19.03.2024
Здоров’я Новини

Захворюваність на ковід на Тернопільщині знижується вже 5 тижнів поспіль – епідеміолог

На Тернопільщині тенденцію до зниження захворюваності на ковід спостерігають вже 5 тижнів поспіль, про це на засіданні міського оперативного штабу для боротьби з коронавірусом 14 травня розповів лікар-епідеміолог обласного лабораторного центру Володимир Паничев. 

З 7 квітня в області спостерігають тенденцію до зниження захворюваності, однак впродовж тижня захворюваність не однакова. Це стала тенденція в цілому в країні, пояснив епідеміолог.

– Пов’язано це з поведінкою людей, які зазвичай не звертаються за допомогою в п’ятницю-неділю, а чекають до понеділка. Тому середа-четвер – це тижневі піки, – каже Паничев. – Попри це, жовта лінія на діаграмі – це лінія тренду, яка вказує на тенденцію до зниження захворюваності.

Тенденцію до зниження захворюваності спостерігають з 7 квітня. (Джерело: скрін із відео з засідання міського штабу).

Впродовж трьох останніх тижнів середньоденна захворюваність в області наступна:

– на цьому тижні – 146 випадків в середньому за день;

– на попередньому тижні – 211;

– два тижні тому – 271.

Ці цифри говорять про чітку тенденцію до зменшення середньоденної кількості хворих в області. Якщо вона й надалі буде такою, очікують, що середньоденний показник впаде до нижче 100 випадків вже наступного тижня.

Володимир Паничев також традиційно озвучив ті показники нашого краю, які використовують урядом, аби оцінити ситуацію в кожному регіоні.

– Тижневий показник перевищення епідпорогу на грип та ГРВІ – нижче порогового значення на 28%. Кількість виявлених випадків інфікування за день на Тернопільщині – на рівні 12%, а має бути не вище 20%. Охоплення тестуванням має бути більше 300 на 100 тис. населення, в нас – 776,9. Позитивною є тенденція до зменшення завантаженості лікарняних ліжок: станом на сьогодні відсоток не перевищує 23% і має тенденцію до зниження, – розповідає епідеміолог.

Читайте також: За добу в області – ще 199 інфікованих ковідом, 5 людей померли

За словами Паничева, показник інцидентності в Тернополі за останні 14 днів зменшився з 400 випадків на 100 тис. населення до 273. Сталою є ситуація з кількістю дітей, які хворіють на ковід, – захворюваність є низькою і котрий тиждень поспіль знижується – 2,6% на сьогодні серед всіх хворих. Низьким є також показник захворюваності серед працівників освіти.

Зважаючи на позитивну динаміку, з 15 травня в Тернополі відновлять пільговий проїзд для пенсіонерів за віком з 10.00 до 16.00. Крім цього раніше на базі міської лікарні №3 розгорнули госпіталь для надання меддопомоги пацієнтам з COVID-19. Тепер же цю ініціативу планують згорнути.

За словами начальника міського управління охорони здоров’я Василя Даньчака, завантаженість ліжок із пацієнтами з ковідом в місті складає близько 17%. Тож краще ліжкомісця, які пустують, відвести для повноцінної роботи медзакладів. Якщо ж знову виникне потреба, їх швидко “перекваліфікують” для потреб ковідних пацієнтів.

Головне зображення: Володимир Паничев демонструє діаграму із потижневими показниками захворюваності.

 

Перейти до панелі інструментів