03.05.2024
Здоров’я Місто Новини

Масово святкували ювілей: у Тернополі другий масштабний спалах коронавірусу

Останній тиждень у Тернополі фіксують стрімке зростання кількості випадків коронавірусу. Спершу це пояснювали спалахом захворюваності у відділенні швидкої допомоги міста. Однак є ще один спалах, який і зіпсував статистику.

Про це розповів начальник міського управління охорони здоров’я Василь Даньчак.

– Якщо дивитися на цифри і порівнювати в динаміці, то справді маємо ріст захворюваності в місті. Обласний лабораторний центр це пояснює спалахом у двох місцях, – коментує Даньчак. – Один з них – у швидкій, інший – результат святкування ювілею, на якому було багато людей.

Головна санітарна лікарка області, голова обласного оперативного штабу Оксана Чайчук розповіла, що на святкуванні цього ювілею було понад 50 осіб. Відбувався він у районі.

– На сьогодні у 29 осіб, які брали участь у святкуванні, лабораторно підтвердили коронавірус, як і у 5 контактних осіб, які є родичами цих людей. Матеріали по цій справі вже передали матеріали в поліцію для відкриття кримінального провадження за порушення вимог адаптивного карантину, – розповіла Чайчук.

Саме ці два показники і вплинули на статистику останнього тижня, пояснює Даньчак. Однак це ще не причина, аби знову повертатися до більш суворих карантинних заходів. Адже росте не загалом кількість хворих у місті, хворіють контактні особи з двох джерел.

– Тому великої біди з цього робити не треба, – запевняє Василь Даньчак. – Наразі триває епідрозслідування, встановлюють коло контактних осіб, вживають всіх запобіжних і протиепідемічних заходів.

Нагадаємо, днями Тернопільська область знову потрапила до переліку регіонів, де найвищий показник захворюваності – понад 12. Але, як зазначає начальник міського управління охорони здоров’я, щоб знову ввести обмеження, беруть до уваги не лише цей показник.

– Ми будемо брати до уваги ріст захворюваності. Згідно постанови Кабміну, в нас є алгоритм, за яким ми орієнтуємося. Є три основних показники, на основі яких пом’якшують карантинні обмеження: інцидентність, завантаженість ліжок в інфекційних відділеннях і показники проведення тестування (імуноферментним методом або методом полімеразної ланцюгової реакції).

Інцидентність – це кількість нових випадків за останні 7 днів на 100 тисяч населення. Вона не має перевищ 12. Минуло тижня цей показник у Тернополі був у межах норми.

– Тепер будемо монітори впродовж цього тижня. Швидше за все показник буде більшим. Але цей показник змінюється щодня, – пояснює Даньчак. – Другий показник – завантаженість ліжок – не має перевищ 50%. Станом на сьогодні не було жодного разу, щоб у нас він перевищував норму. В середньому було 7-8-10-12 пацієнтів. Одні поступали, інші виписувались.

Кількість проведених тестувань має бути більше 12 на 100 тисяч населення. У Тернополі цей показник перевищує 12 щодня, запевняє Даньчак. Беручи до уваги всі три показники, і будуть робити висновки. Швидше за попередні висновки будуть у п’ятницю.

Чиновник також запевнив, що працівниця дитсадка №12, в якої виявили коронавірус, з дітьми не контактувала.

– Але контактувала з частиною персоналу, – уточнив Даньчак. – Тому все коло контактних осіб відправили на самоізоляцію на 14 днів. Згодом всіх їх ще раз протестують методом ПЛР.

Сам дитсадок тимчасово закрили. Коли він відновить роботу, прогнозувати в міськраді наразі не беруться.

Станом на ранок 10 червня за добу виявили 7 нових випадків у Тернополі і ще 1 – в районі. Наразі в лікарнях міста – 12 пацієнтів із коронавірусною хворобою.

Показник інцидентності в Тернополі стновить 24,9, в районі – 47,8 із можливих 12.

За інформацією міського оперативного штабу

Фото: mind.ua

Перейти до панелі інструментів