16.04.2024
Новини

Поліцейського, який розбив авто тернополянці, визнали винним. Але він уникнув штрафу

Сьогодні, 12 травня, суддя Тернопільського міськрайонного суду В. Є. Ломакін виніс Постанову щодо справи, яка стосується ДТП, що сталося 20 листопада 2022 року.

Працівник одного з секторів Тернопільського РУП ГУНП у Тернопільській області на службовому авто Renault Duster на перехресті вулиць в’їхав у 2 автомобілі, зокрема, пошкодивши транспортний засіб Ірини Костецької. Справу розглядали в Управлінні патрульної поліції Тернопільщини і склали протокол щодо Ірини. Жінка вважала, що це неправильно, бо винен у ДТП саме поліцейський, який порушив правила дорожнього руху, а не вона, яка рухалася на зелений сигнал світлофора.  Тому Ірина Костецька вирішила звернутися до адвокатів, щоб вирішити це питання у судовому порядку. Адже тільки так вона зможе отримати компенсацію за розбите авто.

Детальніше про цей випадок “Терміново” розповідало тут: Жінка проти системи: тернополянка судиться з поліцейським, який розбив її авто.

У результаті розгляду справи по суті Суд постановив визнати працівника поліції винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП. 

Провадження у справі про адміністративне правопорушення щодо вчинення поліцейським (прізвище та ім’я редакції відоме) адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП, – закрити у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення, встановлених ч. 7 ст. 38 КУпАП.

Провадження у справі про притягнення Костецької Ірини Іванівни до адміністративної відповідальності за ст. 124 КУпАП – закрити на підставі п.1 ч. 1 ст. 247 КУПаП за відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення.

Поліцейський, який визнаний винним у порушенні правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, не буде оплачувати штраф в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (67 100 грн), бо закінчився строк накладення адміністративного стягнення. Це було очікувано, адже він декілька разів не з’являвся у суді то через те, що не отримав повістку, то через хворобу. Також декілька разів переносили судові засідання з тих чи тих причин.

Ірина Костецька задоволена рішенням суду: “Пройшовши всі інстанції в органах поліції і звертаючись зі скаргами навіть до голови НПУ, я переконалась, що зможу здійснити захист своїх прав лише в суді. Врешті-решт справедливість, неупередженість та об’єктивність Феміди поставила крапку в моїх піврічних муках.

В ході даного процесу я остаточно переконалась, що в Україні діє верховенство права і саме судова система стоїть на захисті прав і свобод кожної не справедливо обвинуваченої у вчиненні правопорушення, якого насправді не було, особи”.

Проте тепер Ірина Костецька має право вимагати повного відшкодування вартості ремонту авто (а це орієнтовно 400 тисяч гривень). А винуватець ДТП має право подавати апеляцію. Тому, схоже, ця історія ще не завершена. Чим закінчиться вона, “Терміново” обов’язково проінформує.

Перейти до панелі інструментів