29.03.2024
#шо_там_у_влади Новини Оперативно Політика

Українські депутати скоро перестануть бути недоторканними

За проект Постанови про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) (№1095) пізно вночі з 29 на 30 серпня проголосували 363 народних депутати.

 

Цим голосуванням народні обранці внесли зміни до статті 80 Конституції України.

Тепер стаття 80 Конституції виглядатиме таким чином: “Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп”.

Раніше вона була сформульована так:

“Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність.

Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані”.

 

Іншими словами, у новій редакції 80 статті Конституції не буде речення про депутатську недоторканність і непритягнення їх до кримінальної відповідальності.

Закон набирає чинності з 1 січня 2020 року.

Нагадаємо, законопроект був внесений президентом Порошенком ще 17 жовтня 2017 року. Попередньо схвалили його лише сьогодні, 30 серпня 2019 року.

 

Довідково.

2006 року Президент Ющенко в традиційній манері закликав депутатів Верховної ради скасувати власну недоторканність.

16 січня 2015 у Верховній раді України було зареєстроване подання Президента Порошенка як «Проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України та суддів)». Цього ж дня рішення було включене до порядку денного Верховної ради.

Для унеможливлення скасування цього Закону шляхом визнання його неконституційності Верховна рада подала запит до Конституційного суду України. 16 червня 2015 суд виніс ухвалу.

19 жовтня 2017 року народні депутати ВРУ у першому читанні розглянули законопроект про скасування депутатської недоторканності. За дане рішення проголосували 336 із 362 народних депутатів. Також цей законопроект було направлено до Конституційного суду для одержання висновку щодо відповідності його вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

29 серпня 2019 ВРУ 9 скликання схвалила законопроект № 7203, щодо зняття недоторканності з народних депутатів. Скасування недоторканності передбачається з 2020 року.

Перейти до панелі інструментів