20.04.2024
Відео Місто Новини

“Мінусуємо в прирості захворювань”: ситуація з ковідом на Тернопільщині різко покращала, але чекають на наслідки травневих свят (відео)

На Тернопільщині та в обласному центрі, зокрема, різко знижується кількість випадків інфікування коронавірусом, а також кількість пацієнтів, які саме хворіють. В Тернополі приріст захворюваності взагалі пішов у мінус – становить -49,8%. Такі дані на засіданні міського оперативного штабу для боротьби з коронавірусом у п’ятницю, 7 травня, повідомив лікар-епідеміолог Володимир Паничев. 

Епідеміолог нагадує: перед святами він висловлював занепокоєння, щоб внаслідок застіль та гостин рівень захворюваності не почав рости знову. Але наразі критерії оцінювання ситуації дозволяють говорити, що є тенденція до зниження і вона є стабільною: адже знижується не лише кількість нових випадків, а й зменшується кількість людей, які хворіють.

– Станом на сьогодні це 6 468 людей, а це вдвічі нижче, ніж ми мали в пік підйому захворюваності, – каже Паничев. – Кількість тих, хто одужують, перевищує кількість тих, хто захворіли. Зменшується також відсоток зайнятості ліжок у медзакладах: 29,7% – це пацієнти з підтвердженим коронавірусом. З загальної кількості ліжок з підведеним киснем наразі зайняті 29,69%. В пік захворюваності ці показники перевищували 62% і наближалися до критичних 65%.

Читайте також: За добу на Тернопільщині п’ятеро людей померли від ковіду, інфікованих суттєво менше

Коефіцієнт виявлення нових випадків наразі становить 12,1%, за вимогами має бути не вище 20%. Тижневий показник перевищення захворюваності на грип та ГРВІ в області становить 14%, хоча був період, коли він був 86%, розповів Паничев.

Всі наведені раніше показники стосувалися області в цілому. Що ж до Тернополя, то в місті й надалі відмічають стабільну динаміку до зниження: не перевищено поріг захворюваності на грип та ГРВІ.

– Ми “мінусуємо” у прирості нових випадків інфікування, коефіцієнт становить  -49,8%, – продовжує описувати ситуацію Паничев. – Продовжує залишатися низьким відсоток дітей у питомій структурі пацієнтів із ковідом. В місті це 3,2%, а в області – 5,95. Тож станом на сьогодні немає підстав говорити про посилення протиепідемічних заходів, – вважає епідеміолог.

За підсумками засідання штабу нових обмежувальних заходів не ввели, але й попередніх рішень не скасували. Тобто, у школах й надалі триває офлайнове навчання, працюють заклади громадського харчування, але досі заборонені масові заходи. Винятком з правил буде фінал Кубка України з футболу, який відбудеться 13 травня на центральному стадіоні міста: там дозволять бути присутніми лише 20% від передбаченої кількості людей – до 3 тисяч.

Перейти до панелі інструментів