27.04.2024
Новини

Жінка проти системи: тернополянка судиться з поліцейським, який розбив її авто

Сьогодні, 9 березня, у суді розпочався розгляд справи про адміністративне правопорушення відносно одного з працівників поліції та тернополянки Костецької Ірини Іванівни. Журналісти “Терміново” перебували на слуханні.

Справа стосується ДТП, яке трапилася 20 листопада 2022 року на перехресті вулиць 15 квітня – Київська – Стуса. Працівник одного з секторів Тернопільського РУП ГУНП у Тернопільській області на службовому авто Renault Duster на перехресті вулиць в’їхав у 2 автомобілі, зокрема, пошкодивши транспортний засіб Ірини.

Пані Ірина стверджує, що вона рухалась на зелений сигнал світлофору, а автомобіль поліції – на червоний, та ще й переїжджав перехрестя смугою, яка забороняє рух прямо. Також тернополянка вказує на те, що проблискові маячки поліцейський на своєму авто увімкнув лише за дві секунди до того, як сталося зіткнення. Жінка запевняє, що у неї є докази цього: свідчення очевидців, відеозаписи ДТП тощо. Вона особисто зібрала ці докази та надала їх Управлінню патрульної поліції в Тернопільській області.

У результаті ДТП було пошкоджено три транспортні засоби: службовий автомобіль поліції Renault Duster, належний Ірині автомобіль Toyota Rav4 та автомобіль Skoda Fabia. Крім того, службовий автомобіль поліції пошкодив ще й придорожнє огородження, знісши його.

Ірина Костецька стверджує, що їй заподіяно моральну, фізичну та майнову шкоду, а ушкодження авто оцінює як дуже серйозні, оскільки від удару в її новому, придбаному в салоні автомобілі навіть всередині вирвало важіль перемикання автоматичної коробки передач.

Фото надані Іриною Костецькою
Фото Ірини Костецької

За фактом ДТП Державним бюро розслідувань було розпочато кримінальне провадження, але оскільки, на щастя, у жодної зі сторін не було травм середньої важкості, справу закрили і передали до Управління патрульної поліції в Тернопільській області.

З цього випливає, що усі докази у справі щодо винуватця ДТП повинні були б шукати працівники Управління патрульної поліції у Тернопільської області. Але, як каже жінка, замість цього працівники УПП сказали, що будуть складати протокол щодо Ірини. Тому вона самостійно знайшла 5 свідків, відповідні відеозаписи та інші докази, з яких, як переконує Ірина, однозначно вбачається, що саме працівник поліції вчинив описану ДТП. Всі здобуті докази Ірина офіційно скерувала до УПП в Тернопільській області.

Однак, як розповідає далі Ірина, замість об’єктивного та справедливого розгляду матеріалів працівники патрульної поліції проігнорували представлені нею відеозаписи і інші докази, зокрема, пояснення свідків та відповідей на запити органів влади і управління, в яких була інформація щодо обставин ДТП.

Згодом Ірину офіційно викликали до Управління патрульної поліції для надання пояснення, де повідомили, що насправді її пояснення нікого не цікавить, а щодо неї буде складено протокол за фактом ДТП. Таким чином, працівники Управління патрульної поліції в Тернопільській області повідомили, що складатимуть протокол щодо Ірини, котра, з її слів, є потерпілою у даній ситуації, в якій ДТП вчинив працівник поліції.

Розуміючи, що добитись справедливості на місцевому рівні вона не зможе, Ірина почала звертатись із письмовими скаргами до столичних керівників: керівництва Департаменту патрульної поліції та керівника Національної поліції України.

Поки в Києві розглядали її скарги, працівники Управління патрульної поліції в Тернопільській області все-таки склали щодо Ірини протокол про адміністративне правопорушення, інкримінуючи їй порушення правил дорожнього руху і вчинення ДТП. Разом з тим, з протоколом жінку та її адвоката не ознайомили, другий примірник протоколу їй не вручили. Намагання через офіційні запити отримати другий примірник протоколу також ні до чого не призвели.

Таки склали протокол

Разом з тим, скарги столичному керівництву дещо зрушили ситуацію з мертвої точки: з Києва Ірині надійшов лист про те, що працівники Управління патрульної поліції в Тернопільській області після її багатьох скарг все-таки склали протокол про адміністративне правопорушення ще й щодо працівника поліції. І у цьому протоколі Ірина офіційно фігурує як потерпіла від протиправних дій на дорозі поліцейського.

Після цього справа йде до суду. Вона повинна бути розглянута до 5 квітня, тому що закінчується строк притягнення до відповідальності винуватця ДТП. Ірина вважає, що в Управлінні патрульної поліції в Тернопільській області відбувалось штучне затягування розгляду матеріалів та скерування їх до суду з метою сприяння працівнику поліції в уникненні відповідальності за вчинену ДТП, і тепер вона покладає свої надії на об’єктивність та справедливість Феміди.

Будучи обуреною тим, що відносно неї складено протокол про адміністративну відповідальність і що їй інкримінуються порушення, яких вона не вчиняла, жінка не покладає рук і прагне в суді довести свою невинуватість. Одночасно вона вимагає справедливого покарання для поліцейського.

“Слава Богу, що в салоні не було дітей. У мене їх троє, і ми постійно разом їздимо автівкою у різних справах. На щастя, того дня їх в авто не було, а то не знати, чим би це могло скінчитися”

Фото Ірини Костецької

“Серед білого дня на багатолюдній вулиці міста Тернополя працівник поліції грубо порушив всі можливі і не можливі у даній ситуації ПДР і, їдучи на червоний сигнал світлофора, спричинив дорожньо-транспортну пригоду, внаслідок якої зазнали дуже значних механічних пошкоджень 3 транспортні засоби, зокрема, належний мені на праві приватної власності автомобіль.

Я була впевнена, що в найкоротший строк УПП в Тернопільській області буде складено адміністративний протокол за цим фактом щодо працівника поліції. Однак, на практиці все вилилось у справжній “трилер” для мене. Зокрема, я зіштовхнулась з тим, що працівники патрульної поліції замість того, щоб за наявними матеріалами скласти протокол щодо поліцейського, почали шукати будь-які приводи і підстави, щоб перекласти всю відповідальність за ДТП на мене”, – каже Ірина журналістці “Терміново”.

Журналісти готові також опублікувати позицію поліцейського щодо цієї справи, але він на судове засідання сьогодні не з’явився. Тому суддя переніс засідання на кінець березня.

Перейти до панелі інструментів