24.04.2024
Здоров’я Місто Новини

На Тернопільщині піднімається друга хвиля коронавірусу. Чого чекати далі?

За останній тиждень на Тернопільщині різко зросла кількість випадків інфікування коронавірусом. Настільки, що у Тернополі та ряді районів знову скасували певні карантинні обмеження. Чи свідчить це про нову хвилю захворюваності?

Як і будь-який процес, пандемія коронавірусу перебігає хвилеподібно, тому за першою хвилею інтенсивних спалахів варто чекати іншої, каже директор тернопільської міської дитячої лікарні Андрій Артимович в інтерв’ю Файному місту.

– Кожна така хвиля включає в себе й інші хвилі, тому ми можемо говорити лише про зміну інтенсивності, – пояснює Артимович. – Те, що ми бачили раніше, можна розцінювати як першу хвилю, яка вже минула, а тепер зароджується друга.

Знову може настати період підвищеної небезпеки, про що свідчить кількість хворих, яких зараз у країні навіть більше, ніж раніше було на піку. Адже сам процес інфікування не припинявся.

 – Карантинні заходи були ефективними, – продовжує пояснювати ситуацію Артимович. –  Проте ми розуміємо, що люди втомлюються, тож треба знаходити можливість комбінувати пом’якшення обмежень, що необхідно для економіки, та жорсткіші заходи, які знизять темпи захворюваності.

На сьогодні ще немає знань про те, як саме перебігає захворювання в природних умовах. Адже така пандемія у світі відбувається чи не вперше.

– Але, якщо порівнювати з іншими інфекційними захворюваннями, які, як і COVID-19  супроводжуються запаленнями легень, то в літню пору таких випадків значно менше, – зауважує Артимович. – Ми би хотіли прогнозувати, що тут все буде схожим. Адже цей тип вірусу швидко дає ускладнення. Однак, можливо, зміни клімату, тепло, мали би нам посприяти.

В будь-якому випадку медики відзначають: серед дітей захворювання поширюється менш чисельно. Хоча в Україні є дитяча смертність, але Тернопільщина одна з тих областей, що виходить із епідемії з нульовою показником.

Артимович також наголошує: ті батьки, які вирішити відтермінувати планові щеплення через епідемію, можуть не хвилюватися. 

– На сьогодні, не зважаючи на інтенсивність інфекційних процесів, планову вакцинації не зупиняли. Щодо перенесення наслідків щеплення в таких мовах є різні точки зору, – зазначає медик. – Одні стверджують, що щеплення полегшує і навіть запобігає інфікуванню коронавірусом, інші вважають, що це додаткове навантаження на організм. На сьогодні ми не бачили зв’язку між щепленими дітьми і тими, які захворіли на коронавірус.

Тож Артимович закликає батьків записувати дітей в електронну чергу до лікарів, обіцяючи забезпечити належні умови для ізольованої вакцинації.

Згідно з даними міського оперативного штабу для боротьби з коронавірусом, станом на ранок 12 червня в лікарнях міста перебуває 20 людей, хворих на COVID-19/ У лікарні швидкої допомоги – 19 людей, та  дитина – у міській дитячій.

З підозрою у медзакладах міста лежать ще 6 – у лікарні швидкої допомоги та 2 – у дитячій.

Фото: mind.ua

Перейти до панелі інструментів