05.05.2024
Новини

“Цей фільм увійде в історію”: у Тернополі відбувся прем’єрний показ українського фільму “Довбуш”

У Тернополі відбулася прем’єра пригодницько-історичного екшену “Довбуш”, однієї з найепічніших та наймасштабніших стрічок в історії незалежної України, як розповідає режисер Олесь Санін.

Події у кіно відбуваються посеред Карпатських гір у 18 столітті, коли через жорстоке правління польських шляхтичів гуцули змушені були тікати в гори. Ім’я Олекси Довбуша стало безсмертним через цінності, за які він щиро боровся і готовий був покласти своє життя. Це передусім – любов до рідного краю та людей, які тут живуть.

Режисер Олесь Санін так охарактеризував фільм: “Перш за все, це історія про свободу. Це історія про людей, які обрали собі шлях, навіть ціною життя здобути цю свободу і захищати її до останнього. Заради чого воювали тоді і воюємо зараз – заради любові. Це історія про величезну любов. Не лише про земну. Ми граємо і про любов на небесах”.

У головних ролях: Сергій Стрельніков (Олекса Довбуш), Даша Плахтій (Марічка), Олексій Гнатковський (Іван Довбуш). 

“Тут у фільмі показано, що в одній ватазі за правду і за свободу разом воюють українці, поляки, мадяри, волохи, євреї. Всі”, – каже Олексій Гнатковський.

У стрічці також знімався уродженець Тернополя Роман Ясіновський, який зіграв одного з опришків. “Фільм “Довбуш” – це витвір мистецтва, і це є стала величина, зроблена неймовірними кольорами і неймовірно класними мазками. Цей фільм ввійде в історію”, – вважає актор.

Прем’єру запланували на 12 травня 2022 року, але події російсько-української війни змусили перенести запуск стрічки, яку зняли ще до повномасштабного вторгнення. Зйомки відбувались у Карпатах, на Львівщині, Прикарпатті, Тернопільщині, Київщині.

Над виготовленням автентичного одягу для фільму працювало 117 майстрів, тканини та інші матеріали для нього збирали по всьому світу. Усі металеві елементи (хрести, зґарди, чепраги) виготовлені вручну. Одяг зробили за лекалами та кроєм 18 століття. Бюджет кінокартини складає понад 120 мільйонів гривень.

Під час прем’єрного показу кінострічки провели також благодійний ярмарок, усі кошти з якого передали одній з бригад, яка зараз виконує важливі завдання на передовій.

Перейти до панелі інструментів