19.04.2024
Місто Новини

Штучно, негармонійно, віддає радянщиною: як фахівці оцінили встановлення арки-серця біля Острівка закоханих

Шквал негативних відгуків серед користувачів Фейсбуку викликало встановлення на містку до Острівка закоханих металевої конструкції у формі серця. Тернополян обурило, що без узгодження з громадою, спотворили до цього затишне та миловидне місце. Люди вже встигли наректи нову композицію “весільною брамою”, висміювали її з допомогою мемів.

Терміново вирішило з’ясувати у фахівців: разюча зміна вигляду входу на острівок, яка так сильно збурила громадську думку, – це справді естетично чи таки несмак і еклектика?

Колишній голова обласного відділення Національної спілки архітекторів України Олег Головчак, який є автором проєктів краєзнавчого музею, дитячого лялькового театру та бібліотеки-довгобуду, потреби встановлювати арку на мості не бачить.

– Я не в захваті, якщо чесно: і від арки, і від тих металевих дерев, які встановили у парку, – каже Головчак. – Це дивна ідея – ставити металеві дерева на природі, замість того, щоб висаджувати клумби і розбивати газони. Якби це ще було на асфальті… Сказати, що арки на мосту було потрібно, то ні.

Серце і колони не гармоніюють між собою, вважають фахівці. (Фото: Ірина Небесна)

Свого часу у тернопільських парках теж були металеві квіти, а потім і лебеді в граніті, і це надто вже віддає радянщиною, вважає архітектор.

– Позитивно я цього не можу оцінити, – резюмує Головчак. І тут же додає, що арку бачив мимоходом, а пристально до неї не придивлявся, оскільки побачене його зовсім не зацікавило.

Загалом, підкреслює фахівець з багаторічним досвідом, арт-обєкти – це плюс для міста, але їх встановлення не повинно перетворюватись на кіч. При цьому наголошує: добре було б, аби спершу радились із спеціалістами, а тоді вже приймали рішення, як саме прикрашати парки та вулиці різноманітними конструкціями.

– Нехай це будуть молоді спеціалісти, художники, вони в нас зараз є, – зауважує Головчак. – Щоб не казали, що ми – старе покоління, тому й виступаємо проти чогось. Але громадське обговорення потрібне. Вже є одна арка зі сторони Бандери, і є оця. Встановлюють такі елементи спонтанно. Як би не було, але колись до цього ставились серйозніше.

У парку ім. Шевченка днями також розмістили металеві дерева для вертикального озеленення (фото: Ірина Небесна)

В громадських парках багатьох країн роблять акцент на природньому та простому, щоб підкреслити навколишнє середовище, зауважує колектив Urban.te, який розробляв дизайн пляжу “Циганка”. Це якраз фахівці молодшого покоління, про яких і говорив Олег Головчак.

– Арка-серце виглядає надуманою, штучною “прикрасою” і може слугувати тільки як тимчасовий декор, а не як постійний арт-обєкт. А дерево-клумбу доцільніше встановлювати на вулиці без природного озеленення, – радять молоді дизайнери. – Кластери багаторічних квітів та декоративних злаків, на нашу думку, є більш дешевим та екологічним рішенням.

Для того, щоб паркові зони виглядали гармонійно та були окрасою міста, для них необхідно створити план розвитку із залученням спеціалістів відповідних галузей, тоді несподіваних рішень було б значно менше, наголошуть в Urban.te.

Арку-серце прикрасили кованими лілеями (фото: Ірина Небесна)

Художник з багаторічним стажем Валерій Лімонов, який свого часу тонкощі мистецтва опановував у Петербурзі, спеціально вирушив до арки, аби поділитися першим враженням. Одразу звертає увагу на те, що елементи не надто гармоніюють між собою.

– Стилістично це все не в’яжеться до колон, які розміщені при вході на міст вже понад пів століття. Але так у нас в Тернополі часто роблять: не дотримуються одного стилю хоча би в окремих зонах. Дуже не подобається, як все кріпиться до перил мосту. Там нагромадження металу. Варто було зробити більш органічно. Можливо, підняти конструкцію вище над перилами, – розмірковує Лімонов. – Можливо, влітку це буде красиво, коли прикрасять квітами.

На думку Лімонова, покращити композицію можна було б, якби арку перенести на середину мосту чи ближче до острівка – аби тільки подалі від колон, з якими конструкція цілковито дисгармоніює.

Сьогодні в парку продовжили монтувати металеві дерева. (Фото: Ірина Небесна)

– Є такий вислів: “Правда завжди має бути на своєму місці”. Так от, зроблено воно якісно, але місце вибране не найвдаліше. Так само, як раніше ставили арки на Сагайдачного. Це було абсолютно не те.

Терміново намагалося отримати коментар головного архітектора міста, начальника міського управління архітектури Василя Бесаги. Однак за два дні зробити це так і не вдалося. Тож питання, хто ініціює встановлення у Тернополі конструкцій, які інколи спотворюють, а не покращують міський простір, чому подібні ініціативи втілюють без залучення широкого кола фахівців і чи буде зроблено висновки із даного інциденту, залишаються відкритими.

Головне фото: Ірина Небесна

Перейти до панелі інструментів