25.04.2024
Здоров’я Новини

Масове застілля під час карантину спровокувало спалах коронавірусу ще в одному районі Тернопільщини

Наразі чотири райони та сам Тернопіль мають не найкращі показники захворюваності на коронавірус. Що стало цьому причиною і чи варто сподіватись, що друга хвиля омине Україну?

Впродовж останніх двох тижнів кількість нових випадків коронавірусу в області зростає. Лише за минулу добу на Тернопільщині лабораторно підтвердили 16. Окрім того є ще 26 підозр. В цілому ситуація в області залишається складною, розповів Файному місту лікар-епідеміолог, заступник директора обласного лабораторного центру Володимир Паничев.

 – Середній показник інцидентності по області – 17 випадків на 100 тисяч населення за останні 7 днів. При нормі – 12 випадків, – пояснює він. – По окремих районах вищий середньообласного. Як і в самом у Тернополі. 

Станом на сьогодні, як розповів Паничев, найвищі показники інцидентності в області є:

– в Лановецькому районі (перевищує 55);

– у Козівському – 46;

– у Тернопільському – понад 40;

– у Шумському – близько 40.

– в самому Тернополі – в межах 30 випадків.

Позитивним є те, що з 25 травня в області немає летальних випадків, але зростання кількості хворих може це змінити.

– Своєрідними островами стабільності є Підгаєцький та Підволочиських райони, – продовжує розповідати епідеміолог. – Ситуація ж у Тернопільському районі спровокована спалахом в одному із сіл. Він же й вплинув на Козівський район. Ці випадки – наслідок того, що захворіли учасники застілля у Великогаївській ОТГ. 

Тепер ще й почали хворіти контактні особи тих, хто був присутнім на скандальновідомого ювілею 30 травня. Паничев пояснює: для зараження коронавірусом спрацювало багато передумов.

– Люди перебували у закритому приміщенні на обмеженій площі, тісно спілкувалися. А це і привітання, рукостискання, поцілунки, бесіди без засобів захисту. Йдеться ж не про не 10-15 хвилин, а про декілька годин, – наголошує Паничев. І наводить ще один важливий аргумент проти застіль в такі часи. – В багатьох приміщеннях є проблеми з вентиляцією, яка є механічним способом дезінфекції. Забезпечуючи обмін повітрям в приміщенні, ми видаляємо віруси. 

Повторних випадків захворювання на ковід на Тернопільщині наразі не фіксували. Але говорити, що в людей, які перехворіли, сформувався імунітет, можна лише теоретично. 

– Якщо припустити, що вірус буде мутувати, то повторні випадки не виключені. Якщо ж ні, то можна сподіватись, що сформується колективний імунітет. Якщо його можна буде оцінити, то лише за таких умова і буде можливість прогнозувати початок другої хвилі, – уточнює Паничев. – Можливі два варіанти: якщо вірус працює, як і інші віруси, тоді він мав залишити по собі імунний слід і спалахів не повинно бути. Якщо ж він мутуватиме, тоді можливі всілякі варіанти. Складність прогнозу полягає в тому, що ми ще не вийшли  з першої хвилі. 

Сказати ж, чи буде друга і, якщо так, то коли, – важко.

– Серед фахівців побутує думка, що вона розпочнеться в листопаді. Але складність полягає в тому, що в той час також починається період грипу та ГРВІ. І якщо на це все накладеться ситуація із ковідом, то це буде серйозний виклик громадському здоров’ю, – застерігає Володимир Паничев.

Нагадаємо, днями директор дитячої лікарні Андрій Артимович висловлював припущення, що друга хвиля на Тернопільщині вже почалася.

Фото: baigenews

https://www.facebook.com/watch/live/?v=296679471458332&ref=watch_permalink

Перейти до панелі інструментів