20.04.2024
Новини Суди

Обвинувачений вже шукає компроміс: невдовзі суд оголосить вирок водію, який нетверезим збив третьокласника на Тернопільщині

Винести вирок у справі ДТП у Прошовій, де нетверезий водій збив 8-річного Юрчика Чорного, Тернопільський міськрайонний суд планував наприкінці червня. Однак засідання довелося перенести на серпень через клопотання обвинуваченого, який перед допитом вирішив детальніше поспілкуватися зі своїм адвокатом та досягти компромісу з родиною травмованої дитини щодо відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Суд у цій справі тягнеться ще з вересня минулого року. Проте за цей час, як розповідає мама травмованого хлопчика Наталія Чорна, яка є його законною представницею в суді, обвинувачений ні разу не попросив пробачення і не відшкодував коштів на лікування дитини, яких родина витратила чимало. Адже Юрчик вже переніс 5 операцій, потребує тривалої реабілітації. До того ж, за результатами останнього МРТ у хлопчика збільшується пухлина в голові, яка є наслідком гематоми, яка утворилася від тріщини в черепі після ДТП. Дитині призначили чергове лікування. 

Нагадаємо, аварія у Прошовій Тернопільського району, де постраждав Юрчик Чорний, сталася 8 липня минулого року. За кермом  Volkswagen був 38-річний житель села Смолянка Тернопільського району.  Як повідомляли у поліції, він втратив контроль над автомобілем, виїхав на узбіччя та збив дитину. 

Після цього намагався втекти з місця аварії, але, проїхавши 300 метрів, злетів в кювет. Залишити автівку порушнику завадили люди. На момент ДТП в салоні авто перебував і знайомий водія. Але він був настільки п’яний, що впродовж двох годин не міг ні говорити, ні вийти з машини. Від людського самосуду кермувальника врятував приїзд правоохоронців.

Хлопчик, якого збив цей чоловік, потрапив у реанімацію. У дитини медики діагностували тріщину черепа і крововилив, переломи таза, ніг, пошкоджені внутрішні органи. Поруч з хлопчиком в момент ДТП стояла його старша сестра, але дівчинка встигла відскочити і уникнути удару.  Поліція встановила, що водій перебував у стані сильного алкогольного сп’яніння. Алкотестер “Драгер” показав 2,26 проміле алкоголю. А згідно з результатами лабораторного дослідження у крові чоловіка було виявлено 3,17% етилового спирту.

Читайте також: “Дитина перенесла 5 операцій”: у Тернополі вже 7 місяців судять водія, який нетверезим збив третьокласника.

Обвинувачений Володимир С. – під вартою у Чортківському СІЗО.  Чоловіка судять за порушення правил безпеки дорожнього руху, що заподіяли тяжке тілесне ушкодження та залишення в небезпеці.

Обвинувачений запевнив, що готовий допомагати

У суді вже допитали свідків у цій справі – сусідку, старшу сестру Юрчика, яка була біля нього не момент ДТП, сусідського хлопчика,  з яким тоді спілкувалися діти. А також пасажира , який сидів у автівці разом із обвинуваченим. До речі, спершу він не з’явився на допит, на нього суд наклав 3 тис. грн штрафу та ухвалив застосувати примусовий привід.

На черговому засіданні 15 червня суд допитав ще одного свідка й маму потерпілого і планував перейти до допиту обвинуваченого, судових дебатів та йти в нарадчу кімнату для прийняття рішення. Однак реалізувати заплановане не вдалося. 

Зазначимо, що віднедавна захисником обвинуваченого став Тарас Боднарчук, оскільки попередній захисник Федір Берегуляк у квітні цього року помер від ковіду. 

Перед судовим засіданням мій підзахисний висловив бажання перед допитом більш детальніше зі мною поспілкуватися, просимо засідання перенести і допит відкласти на наступне слухання, – звернувся до суду адвокат. – Крім того я поспілкувався з матірю потерпілого і є надія, що буде досягнута домовленість щодо відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Відповідно потрібен певний час. Це ще одна підстава, через яку прошу перенести засідання. 

Враховуючи те, що сторона обвинуваченого намагається знайти компроміс з родиною потерпілого, суд погодився перенести засідання. Проте воно відбудеться аж у серпні, оскільки в липні суддя Олег Холява перебуватиме у відпустці. Відтак суд продовжив термін тримання під вартою, який закінчувався 17 червня, ще на 60 діб. Хоча обвинувачений та його захисник просили про домашній арешт. 

знаходячись не під вартою, я думаю, мій підзахисний міг би швидше роздобути гроші

– Ми перебуваємо на тій стадії процесу, коли всі докази розглянуті, свідки допитані, відповідно ризики, які стосувалися можливості впливу на свідків, зміни доказів, – вони на даний час просто відпали, – аргументував захисник обвинуваченого Боднарчук. – Зараз стоїть питання про відшкодування матеріальної шкоди, а знаходячись не під вартою, я думаю, що мій підзахисний міг би швидше роздобути гроші, в кінці кінців навіть взяти кредит для того, щоб хоч якимось чином відшкодувати заподіяну ним шкоду. 

Сам обвинувачений запевнив, що не проти допомогти потерпілому в аварії хлопчику, однак перебуваючи вже рік під вартою, просто не має можливості цього зробити. 

– Мої батьки – пенсіонери, дружина – в декретній відпустці з маленькою дитиною, я цілий рік сиджу в СІЗО. У мене народилася дитина, якої я ще не бачив, – зауважив підсудний. –  Якщо буду мати можливість працювати, то зможу допомагати.

Однак суд ці аргументи не переконали.

“Від удару дитину відкинуло на 10-15 метрів”

Допитаний у справ свідок Богдан Б. розповів в суді, що був біля своєї хати на момент, коли сталася аварія. Раптом почув сильний удар, а після нього ще один. Він, як припускає чоловік, стався від наїзду автівки на бампер, який відірвався під час ДТП і лежав на дорозі. 

– Далі я почув, як проскочила машина на досить великій швидкості. Я побіг туди, де були крики, бо почали збиратися люди. На дорозі лежала дитина, яка ледь подавала ознаки життя, біля нього мама…, – пригадує свідок. – Сусіди викликали поліцію та швидку. Він (обвинувачений – ред.) на машині через 200 метрів не вписався в поворот і в’їхав у посіви пшениці. Перед тим була злива і машина там застрягла, інакше хто-зна чи він зупинився б. Я пішов до тієї машини, хотів забрати ключі, а їх там не було. На місці пасажира сидів хлопець, також неадекватний. Я його не знаю і обвинуваченого не знаю, лиш прізвище знайоме. 

Удар був біля однієї брами, а хлопчик опинився аж біля другої

За словами Богдана Б., він не бачив самого моменту аварії, проте коли вибіг на дорогу, то побачив, що дитину від місця удару відкинуло на 10-15 метрів.

– У тому місці, де машина вдарила велосипед, лишилися уламки його задньої частини, – уточнив чоловік. – А переднє колесо з вилкою і рамою лежали аж через 15-20 метрів біля малого. Удар був біля однієї брами, а хлопчик опинився аж біля другої. 

До речі, суд планував допитати ще одного свідка, однак він на даний час перебуває на заробітках у Польщі, відтак його покази виключили з порядку дослідження доказів. 

“Малий лише стогнав, а потім втратив свідомість”

Поки тривало судове слухання, мама потерпілого в аварії хлопчика Наталія Чорна час від часу не стримувала сліз. Їй дуже боляче згадувати день, коли її син отримав важкі травми. Практично весь останній рік жінка провела з хлопчиком у лікарні. Юрчик переніс 5 операцій, був змушений наново вчитися ходити. За словами матері, йому вже набагато легше у порівнянні з тим що було, але попереду його чекає ще тривале лікування та реабілітація. 

– Мені важко зараз все це згадувати, я дуже багато пережила, нікому такого не побажаю,  – каже плачучи жінка. – Нехай мені допоможе дитину лікувати, бо ще треба лікувати і лікувати, потрібно санаторії і так далі. 

На допиті в суді Наталія Чорна розповіла, що 8 липня 2020 року близько 19.00 Юрчик грався на подвір’ї разом і старшою сестрою Христиною. До дітей зателефонував сусідський хлопчик Cтас. Він не міг вийти на зі свого подвір’я, бо був на карантині через коронавірус, тому діти спілкувалися через дорогу. Юрчик у той момент сидів на велосипеді. 

Медики швидкої сказали: “Ми не знаємо, чи довеземо його”

– Я тоді була на городі і раптом почула сильний удар. Донька прибігає: “Мамо, Юрчика машина збила”, – пригадує жінка. – Я не знаю, як добігла до цього місця. Там вже зібралися сусіди, а малий лише стогнав, а потім втратив свідомість. Тут приїхала швидка і я навіть не пам’ятаю як опинилася в лікарні.

За словами мами, водія на місці аварії не було, він покинув травмовану дитину в небезпеці, не надавши їй допомоги. 

– Швидку викликали сусіди. Одна сусідка принесла воду, інша – лід, а водія там не було. Я в чому була, в тому поїхала в лікарню. Медики швидкої сказали: “Ми не знаємо, чи довеземо його”. Лікар вийшов з реанімації і повідомив: “Якщо до ранку доживе, то в сорочці народився”, – розповіла вся в сльозах Наталія Чорна. 

***

Наступне засідання у цій справі заплановане на 6 серпня. Тоді суд допитає обвинувеченого, а після цього, якщо не станеться чергових непередбачуваних обставин, зможе оголосити вирок. 

Фото: Терміново.

 

Перейти до панелі інструментів