогаївської, Великобірківської, Великоберезовицької та Підгороднянської. Також міська рада домагається в суді прав на дане майно.

Тернопільська міська рада у суді домагається скасування листопадового рішення райради, яким приміщення райлікарні передані у співвласність шести ОТГ (Фото: Терміново)

Наразі судові слухання перебувають на початковому етапі. Після відхилення двох клопотань, поданих представниками ОТГ, суддя призначила наступне судове слухання на 18 березня.

Присутній на суді заступник голови Підгороднянської ОТГ Володимир Осядач запевнив Терміново, що є спільна позиція шести громад.

– Вона полягає у тому, що майно райлікарні є спільною власністю 6-ти територіальних громад, які постали на місці колишнього Тернопільського району, якому і належала лікарня. Тернопільській міській раді не належало дане майно, міськрада не була співвласником. Тому рішення райради від 17.11.2020 щодо передачі майна райлікарні громадам, які до цього входили до складу Тернопільського району, відповідає принципам законності та справедливості, – переконаний Осядач. – Логічно, щоб місцем реєстрації лікарні залишилися Великі Бірки, оскільки там вона зареєстрована. Зміна реєстрації потягне за собою зміну ліцензійних умов, доведеться робити перереєстрацію, а це – тривалий процес. Тоді може скластися так, що втратить чинність угода райлікарні із НТЗУ і медзаклад не в силі буде надавати передбачений угоду пакет послуг. Тобто зміна реєстрації фактично обмежить фінансування лікарні.

Акція протесту медиків біля Будинку правосуддя на вул. Острозького сьогодні тривала близько години (Фото: Терміново)

«Питання про закриття закладу не стоїть»

Голова Тернопільської райради Віктор Козерог це твердження у розмові з журналістом Терміново спростував.

– Дається піврічний термін на врегулювання усіх питань, які стосуються зміни реєстрації. На цей час фінансування від НТЗУ та ліцензійні умови не втрачаються. Окрім цього, зміна засновників не несе за собою зобов’язання термінової перереєстрації, – запевнив голова райради.

За його словами, питання виходу райради із співзасновників лікарні розглядатиметься завтра на сесії. Фактично депутати обиратимуть між двома громадами.

– Готове місто Тернопіль утримувати юридичну особу на своєму балансі, Великі Бірки готові утримувати на своєму балансі, – окреслив ситуацію напередодні сесії Козерог.

За словами голови Тернопільської райради Віктора Козорога, на зустрічі з головами ОТГ присутні домовилися, що лікарня працюватиме надалі і персонал не звільнятимуть (Фото: пресслужба райради)

Напередодні телефонного дзвінка Терміново в кабінеті Козерога відбулася зустріч за участі міського голови Тернополя Сергія Надала, також були присутні голови громад Підгороднього Сергій Чапрак, Великих Гаїв – Олег Кохман, Байківців – Анатолій Кулик, Білої – Дмитро Малик, Великої Березовиці – Андрій Галайко, Великих Бірок – Любомир Ковч.

робочі місця збережуться, ніхто працівників на вулицю не виганяє

“Продовжився діалог з громадами на рахунок подальшої долі та функціонування Тернопільської районної лікарні, є певні пропозиції які потрібно добре опрацювати», – повідомив про результат зустрічі на своїй сторінці у Фейсбуці Козерог.

Журналісту Терміново ці пропозиції він деталізував.

– Ми домовилися, що лікарня продовжить працювати, ніхто не мінятиме її призначення, робочі місця збережуться, ніхто працівників на вулицю не виганяє, питання про закриття закладу взагалі не стоїть, – наголосив голова райради.

Майже аналогічну позицію ще 11 лютого на своїй сторінці в Фейсбуці окреслив і міський голова Тернополя Сергій Надал.

«Відповідно до адміністративної реформи усі приміщення, які були на балансі районної ради у зв’язку з ліквідацією районів переходять тій громаді, на території якої вони розміщені. Згідно із цим законом Тернопільська районна лікарня знаходиться в межах Тернопільської МТГ, тому має перейти у власність Тернопільської міської територіальної громади, – написав Надал. – Моя позиція у цьому питанні наступна: 1. Тернопільська районна лікарня має працювати, як і працює. Колектив лікарні також має працювати. 2. У цій лікарні, як і раніше, зможуть отримувати медичну допомогу жителі Тернопільського району, зокрема і прилеглих громад. 3. Тернопільська громада готова фінансувати роботу Тернопільської районної лікарні, якщо об‘єднані громади не зможуть робити цього самостійно…».

Читайте також: Прокуратура вимагає у суді скасувати рішення міськвиконкому щодо приватизації колишньої лікарні в центрі міста

Мер Тернополя також висловив переконання, що «політикани та колишні керівники цього закладу поширюють неправдиву інформацію», а працівники лікарні «стали заручниками спекуляцій та ігрищ попередніх директорів».

В коментарях до цього допису – як схвальні відгуки, так і чимало критичних коментарів. Зокрема, міському голові пригадують усі резонансні випадки обрудок з комунальним майном та землею, провадження по деяких з яких уже передані до суду, деякі ще досі розслідують.

«Наша мета – зберегти лікарню»

Зараз доля райлікарні та її працівників – в руках депутатів райради, яким завтра приймати доленосне рішення.

Як повідомив Терміново голова депутатської комісії райради з питань комунального майна Іван Крисак, члени комісії рекомендують районній раді вийти із засновників.

– Робимо це для того, щоб громади з ОТГ могли стати засновниками. Бо райрада уже не може фінансувати об’єкти медицини, а лікарня мусить працювати, – каже Крисак. – По майну лікарні є рішення райради минулого скликання, згідно з яким вона поділена на 6 об’єктів і передана у власність шести ОТГ, кожному – одна шоста. Ми інших майнових рішень не напрацьовували, оскільки триває судовий процес і до кінцевого рішення суду жодних майнових рішень бути не може.

За даними голови Великобірківської ОТГ Любомира Ковча, напередодні сесії позиції депутатів – різні.

– На скільки я орієнтуюся, одні готові підтримати Бірки, інші – Тернопіль. Завтра буде рішення. А жителі вже побачать обличчя кожного обранця за тим, як він проголосував, – зауважує Ковч.

При цьому додає, що його громада готова забезпечити як діяльність лікарні, так і її розвиток.

– Наша мета – зберегти районну лікарню, яка обслуговувала 60 тисяч населення колишнього Тернопільського району. Великі Бірки готові заходити в засновники і одразу закрити усю заборгованість за комунальні послуги, щойно проголосують за передачу медзакладу нам. В подальшому у фінансуванні розвитку районної лікарні готові допомагати ще 5 ОТГ, – наголосив голова Великобірківської ОТГ. – Нами це обговорено. Маємо консолідовану позицію. Мусимо бути разом, тоді ми – сильніші.

Перейти до панелі інструментів