29.03.2024
Громада Новини

Тернополяни наразі не можуть отримати “Газовий депозит”. Реалізувати пропозицію НАК “Нафтогаз України” не так просто

ДП «Газпостач» ПрАТ «Тернопільміськгаз» здійснює переговори з НАК «Нафтогаз України» з питань організації порядку взаємодії усіх учасників ринку для забезпечення споживачам Тернопільського регіону можливості користування продуктом «Газовий депозит». Про це повідомляє адміністрація ДП «Газпостач» ПрАТ «Тернопільміськгаз».

Даний продукт тільки впроваджується та є абсолютно новим на ринку газу України. Тому виникає багато питань щодо його реалізації, що не сприяє початку прийняття заяв та укладання додаткових угод з споживачами на даний момент.

Підприємство розглядає ряд заходів щодо впровадження «Газового депозиту» з метою забезпечення споживачів даним продуктом з врахуванням  дотримання законодавства України, а також вирішуються організаційні, фінансові та інші  питання для  реалізації цього продукту.

Нагадаємо, 20 серпня  НАК «Нафтогаз України» повідомив про запуск на ринку природного газу України нового продукту «Газовий депозит».

Даний продукт передбачає можливість побутових споживачів (населення) за умови 100% передплати вартості газу, використовувати куплений газ за фіксованою літньою ціною, яка, як заявляє НАК «Нафтогаз України» буде на 25-30% нижчою за зимову.

Побутовий споживач зможе закупити на цих умовах до 25 тис. куб. м. газу, що є достатнім для забезпечення потреб індивідуального домогосподарства на протязі зимового періоду з 01 жовтня 2019 по 31 березня 2020 року.

Відпускна ціна НАК «Нафтогаз України» для постачальників газу у рамках цього проекту складає 4874,42грн за тис. куб. м. (без ПДВ та послуг транспортування та розподілу газу), з ПДВ складає 5849,30 грн. за тис. куб. м., а вартість газу з торговою надбавкою постачальника – 5995,54 грн за тис. куб. м.(2,5%).

Крім цього, споживач  повинен оплачувати вартість  послуг розподілу та транспортування газу, які за ціною по спецобов’язках (на даний момент) включені у загальний тариф на газ.

Також, споживачам необхідно враховувати, що після підписання відповідної угоди на закупівлю газу, вони самостійно несуть ризик коливання цін на ринку газу та не можуть мати будь-яких претензій у випадку зміни ціни на газ протягом вказаного періоду.

Для замовлення послуги по даному проекту  споживачу необхідно до 25 вересня 2019 року підписати додаткову угоду до Типового договору постачання природного газу та подати заяву з вказанням обсягів, які заплановано зарезервувати, а також періоди його споживання, регіональному постачальнику, у якого укладено договір на закупівлю газу з НАК «Нафтогаз України».

Читайте також: Придбати газ за нижчою ціною влітку, щоб використати його взимку. Коли тернополяни зможуть зробити “Газовий запас”

Перейти до панелі інструментів