17.04.2024
#шо_там_у_влади Новини Політика

Перший парламентський день. За що голосували новообрані депутати

Окрім прийняття урочистої присяги, у перший парламентський день депутати проголосували за призначення на ключові посади у країні – спікера і віце-спікерів (голови Верховної Ради і його заступників), прем’єр-міністра, міністрів, голови СБУ. Планують також визначитись із Генпрокурором.

 

Нагадаємо, Тернопільщину у Верховній Раді 9-го скликання представлятимуть шість народних депутатів. Четверо з них увійшли до найчисельнішої у парламенті фракції «Слуга народу», це Андрій Богданець, Людмила Марченко, Ігор Василів та Володимир Гевко. Самовисуванець Микола Люшняк поки залишається позафракційним. Ще один самовисуванець Іван Чайківський увійшов до депутатської групи «За майбутнє».

 

Отже, головою Верховної Ради обрали Дмитра Разумкова від ПП «Слуга народу» (за нього проголосували 382 депутати). Першим його заступником став Руслан Стефанчук («Слуга народу», 330 голосів «за»). Ще одним заступником 290 голосами обрали Олену Кондратюк від ВО «Батьківщина». Із першим призначенням погодилися п’ятеро тернопільських депутатів, крім Ігоря Василіва, який не голосував. Із другим – всі депутати. А от Іван Чайківський та Людмила Марченко утримались при голосуванні за призначення Олени Кондратюк.

 

Сьогодні Україна також отримала нового Прем’єр-міністра. Ним став Олексій Гончарук. Кандидатуру  підтримали 290 депутатів. Усі депутати Тернопільщини голосували «за».

 

314 депутатів підтримали кандидатуру Андрія Загороднюка на посаду Міністра оборони України. За Міністра закордонних справ України Вадима Пристайка проголосувало 310 депутатів. 319 депутатських голосів набрав новий голова СБУ Іван Баканов. Ці посади, нагадаємо, – квота президента. Тернопільські депутати не заперечували проти призначень.

 

Новий Кабінет міністрів обирали «пакетом». Тепер Міністерств буде 15 замість 19-ти. Залишилися на своїх посадах Міністр фінансів Оксана Маркарова та Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Віце-прем’єр із питань євроінтеграції – Дмитро Кулеба, дипломат та фахівець з комунікацій, представник України при Раді Європи.

Віце-прем’єр, міністр цифрової трансформації – Михайло Федоров, нині радник президента з цифровізації.

Міністр Кабінету міністрів – Дмитро Дубілет.

Міністр фінансів – Оксана Маркарова, яка й обіймала цю посаду донині.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства – Тимофій Милованов, почесний президент Київської школи Економіки (KSE).

Міністр інфраструктури – Владислав Криклій.

Міністр енергетики та захисту довкілля – Олексій Оржель, обраний нардепом від “Слуги народу”, раніше працював у енергетичній сфері.

Міністр оборони – Андрій Загороднюк, раніше призначений позаштатним радником Володимира Зеленського та членом наглядової ради “Укроборонпрому”.

Міністр внутрішніх справ – Арсен Аваков, який очолював МВС останні 5 років.

Міністр закордонних справ – Вадим Пристайко, який поки суміщає посади представника України при НАТО та заступника глави ОПУ.

Міністр охорони здоров’я – Зоряна Скалецька (Черненко).

Міністр освіти – Ганна Новосад.

Міністр юстиції – Денис Малюська, №25 у списку “Слуги народу”.

Міністр розвитку громад і території  – Альона Бабак.

Міністр соціальної політики – Юлія Соколовська.

Міністр культури, молоді та спорту – Володимир Бородянський, позаштатний радник президента, колишній директор холдингу StarLightMedia і колишній гендиректор телеканалу СТБ.

Міністр ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб – Оксана Коляда.

 

«За» ці призначення проголосували п’ятеро тернопільських депутатів. Ігор Василів не голосував, мотивуючи це присутністю у списку Авакова. Усього новий Кабмін підтримав 281 депутат.

Не голосували за нових членів уряду 6 депутатів від провладної партії, один із них утримався. «Проти» проголосувала фракція «Європейська Солідарність», не голосувала «ОПЗЖ», частково утримались, частково не голосували «батьківщинівці», повністю утрималась фракція «Голос». По-різному голосували позафракційні депутати, стовідсоткову підтримку новому уряду надали депутати з групи «За майбутнє».

 

Перший день у Верховній Раді не закінчився, народні обранці обіцяли працювати, допоки не призначать Генпрокурора і склад 23-х комітетів Верховної Ради.

Перейти до панелі інструментів