19.04.2024
Новини

Представники поліції, прокуратури і міської ради зустрілися з активістами руху “Стоп наркотик”

У зв’язку із недавнім затриманням злочинних груп, які виготовляли наркотики, у приміщенні Національної поліції Тернопільської області відбувся брифінг. Громадських діячів та журналістів запросили, щоб оголосити про результати зробленої роботи та заходи, які плануються для протидії виготовленню та розповсюдженню наркотиків. 

Нагадаємо, 4 лютого, у вівторок, близько сотні тернополян прийшли під стіни Тернопільського міськрайонного суду, щоб дати зрозуміти правоохоронцям: громадськість контролює справу щодо затримання наркоторговців, а також висловили невдоволення невисоким розміром застави.

-Розповсюдження наркотичних засобів через інтернет зараз найбільш поширене явище, – повідомив начальник управління протидії наркозлочинності Михайло  Димида. – Ми найбільше приділяємо увагу на надписи на стінах, адже воно швидко розповсюджується між людьми. Ми створили спільноту, куди скидаємо ці всі надписи, на них реагуємо, відпрацьовуємо. У січні затримали дві групи: у кількості 8 чоловік, які займались таким розповсюдженням. Вилучено близько кілограма наркотичних засобів на суму приблизно пів мільйона гривень. В даний час частина осіб вийшла під заставу, а основні в СІЗО. Ми встановили повне коло осіб

На запитання журналістів про кількість часу, методи пошуку та встановлення осіб злочинців, правоохоронці відмовились відповідати, посилаючись на закон та недовіру важливої інформації усім присутнім.

-Тут багато людей і ми не можемо усім довіряти, можливо, серед присутніх є наркоторговці, – розповідає генерал поліції, начальник ГУНП в Тернопільській області Олександр Богомол.– Скажу, що поліція Тернопільщини  3 роки назад перша в Україні задокументувала аналогічну групу. Тоді 8 місяців ми працювали, щоб встановити постачальників, організатора, потоки коштів, встановити закладчиков, якісно задокументувати. Ця пошесть зараз по всій Україні. Ми відслідковуємо телеграм-канали, зараз таких відкрито 12. По кожному працюємо та блокуємо, але вони, як мікроби, розмножуються.

Також Михайло Димида повідомив, що розповсюджується НПР (нові психотропні речовини), які важко піддаються лікуванню, це солі, альфа та інші. 

–  Ми прийшли, щоб не пальцем махати і винити поліцію та прокуратуру, ми хочемо розголосу, щоб не було фальсифікації, -каже Олег Коган. Якщо так довго угрупування займались безнаказанно, то в погонах є ті, хто їм допомагає.Вийдуть під заставу і через деякий час повезуть дитяче харчування в сиротинець, а це будуть наркотики. Можу сказати про людину, яка бреше та щось приховує, це суддя тернопільського міськрайонного суду Анна Мостеська, яка одразу після акції вийшла та говорила, що представники суду запрошували громадські організації, в тому числі мене, а ми погодились, але не прийшли. Це все брехня.

– У Тернополі є більше 300 відеокамер, які встановлені по місту. Це один із методів слідкування за злочинністю, – заступник міського голови Владислав Стемковський. – Їх на квадратний кілометр, або на мешканця найбільше в Україні, усі дані зберігаються на одному сервері.

– Застава – це альтернатива до тримання під вартою, – повідомляє прокурор Тернопільської області Петро Бойко. – Запобіжний захід повинен забезпечити дотримання процесуальних обов’язків особі, яка перебуває під кримінальним переслідуванням. В даному кримінальному провадженні активно проводяться слідчі дії. Проводиться ряд експертиз, за результатами яких класифікують порушення. Також щодо знайдення зброї, ми діємо лише на підставі порядку та чинного законодавства. Виявивши зброю при затриманні особи, слідчий не може одним поглядом визначити зброя це чи ні, бойова щось інше.

Кінець досудового розслідування не настав, тому про конкретні рішення силовики говорити не можуть.

Читайте також “Ми хочемо, щоб торговці смертю сиділи”. Чому тернополяни прийшли під міськрайонний суд

Перейти до панелі інструментів