27.04.2024
Новини Оперативно

“Ми хочемо, щоб торговці смертю сиділи”. Чому тернополяни прийшли під міськрайонний суд

“Тернопіль без наркотиків”, “Справедливий суд!”, “Нам обридло!”, “Здорова молодь – здорова нація!”, скандували учасники акції, що відбувається під Тернопільським міськрайонним судом. Вони вимагають справедливого покарання для наркоторговців, затриманих нещодавно у Тернополі.

Нагадаємо, 23 січня у Тернополі затримали наркоторговців, затримання відбувалося на очах у перехожих. Затримали 9 осіб, організатор угруповання – власник спортивного клубу. Усім затриманим повідомили про підозру відразу за кількома статтями Кримінального кодексу України та Тернопільським міськрайонним судом обрано запобіжні заходи: сімом підозрюваним – тримання під вартою із можливістю внесення застави, суми яких від 420 тисяч гривень до 1 мільйона 51 тисячі гривень. Загальна сума застави становить 4 мільйони 149 тисяч гривень. Ще двох учасників суд відправив під цілодобовий домашній арешт.

Учасники акції, яка відбулася 4 лютого під Тернопільським міськрайонним судом, вважають, що сума застави надто мала для затриманих.

– Для нас, простих смертних, це великі гроші, але для них це копійки, – каже один з організаторів акції Олег Коган. – Суддя міг зробити просту калькуляцію і підрахувати, що тільки за два роки вони заробили як мінімум 29 мільйонів гривень. А займалися вони цим набагато довше. Цим рішенням суддя сказав суспільству: “Дайте пару мільйонів і їдьте куди хочете, і нічо страшного, що за цей час вмерли люди”.

На акцію зібралося понад сотня людей, серед них ті, хто поховав друзів, які загинули від наркотиків, ті, хто зіштовхнувся з наркозалежністю близьких і ті, хто вилікувався.

– Я і мої однодумці били і трощили точки, де появились наркотики, – розповідає батько колишнього наркозалежного Микола Світлий. – Коли появились ці солі, ми хотіли розправитись з продавцями фізично, але нас попередили, що кришує поліція і щоб ми цього не робили, бо нас знищать. У Тернополі кілька державних аптек торгують небезпечними препаратами. Я доведений до такого відчаю, що готовий зайти в одну з них і  сказати, що візьму каністру бензину і підпалю, хай мене за це посадять, я візьму відповідальність, але поліція нічого не робить, знаючи про це.

Син пана Миколи Максим вилікувався через віру, але розуміє проблему, тому прийшов на акцію.

– Я вживав близько шести років наркотики, але прийшов у реабілітаційний центр християнський, пройшов повну реабілітацію, зараз я там служу і допомагаю позбутися залежності таким, як я, – каже Максим.

Учасники акції вимагали зустрічі з прокурором Тернопільської області, головним поліцейським та міським головою Тернополя.

  • Стрічки перерізати у нього час є, а до нас вийти нема, – каже Олег Коган.

Коли до пікетувальників ніхто не вийшов, вони вирішили вдатися до радикальних заходів і перекрити рух по вулиці Крушельницької. Проте дорогою до організаторів зателефонував начальник Головного управління поліції в Тернопільській області Олександр Богомол і домовився про зустріч у п’ятницю, 7 лютого, на 9.00 год.

Перейти до панелі інструментів