03.05.2024
Новини

Тернопільські волонтери перетворили 7-тонне інкасаторське авто на броньований центр управління артилерією. Фото, Відео

Єдиний шанс для українців перемогти у війні – щодня робити свій внесок на фронті чи в тилу. Мільйони людей щодня допомагають армії саме з тилу, звідки на передову надходять ліки, продукти, дрони, амуніція та автомобілі. І це дуже важливо.

Українські волонтери, зокрема, і тернополяни, придбали у Великобританії інкасаторський автомобіль і перетворили його у броньований центр управління артилерією. Проєкт був складним.  Вимагав не лише чималих коштів, а й часу. Та з допомогою небайдужих людей задум все ж реалізували. Долучилися благодійники, власники бізнесу та небайдужі люди. Як все відбувалося, “Терміново” розповів тернополянин Юрій Гаврилюк.

“Часто є запит, але немає розуміння, як реалізувати чи просто дорого. А іноді є можливість, а потреба інша. Про такого типу авто ми вже чули не раз. Вони потрібні або для управління артилерією, або для управління розвідкою (дронами).

У нашому випадку були знайдені інкасаторські авто в Англії. Був варіант робити або медичну евакуаційну машину, або пункт управління. Але для медевака (медична евакуаційна машина, – ред.) авто занадто масивне і неповоротке, сім тонн все-таки. Тому вибір впав на пункт управління. Перевірили потребу у військових, з якими маємо справу, уточнили вимоги і технічні характеристики устаткування і вперед”, – розповідає Юрій.

Мораль історії: немає нічого неможливого

Сила в єдності, каже пан Гаврилюк. Також ми запитали у Юрія, чи планують переобладнувати ще такі автомобілі у майбутньому.

“Не можу відповісти ствердно відразу, бо ми не є великим системним фондом. Якщо буде запит і можливість, то, звісно, так! Але ми залежимо від особистих коштів, які вкладаємо, а також від вільного часу поза основною роботою. А найбільше – від людей, які нам довіряють і допомагають фінансово.

Також часто волонтери не можуть ідентифікувати, кому потрібне те чи інше. Бо не завжди є розуміння, що та чи та бригада потребує саме такого автомобіля, навіть якщо є можливість його зробити. А як знайти контакти відповідальних осіб у бригаді – не відомо, і якогось реєстру потреб, який би формувало Міноборони, теж не існує. Тому волонтери працюють із перевіреними людьми з конкретних підрозділів, щоб допомагати їм у забезпеченні”.

На переобладнання автомобіля витратили близько 292 тисяч гривень. З них 236 тисяч – сам автомобіль і 55 – на “начинку”. Сумарно переобладнання могло б коштувати понад 150 тисяч гривень, якби не допомога.

“Авто підбиралось і купувалось Радомир Цуркан в Англії і там же відразу частково адаптувалось до потреб. Продавець демонтував інкасаторські системи, частково бронював кузов бронепластинами і перевірив технічний стан авто. Volodymyr Mysak (без жартів) героїчно доставив авто в Україну. Окремо дякую англійським волонтерським центрам Support Ukraine та АрміяSOS Mykhaylo Yat за допомогу у вирішенні перепон на шляху і спальні мішки та розгрузки для вояків.

На місці в Тернополі вже провели повну діагностику і ТО автомобіля в СТО Реверс Ruzhevskyi Igor (замінили оливу/фільтри/колодки і т.д.), відремонтували кондиціонер і займались всією електрочастиною в Компанія “220V” Yaroslav Nazar. Традиційно Сергій Боднар пофарбував і з колегами займались меблями і внутрішнім облаштуванням.

Автоелектриком Романом була встановлена система автономного обігріву Webasto. Благодійний Фонд “Тернопіль” Саша Саша дуже допоміг надавши безкоштовно інверторний генератор на 3,5кВт (ціна такого коло 50000грн, на секундочку!). Юрко Кулик чудом безкоштовно організував 4 монітори (не просто телевізори, а монітори з високою роздільною здатністю) і з 5-ти встановлених ми купили тільки один. А ще ми безкоштовно отримали три ноутбуки від родини Осельських!

І це я описав процес дуже коротко (не ображайтесь якщо кого не згадав).
Матвійчук Орест Viktor Vitamin Leonid Tit АРМІЯ SOS
Низький уклін за ВАШУ доброту і активність!”, – подякував чоловік у пості у Фейсбуці.

Огляд автомобіля:

Реквізити для допомоги у закритті збору та на майбутні проєкти:

Гаврилюк Юрій

5375411206696341

https://send.monobank.ua/jar/5QuaBvz9Jp

Перейти до панелі інструментів