14.05.2024
Новини

“Я не хочу бруківки на пляжі!”: тернополяни мітингували проти безглуздих закупівель міської влади

Під стінами Тернопільської міської ради відбулася акція “ЗСУ в першу чергу”. У ній взяли участь військові, ветерани, волонтери та небайдужі тернополяни. На мітингу працювала і наша журналістка. Розповідаємо про причини такого зібрання та рішення, які винесли у результаті акції.

Організаторкою мітингу є волонтерка Ольга Тимошенко. У коментарі журналістам вона сказала, що влада міста зобов’язана всі кошти з бюджету, які не є критичними потребами, спрямувати на потреби ЗСУ. Це як мінімум 132 698, 6 тис. гривень. Волонтери також вимагають зберегти при подальшому розподілі бюджету сталу ставку у розмірі 15% від бюджету громади.

Згодом до мітингарів вийшла речниця міськради Мар’яна Зварич. Тернополяни вимагали присутності міського голови Сергія Надала. Проте речниця пояснила, що він не може бути присутнім, адже зустрічається з дружинами військових. Цей захід був запланований ще декілька днів тому.

Керівниця пресслужби відповідала на запитання тернополян, розповівши про суми, які спрямовує міська влада для допомоги армії. Також пані Мар’яна зазначила, що усі заяви та прохання про допомогу від командирів тернопільських бригад виконані на 100%. Проте громадськості не зрозуміло, чому тоді існує стільки зборів коштів на автівки, дрони, тепловізори та інші потреби наших бійців?

Також організаторка мітингу Ольга Тимошенко зазначила, що серед вимог активістів є пункт про дозвіл міської влади розглядати запити від військовослужбовців, які перебувають в зоні бойових дій та їх сімей. Тому що часто командири можуть бути “відірваними від реальності” і не хочуть знати про реальні потреби військовослужбовців на фронті. Або не бажають бути матеріально відповідальними за техніку, про яку просили.

Далі тернополяни почали скандувати міській владі “Ганьба”.

До учасників мітингу вийшов також начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради Олег Соколовський. Він відповідав на запитання тернополян, чи було облагородження клумби на бульварі Вишневецького великою потребою під час війни. На неї, до речі, виділили майже 200 тисяч гривень.

“Це було заплановано ще на початку року. Чому саме там? Клумба, яка до цього часу була, не функціонувала. Там на вітрах вона, погані ґрунти, все що ми садимо, просто викидаємо. Гроші на вітер. Тому прийшли фахівці до нас і сказали: давайте зробимо кам’яну клумбу. Раз зробимо і забудемо. Озеленення міста є важливим, тому я думаю, якщо зробили клумбу, це не є вже щось таке страшне”, – каже пан Соколовський.

У відповідь тернополяни кажуть, що їм не потрібна клумба за 200 тисяч гривень, бо це ціна військового автомобіля або декількох дронів, які можна спрямувати на армію.

“Дайте гроші ЗСУ!” – скандували тернополяни.

Заслухавши відповіді речниці міськради Мар’яни Зварич та Олега Соколовського, учасники акції вирішили створити робочу групу для формулювання проєкту рішення перерозподіл бюджетних коштів за участі представників ініціативної групи “ЗСУ в ПЕРШУ чергу” та делегувати їй опрацювання заявок від військових частин, військових та їхніх родичів.

Активісти запевняють: якщо їхні вимоги не почують, будуть збиратися під міською радою і надалі.

А просто зараз Тернопільська міська рада на сесії розглядає проєкти рішень про перерозподіл коштів бюджету на посилення обороноздатності армії. Зокрема, у порядку денному є пункт “Про внесення змін у «Програму забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільського гарнізону та військового призову Тернопільської міської територіальної громади на 2023 рік”.

Відповідно до рішення, буде здійснено перерозподіл бюджетних асигнувань між головними розпорядниками коштів. Зокрема, на заходи із забезпечення обороноздатності військових формувань та територіальної оборони додатково спрямовано понад 15,7 млн гривень. Журналісти “Терміново” стежать за ситуацією і обов’язково проінформують про результати.

Перейти до панелі інструментів