19.03.2024
Новини Розслідування

“Кешбек і 52 виплати у рік”: у Тернополі досі обіцяють “золоті гори” клієнтам начебто заблокованої мережі В2В Jewelry

– Ви зареєстровані у нас в системі? Якщо ні, ми вас зереєструємо, і вже через тиждень вам надійде перша виплата, – привітно розповідає продавчиня-консультантка ювелірного магазину В2В Jewelry у Тернополі про можливості для клієнтів мережі, коли журналістка Терміново під виглядом покупця поцікавилась комплектом срібних прикрас. 

Тим часом поруч біля вітрини золоту каблучку та сережки обирають мама з донькою, які спеціально для цього приїхали сюди з райцентру. Як стало зрозуміло з їх розмови, батько вклав кошти в мережу, а саме придбав сертифікат, «забезпечений» ювеліркою. Саме такий сертифікат, як обіцяли клієнтам цієї фінансової піраміди, який має вищу дохідність — 260−416 % на рік. Вкладників у мережі магазинів запевняли, що вони мають право в будь-який момент отримати вироби з золота або срібла на номінал сертифіката, який стартує від 1 тис. грн. Як розповідала жінка продавцям, її чоловік спершу вклав 30 тис грн, а потім ще 10. Проте коштів не виплачували, тож мама з донькою вирішили прийти та обміняти сертифікат на ювелірні вироби. 

– Як можна було бути таким лохом, – обурювалася жінка. – Вкласти гроші вмів, а забрати не може. 

Мама з донькою довго не могли зробити вибір, на що саме обміняти сертифікат. Адже ціна прикрас у цьому магазині завищена в рази. 

– Ми майже нічого не можемо вибрати за ці гроші. Тільки одне колечко коштує майже 20 тисяч гривень, – обурювалася жінка, телефонуючи чоловікові. 

Читайте також: “Якби все це було правдою, ми б закрилися”: начебто заблокована СБУ мережа B2B Jewelry досі працює у Тернополі.

Приміром, срібну каблучку в тернопільських ювелірних магазинах можна придбати за 500-600 грн і навіть дешевше. Тоді як в магазині мережі повна вартість срібної каблучки в мінімалістичному стилі – в районі 9 тис. грн. А зі знижкою 70%, яка зараз тут діє, ця прикраса коштує 2, 7 тис. грн, що всерівно надто дорого. Подібну срібну каблучку журналістка знайшла в місцевому ювелірному магазині за 670 грн. А комплект срібних прикрас зі вставкою із золотим напиленням та перлинами в В2В Jewelry коштує 21 тис. грн: 13 тис. грн сережки і 8 тис. каблучка. Зі знижкою, як порахувала продавчиня, 6 тис. 300 грн. Тоді як у звичайному ювелірному магазині подібні прикраси можна придбати за 1,5-2 тис. грн. 

Як бачимо, у Тернополі досі працює магазин масштабної фінансової піраміди В2В Jewerly. Тим часом як ошукані клієнти не можуть повернути вкладені кошти, про що свідчать коментарі у соцмережах, мережа продовжує залучати у свою систему нових вкладників. 

Керівник та головний бухгалтер – під слідством 

Нагадаємо, у серпні минулого року СБУ заблокувала діяльність мережі ювелірних магазинів B2B Jewelry. Як тоді повідомляли на офіційному сайті відомства, оперативники спецслужби встановили, що вкладниками «піраміди» стали понад 600 тисяч громадян.  Орієнтовний обсяг коштів, привласнених та легалізованих зловмисниками через придбання елітного рухомого та нерухомого майна, інвестування в підконтрольний бізнес, становить більше ніж $250 мільйонів.

СБУ звітувало, що керівнику піраміди та головному бухгалтеру, повідомили про підозру. Суд наклав арешти на їхні майнові активи: банківські рахунки, рухоме та нерухоме майно, у тому числі оформлені на підконтрольні юридичні особи. Підозрюваним інкримінували ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 222, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України – вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією; шахрайство з фінансовими ресурсами; легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Проте навіть після цього повідомлення магазин у центрі Тернополя продовжував працювати. У серпні минулого року журналісти Терміново перевірили і виявили, що у цьому магазині попри начебто заблоковану правоохоронцями мережу, продовжували втілювати сумнівну схему і далі задіювати нових людей до участі в потенційній фінансовій піраміді. У СБУ пояснювали, що магазинам B2B Jewelry дали можливість і далі працювати начебто для того, щоб інвестори мали можливість обміняти вже придбані сертифікати на продукцію. 

До слова, засновник фінансової “піраміди” B2B jewelry Микола Гонта у відеозверненні до вкладників 28 серпня повідомив, що ювелірні магазини мережі працюють в звичайному режимі, а юристи компанії готують позови про спростування інформації про блокування мережі, яку раніше розмістило СБУ. Станом на сьогодні, це відеозвернення видалене. 

Також 28 серпня зранку, одразу наступного дня після того, як з’явилося повідомлення СБУ, обурені вкладники прийшли під стіни магазину B2B Jewelry, який розташований на вул. Січових Стрільців, 1 у Тернополі, аби отримати свої кошти. У черзі було понад десяток людей. Люди бідкалися, що їм запропонували замість грошей отримати прикраси. Однак більшість погодилась і на це, адже не знали чи їм повернуть вкладені інвестиції. 

Один з магазинів закрили, інший досі працює

Нині магазин на вул. Січових Стрільців у Тернополі закритий, приміщення здають в оренду. Заклад закрили ще в жовтні-листопаді 2020 року. Як помітила журналістка Терміново, перед закриттям на дверях магазину певний час висіла табличка з написом “переоблік”. 

– Магазин в центрі закрився ще у жовтні минулого року через карантин. А ми працювали до вересня, а потім також закрилися.  Ось тільки з 20 січня відновили роботу, – розповів журналістці Терміново продавець-консультант магазину на вул. Миру у Тернополі, коли вона вдруге побувала тут “як покупець” і поцікавилася, де ще можна знайти в Тернополі магазин В2В Jewelry. 

– В нашій мережі було біля 160 магазинів в різних містах України, але у зв’язку з карантином закрились практично всі, залишилось лише 15. Наш магазин – єдиний в Тернопільській області, – додав продавець. 

Чому в Тернополі досі працює магазин фінансової піраміди, над організаторами якої триває слідство? На якому етапі розслідування кримінального провадження і скільки серед потерпілих вкладників жителів Тернопільщини? З цими питаннями ми звернулися у відділ комунікації поліції в Тернопільській області. Проте там сказали всі питання адресувати Національній поліції України, адже саме вона займається розслідуванням кримінального провадження. 

Відтак журналістка Терміново надіслала запит у Нацполіцію. Проте на питання редакції відповісти відмовилися,  посилаючись на те, що запитувана інформація з обмеженим доступом і становить таємницю досудового розслідування. Повідомили лише, що розслідування провадження ще триває.

Нагадаємо, як ми з’ясовували у тернопільських правоохоронців у серпні минулого року, в поліцію ошукані вкладники йти не поспішають. Лише один чоловік повідомив, що вклав кошти в цю компанію і йому не повертають виплат. Більше звернень з цього приводу у поліцію не надходило. 

Обіцянки кешбеку і сертифікат у подарунок

Тим часом мережа ювелірних магазинів В2В Jewelry далі продовжує обіцяти людям надприбутки. В цьому можна пересвідчитися як на сайті проєкту, так і на його офіційній сторінці у Фейсбуці, так і безпосередньо у магазинах. Зокрема, у магазині в Тернополі на вул. Миру пропонують зареєструватися і рекламують усі “переваги” для клієнтів. 

– Ви можете отримувати щотижня 7% кешбеку за срібні прикраси і 4% за золоті. Якщо придбаєте це колечко, щотижня вам буде надходити по 190 грн на карточку,  – пояснив продавець-консультант, коли журналістка запитала про ціну срібної каблучки. 

Повна вартість цієї прикраси 9 тис. 500 грн. Проте на срібло у магазині зараз діють знижки до 70%. 

– До оплати – 2 тис. 709  грн, – підрахував продавець. – Упродовж року буде 52 виплати по 190 грн. Тобто за рік вам повернеться майже 10 тис грн. 

Цікаво, що на цінниках прикрас вказано дві ціни. Зверху – реальна вартість товару, а знизу – в декілька разів більша сума. Це – бонуси, які потенційний клієнт може отримати за рік. Проте, як сказав продавець магазину, нижні цифри нині вже не актуальні, оскільки у магазині діють знижки. 

– Раніше потрібно було сплачувати верхню суму, а нижня – це кошти, які повернуться за рік, – пояснив продавець-консультант. – Проте якщо на товари йде знижка, то ця сума мінятиметься, бо на знижку вона не враховується.  

На питання, де можна детальніше поцікавитися пропозиціями ювелірної мережі, продавець порадив шукати сторінку B2В Jewelry в інстаграмі та на ютубі, а зареєструватися можна сайті компанії. 

– Відповідно, коли ви зробите у нас покупку, у ваш особистий кабінет будуть надходити нарахування, – розповів консультант. – Там вказуєте номер картки і на неї надходять кошти. 

Також продавець подарував буклет з рекламою мережі та сертифікатом на суму 500 грн на придбання виробів у магазинах В2В Jewelry. 

Обуреним вкладникам відповідають відписками

На офіційній сторінці мережі ювелірних магазинів у інстаграмі 7 квітня анонсували розіграш 10 тис. грн на придбання прикрас в будь-якому магазині В2В Jewelry. А також нещодавно тут провели розіграш золотих прикрас вартістю від 10 до 100 тис. грн і чотирьох путівок на двох в Домінікану. Інформація про ці розіграші є і на сторінці у Фейсбуці, і вже навіть зняте відео про щасливих власників туристичних путівок. 

Як помітно з коментарів у соцмережах, у розіграшах досі беруть участь тисячі людей. Проте десь-не-десь окрім стандартних “беру участь” проскакують коментарі незадоволених вкладників. Їх небагато, ймовірно тому, що їх оперативно видаляють. 

“В2В – не лото забава і не забава, взагалі. Я завжди радію за людину, яка почувається добре. Я не заздрісна людина. Але радості поменшало, бо відірвавши кошти від сімейного бюджету, позбавила себе і рідних здійснення деяких планів та мрій. А хтось брав кредити чи ще гірше, позичав… Боюсь навіть уявити. Впевнена, радість щезла, з’явились проблеми. В2В, прокоментуйте”, – написала два тижні тому Тетяна Миколаївна. 

“У зв’язку з локдауном були прийняті такі міри, зараз проект відновлює свою роботу,,  – відповіли жінці від імені B2B Jewelry Official.

 “Когда уже начнете делать выплаты? Вы достали уже кормить народ обещаниями! Николай Гонта,  Вы же били в грудь себя, что мол все все получат по 52 выплаты. Ну и где мужское слово?”, – запитує Олексій Каршин.

Коли повернуть їм вкладені кошти та депозити, користувачі з різних міст України запитують ще у одній приватній групі мережі у фейсбуці. Хоча серед коментаторів є й такі, які стверджують, що їм регулярно надходять кошти. Цілком ймовірно, що це “заслані козачки”.

У коментарях на сторінці в інстаграмі також цікавляться, коли повернуть кошти вкладникам із Казахстану. Адже мережа розширила свою діяльність також і на Росію та Казахстан. Відповіді від мережі на такі питання стандартні і написані російською: “Ми розвиваємось і робимо все, щоб відновити роботу у вашій країні. Як тільки буде розроблена нова стратегія, ми повідомимо”.

Згодом одному з вкладників теж з Казахстану відповіли вже українською, що мовляв він звернувся у підтримку України. Тому, на жаль, відповіді на його питання не мають. 

“Очікуйте, будь ласка, офіційних новин про відновлення роботи у вашій країні”, – йдеться у повідомленні. 

 

 

Перейти до панелі інструментів