25.04.2024
Здоров’я Новини

На боротьбу з коронавірусом медзакладам Тернопільщини бракує 14,5 мільйонів гривень

Інфекційне відділення Тернопільської лікарні швидкої допомоги та відділення у районах готові до госпіталізації і надання першої допомоги людям з ознаками коронавірусу. Про це на 14-й сесії Тернопільської обласної ради VI скликання розповів начальник управління охорони здоров’я обласної держадміністрації Володимир Богайчук. 

Очільник обласної медицини повідомив, що на випадок коронавірусу в області усі служби скоординовані і у випадку виявлення хворих на коронавірус готові надавати медичну допомогу. 

  • Створено дві спеціалізовані бригади екстреної допомоги у складі шести чоловік і двох автомобілів, які будуть надавати допомогу саме таким хворим, – каже Володимир Богайчук. 

Визначили також два заклади, в яких можуть лікувати хворих на коронавірус. За словами пана Богайчука, це інфекційне відділення Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги (50 ліжок) і сама Тернопільська міська дитяча лікарня (50 ліжок). 

Упродовж останніх тижнів сільських лікарів та працівників екстреної медичної допомоги (насамперед у Тернополі) підготували до можливих спалахів коронавірусної інфекції, запевнив Володимир Богайчук. 

  • За попередніми розрахунками, орієнтовна сума на потреби медичних закладів у засобах індивідуального захисту – 5 714 000 грн., у доукомплектуванні обладнанням лікарень, які визначили базовими, 8 858 000 грн., загальна сума місячної потреби у повному функціонуванні закладів на сьогодні складає 14,5 млн. грн., – каже керівник обласної охорони здоров’я. – Тернопільська міська дитяча лікарня потребує 2 173 000 грн., лікарня швидкої допомоги – 1 516 000 грн., центр екстреної медичної допомоги – 1,5 млн. грн., на ізоляцію хворих потрібно 517 тис. грн. Потреба у медичному обладнанні для дитячої лікарні становить 3 852 000 грн., для лікарні швидкої допомоги – 5 млн. грн.

Пан Богайчук наголошує, розрахунок приблизний, все залежить від кількості хворих і від того на лікуванні вони чи на обсервації. Очільник обласної медицини попросив сесію внести зміни в обласну програму охорони здоров’я і виділити 1,5 млн. грн. (потреба на сім днів). 

На випадок спалахів в області є ліжкомісця у так званих “боксованих” інфекційних відділеннях Козівської, Кременецької, Підволочиської та Збаразької районних лікарень. 

  • Забезпечена перша міська лікарня лише на тиждень роботи, – зазначає також Володимир Богайчук. – Ви розумієте, що лікар чи інший медперсонал після того, як заходить до хворого, мусить викидати одяг, тому треба мати якусь певну кількість засобів захисту на перший час.

На 60 тисяч гривень планують закупити тест-системи, на які сьогодні черга. Недостатня кількість й апаратів штучної вентиляції легень, їх доведеться перевозити з одного райцентру в інший. Лікування від коронавірусу немає, є лише симптоматична терапія, наголошує Володимир Богайчук. 

Перейти до панелі інструментів