20.04.2024
Новини Соціальні проблеми

Тернополяни, які залишились без роботи у період карантину, житлову субсидію не втратять

У період карантину у громадян, які втратили роботу, цікавить – чи зберігатиметься субсидія? Адже якщо безробітний не отримує допомоги і не має бодай мінімального прибутку, субсидію можуть і не нарахувати. З таким питанням в редакцію “Терміново” звернувся читач Олександр (прізвище редакції відоме), який тимчасово залишився без роботи. 

Міністр соціальної політики Марина Лазебна зазначила, що з урахуванням складної епідеміологічної ситуації Уряд посилює соціальну складову своєї діяльності й пропонує нові програми соціального захисту населення. Зокрема, це стосується збільшення соціальних виплат та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Для 3,2 млн домогосподарств встановлено додаткову компенсацію витрат на оплату окремих комунальних послуг на період карантину.

Також у міністерстві акцентували на тому, що для посилення соціального захисту українцям, які у період карантину втратили роботу, надається можливість скористатися програмою субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у спрощеному порядку.

 

Також Кабінет Міністрів постановив збільшити субсидії для оплати ЖКП в середньому на 300 гривень. Текстом постанови також забороняється в період карантину позбавляти громадян житлових субсидій. А дотримання цих умов мають забезпечити голови ОДА з органами місцевого самоврядування.

 

Ми запитали директора Департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Вадима Боярського, чи отримають житлову субсидію безробітні громадяни області.

– Для людей, які звільнені в період карантину і зареєстровані як безробітні в центрі зайнятості, їм до доходу при перерахунку чи призначенні субсидії буде враховуватись розмір не минулої заробітної плати, а виплати по безробіттю, що дасть змогу збільшити розмір призначеної субсидії, – каже Вадим Боярський. –  Тому немає сенсу не ставати на облік в службу зайнятості. Якщо звільнення відбулось не за власним бажанням, тоді ця норма закону буде застосовуватись.

 

Перейти до панелі інструментів