Тернопільська кухня – це не тільки борщ і вареники – відомий ресторатор про гастро-туризм регіону

До 1939 року у Тернополі можна було поїсти пиріжки з устрицями і неаполітанську зупу, хоч звучить це зовсім як вигадка. Але про все по порядку.

Відомий ресторатор, бренд-Шеф мережі ресторанів “Опілля”, спікер і суддя кулінарних конкурсів Костянтин Черненко розповів про феномени Тернополя у сфері гастро-туризму і про те, який величезний потенціал має наше місто.

“Перш за все варто сказати, що у Тернополя є всі шанси стати столицею гастро-туризму в Україні. Тут є багато автентичних, національних страв, є найдешевше і найсмачніше в Україні пиво. То чому у Тернополі немає туристів?

Я на кухні уже 14 років, працював у багатьох містах України, побачив багато. Наприклад, Львів, який зараз є величезним центром туризму країни, почав стрімко розвиватися у цій галузі з 2003 року. А Тернопіль зараз і є цим “Львовом” 2003-го року. Проте місту є чим здивувати туриста!

Тут є стільки унікального: печери, замки, підземелля, найбільший в Європі штучний став. На Львівщині зуміли скористатися своїми цікавинками (а де їх не було, то вигадували) та створили привабливий туристичний продукт.

“У Тернополі може бути значно більше туристів. Що потрібно людям? По-перше, емоції, по-друге, смачно поїсти, по-третє, десь комфортно заночувати”.

У Тернополі я бачу гостру нестачу атмосферних, крутих закладів з цікавими “фішками”. Цим Тернопіль не дотягує до Львова.

“Вважаю, що у Тернополі потрібно розвивати концепцію унікальної кухні, це може стати такою особливістю”

А що такого особливого є у кухні Тернополя, – спитала журналістка “Терміново”?

“Як ресторатор бачу безліч унікального. Хочу віднайти старосвітні страви, які були популярні на Тернопільщині до 1939 року. І я вже віднайшов декілька рецептів, які буду впроваджувати у новому закладі, що відкриється у Тернополі незабаром.

Наприклад, така цікава страва як “неаполітанська зупа з пармезаном”.

Складно повірити, що у Тернополі взагалі був такий інгредієнт як пармезан.

“Чому складно? У закладі, який був на місці колишнього ресторану “Європа”, наприклад, до 1939 року точно подавали пироги з устрицями. Здавалось, би, устриці. Це щось таке унікальне.

Також у селі Біла варили таку спеціальну зупу на бульйоні, з капустою та томатами. Вона називалася “Пажиброда”. У літературі та архівах про неї є лише згадки, точніше, одна назва. Цю зупу готували лише в Білій. Та я уже маю її рецепт. Скоро усі тернополяни зможуть спробувати унікальну тернопільську зупу в закладі “Над ставом”.

У Тернополі було безліч унікальних страв. Наприклад, запечений голуб, кайзершмарнн, цитринове морозиво, начинені “цвяхами” яблука, ванільне суфле та інші. Деякі з них я уже відтворив.

“Вважаю, що тернопільській кухні потрібно ламати стереотип, що вона складається лише з борщу та вареників. Хоча навіть  борщ тут є унікальним. Його варили зі смаженим оселедцем. І ця страва точно скоро буде представлена у закладах Тернополя.

Тому щиро вважаю, що саме Тернопіль може претендувати на звання гастро-столиці України”.

 

About the author

trending_flat
“Благаємо вас, не витрачайте наші гроші!” : чи вдалось тернополянам домовитись з міською владою

Сьогодні, 21 вересня, у Тернополі знову відбувався пікет "ЗСУ в ПЕРШУ чергу". Волонтери, родичі військових та небайдужі мешканці міста намагалися вкотре донести до влади міста свою позицію: щоб міська рада не витрачала гроші з бюджету на некритичні потреби, а допомогла нашим військовим з амуніцією, технікою, автівками тощо. Наші журналісти працювали на місці, розповідаємо детальніше, про що говорилось. Читайте також: “Я не хочу бруківки на пляжі!”: тернополяни мітингували проти безглуздих закупівель міської влади Сьогодні представники міської влади зустрічалися з ініціативною групою за закритими дверми. Про що домовились, дивіться у відео. https://youtu.be/rSgBC41Zook З'ясувалось, що у міста є гроші на допомогу військовим, але її не можуть надати, тому що нема запитів від командира військової частини. Будь-кому техніку чи амуніцію видати не можна, має бути хтось матеріально зобов'язаний. А командири військових частин або не бажають брати на себе таку відповідальність, або навіть не знають, […]

trending_flat
“Я не хочу бруківки на пляжі!”: тернополяни мітингували проти безглуздих закупівель міської влади

Під стінами Тернопільської міської ради відбулася акція "ЗСУ в першу чергу". У ній взяли участь військові, ветерани, волонтери та небайдужі тернополяни. На мітингу працювала і наша журналістка. Розповідаємо про причини такого зібрання та рішення, які винесли у результаті акції. Організаторкою мітингу є волонтерка Ольга Тимошенко. У коментарі журналістам вона сказала, що влада міста зобов'язана всі кошти з бюджету, які не є критичними потребами, спрямувати на потреби ЗСУ. Це як мінімум 132 698, 6 тис. гривень. Волонтери також вимагають зберегти при подальшому розподілі бюджету сталу ставку у розмірі 15% від бюджету громади. Згодом до мітингарів вийшла речниця міськради Мар'яна Зварич. Тернополяни вимагали присутності міського голови Сергія Надала. Проте речниця пояснила, що він не може бути присутнім, адже зустрічається з дружинами військових. Цей захід був запланований ще декілька днів тому. https://youtube.com/shorts/i58-2M0iFKk?feature=share Керівниця пресслужби відповідала на запитання тернополян, розповівши про суми, які спрямовує […]

trending_flat
“Цей фільм увійде в історію”: у Тернополі відбувся прем’єрний показ українського фільму “Довбуш”

У Тернополі відбулася прем'єра пригодницько-історичного екшену "Довбуш", однієї з найепічніших та наймасштабніших стрічок в історії незалежної України, як розповідає режисер Олесь Санін. Події у кіно відбуваються посеред Карпатських гір у 18 столітті, коли через жорстоке правління польських шляхтичів гуцули змушені були тікати в гори. Ім’я Олекси Довбуша стало безсмертним через цінності, за які він щиро боровся і готовий був покласти своє життя. Це передусім - любов до рідного краю та людей, які тут живуть. Режисер Олесь Санін так охарактеризував фільм: "Перш за все, це історія про свободу. Це історія про людей, які обрали собі шлях, навіть ціною життя здобути цю свободу і захищати її до останнього. Заради чого воювали тоді і воюємо зараз – заради любові. Це історія про величезну любов. Не лише про земну. Ми граємо і про любов на небесах". У головних ролях: Сергій Стрельніков (Олекса Довбуш), Даша […]

trending_flat
Волонтери з Тернополя уже четвертий рік роздають нужденним комплексні обіди

Група волонтерів з Тернополя уже четвертий рік щонеділі о 10 ранку роздають комплексні обіди для тих, хто потребує. 20 липня виповнилось три роки, відколи проєкт "Жовтий фартух" функціонує. Про те, як вдалось протягом трьох років щотижня без жодних виключень годувати людей, що опинились у складних життєвих обставинах, та труднощі, пов'язані з цим, розповів співорганізатор проєкту Сергій Кічула. Волонтери вистояли під час карантину, а відколи розпочалось повномасштабне вторгнення, людей, що потребують, побільшало. За час функціонування проєкту до нього долучилися тернопільські підприємці, власники бізнесів. Кожен із них витрачає свій дорогоцінний час, аби допомогти нужденним. У "Жовтому фартусі" наразі є 100 волонтерів, які щотижня зголошуються допомогти. Вони привозять продукти, готують їжу, роздають обіди. Тернопільський молокозавод "Молокія" раз у два тижні постачає 210 одиниць продукції. Це перший великий виробник продукції, який допомагає, розповідає Сергій Кічула. Є також представники бізнесу, які уже три роки привозять […]

trending_flat
Тернопільські волонтери перетворили 7-тонне інкасаторське авто на броньований центр управління артилерією. Фото, Відео

Єдиний шанс для українців перемогти у війні - щодня робити свій внесок на фронті чи в тилу. Мільйони людей щодня допомагають армії саме з тилу, звідки на передову надходять ліки, продукти, дрони, амуніція та автомобілі. І це дуже важливо. Українські волонтери, зокрема, і тернополяни, придбали у Великобританії інкасаторський автомобіль і перетворили його у броньований центр управління артилерією. Проєкт був складним.  Вимагав не лише чималих коштів, а й часу. Та з допомогою небайдужих людей задум все ж реалізували. Долучилися благодійники, власники бізнесу та небайдужі люди. Як все відбувалося, "Терміново" розповів тернополянин Юрій Гаврилюк. "Часто є запит, але немає розуміння, як реалізувати чи просто дорого. А іноді є можливість, а потреба інша. Про такого типу авто ми вже чули не раз. Вони потрібні або для управління артилерією, або для управління розвідкою (дронами). У нашому випадку були знайдені інкасаторські авто в Англії. Був […]

trending_flat
Збирають на аптечки та авто для ЗСУ: у Тернополі відбувається благодійний фестиваль

Сьогодні у Тернополі відбувається Благодійний фестиваль для збору коштів на авто для 214 окремого спецбатальйону ОПФОР та на аптечки для бійців, які захищають нас на фронті. Організаторами фестивалю є Штаб перемога, який займається медичним забезпеченням військовослужбовців ЗСУ. У фестивалі беруть участь Аркадій Войтюк, Віталій Тильний і Владзьо (дует "Вар'яти"), Вокальна студія "Тріумф", Писарівська школа мистецтв, Ірина Демчук, Михайло Глядик, хореоргафічні колективи Тернополя і численні волонтери. Тут можна придбати крафтові прикраси з бісеру та натурального каменю, сувеніри, зокрема, розписані власноруч гільзи від зброї... Також на фестивалі працює польова кухня, де можна скуштувати смачний плов, бограч чи чай. Усі кошти йдуть на рахунок благодійного фонду, за які закуплять автівку та IFAK аптечки. Фестиваль триватиме до 21.00. Приєднуйтесь! Більше дивіться на фото та відео.

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А

ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright 2025