19.04.2024
Новини Розслідування

“Якби все це було правдою, ми б закрилися”: начебто заблокована СБУ мережа B2B Jewelry досі працює у Тернополі

Днями СБУ повідомила про блокування діяльності масштабної фінансової піраміди B2B Jewelry, магазин якої є і в Тернополі. Здавалося б, після скандалу з Helix, тернополяни перестануть бути такими довірливими, проте обіцяною можливістю отримати легкий дохід спокусилося чимало людей.

Чому магазин, пов’язаний зі скандальною фінансовою пірамідою, досі працює у Тернополі, що роблять з цього приводу місцеві правоохоронні органи, з’ясовувало Терміново

B2B Jewelry – “історія хвороби”

За покупку ювелірних виробів людям обіцяли поступове повернення повної їхньої вартості – кешбек. Виплата відбувається рівними частинами, всього покупцям обіцяли 52 виплати за рік.

“Ви купуєте вироби із золота і срібла. Вже через одну п’ятницю починаються бонусні виплати, які можна вивести на банківську картку, електронні платіжні системи та криптовалютні гаманці”, – так описана схема співпраці на сайті B2B Jewerly.

Окрім ювелірних виробів, пропонували придбати сертифікат, «забезпечений» золотом чи сріблом, який має вищу дохідність — 260−416 % на рік. Вкладників запевняли, що вони мають право в будь-який момент отримати вироби з золота або срібла на номінал сертифіката, який стартує від 1 тис. грн. Виплати за сертифікатом здійснювали щотижня, обіцяючи неймовірні для сьогоднішньої України 8% на тиждень або 416% річних, повідомляє liga.net.

27 серпня Служба безпеки України повідомила, що блокувала протиправну діяльність організованого злочинного угрупування, учасники якого створили фінансову піраміду ( фото: СБУ)

Компанія стимулювала залучення нових клієнтів: кожен “інвестор” фінансово мотивований загітувати на покупку сертифікатів родичів і знайомих. Вкладники формували мережу із 23 рівнями від “новачка” і до “діаманта”. За кожного нового вкладника, залежно від свого рівня, очільник такої мережі отримував від 8 до 19% від вкладу новачка.

Компанія B2B Jewerly з’явилася влітку 2019 року. За даним преси, під цією маркою працює мережа магазинів ювелірного заводу «Шарм», розташованого в місті Ладижин Вінницької області. Восени 2019 року почалося активне  розширення мережі з відкриттям численних магазинів у багатьох регіонах України, в тому числі і в Тернополі. І хоч більшість людей скептично поставилися до можливостей, які пропонувала компанія B2B Jewerly, знайшлися такі, хто повірив і вклав кошти у ювелірні вироби, сподіваючись отримати космічні доходи. Виплати справді декілька разів були, проте в кінці березня цього року припинилися. Офіційна причина, яку озвучила компанія, – карантин. Відтак вкладники з різних міст України почали звертатися у правоохоронні органи. 

За гроші вкладників купували елітну нерухомість

Врешті, 27 серпня  СБУ заблокувала діяльність B2B Jewelry. Як йдеться на офіційному сайті відомства, оперативники спецслужби встановили, що вкладниками «піраміди» стали понад 600 тисяч громадян. 

Орієнтовний обсяг коштів, привласнених та легалізованих зловмисниками через придбання елітного рухомого та нерухомого майна, інвестування в підконтрольний бізнес, становить більше ніж $250 мільйонів. 

27 серпня у межах кримінального провадження правоохоронці провели 48 обшуків у Київській і Вінницькій областях та в Одесі (фото: СБУ)

Співробітники СБ України задокументували, що до організації фінансової оборудки причетні понад 20 осіб, задіяно більше ніж 100 підконтрольних юридичних осіб. 

За результатами слідчих дій буде прийнято рішення щодо повідомлення фігурантам про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 222, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України – вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією; шахрайство з фінансовими ресурсами; легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Обурені тернополяни вимагають повернення вкладених коштів

28 серпня зранку, одразу наступного дня після того, як з’явилося повідомлення СБУ, обурені вкладники прийшли під стіни магазину B2B Jewerly, який розташований на вул. Січових Стрільців, 1 у Тернополі, аби отримати свої кошти. У черзі було понад десяток людей. 

28 серпня зранку обурені вкладники прийшли під стіни магазину B2B Jewerly у Тернополі, аби отримати свої кошти (скріншот з відео ІНТБ)

– Мені сказали дати гроші у В2В і буде якась вигода. Люди здавали, тому що бачите в Україні не дуже добрі статки. Люди повірили і здали, – розповіла тернополянка Ніна місцевому телеканалу ІНТБ. – Я вклала кошти ще в лютому. Тільки один раз отримала виплату і все. Нам пропонують брати сріблом, але воно в три рази дорожчі, ніж в інших ювелірних магазинах. Мені тих “іграшок не треба”, мені потрібні гроші, хай віддадуть. Я старша людина, пенсіонерка…

 

Люди бідкалися, що їм запропонували замість грошей отримати прикраси. Однак більшість погодилась і на це, адже не знають чи їм повернуть вкладені інвестиції. 

У поліції – лише одна заява 

А от йти в поліцію ошукані вкладники фінансової піраміди не поспішають. Принаймні таких заяв станом на 1 вересня немає, повідомили у відділі комунікації Головного управління нацполіції в Тернопільській області. 

– До нас надходила заява щодо B2В, але ще чотири місяці тому, – коментують у відділі комунікації. – Один чоловік повідомив, що він вклав кошти в цю компанію і йому не повертають виплат. Звернення зареєстрували в журналі єдиного обліку подій та повідомлень. Поліція проводить перевірку з цього приводу. 

 Станом на 1 вересня магазин В2В Jewerly у Тернополі на вул. Січових Стрільців працює у звичному режимі (фото: Євгенія Цебрій)

Загалом розслідуванням масштабної афери, про яку говорить вся Україна, Головне управління Нацполіції в Тернопільській області не займається, повідомили у відділі комунікації.  Цю справу розслідує СБУ. Тому в поліції радять зі всіма питаннями  звертатися в цю структуру.

Однак чи вже встановлено кількість потерпілих від піраміди В2В на Тернопільщині і чи триває розслідування цієї справи в Тернопільській області, у пресслужбі управліня СБУ в Тернопільській області не повідомили. Мовляв, провадженням займається Головне управління СБУ, відтак місцеве управління коментувати нічого не може. 

Водночас у пресслужбі зауважили, що ошукані вкладники можуть писати заяви в управління СБУ в Тернопільській області, їх розглянуть в рамках чинного законодавства. 

Що кажуть у магазині?

 Станом на 1 вересня магазин В2В Jewerly у Тернополі на вул. Січових Стрільців працює у звичному режимі. Як бачила журналістка Терміново, на роботі було двоє продавців і двоє касирів. Про те, що тут досі обіцяють клієнтам захмарні прибутки, свідчить великий плакат із написом “Неабиякий дохід кожної п’ятниці”. Адже саме по п’ятницях компанія обіцяє виплати за сертифікатом. 

Сприйнявши журналістку Терміново за клієнтку магазину, продавчиня одразу взялася розповідати як працює схема піраміди (фото: Євгенія Цебрій)

Як виявилося, схема фінансової піраміди у магазині далі діє. Коли журналістка Терміново поцікавилася ціною ювелірного вироба, її одразу ж запитали, чи зареєстрована вона у системі. 

– Якщо так, то отримаєте кешбек за придбану прикрасу від 2, 5 до 4% щотижня, – повідомила продавчиня і додала, що відсоток залежить від того, з якого металу прикраса – золота чи срібла. Кошти, як запевнила вона, перераховуватимуть на картку або в особистий кабінет. 

На прохання прокоментувати ситуацію, яка склалася навколо мережі, продавці порадили звернутися до касирки.Також наголосили, що магазин працює у звичному режимі.

Про те, що у В2В Jewerly досі обіцяють клієнтам захмарні прибутки, свідчить великий плакат із написом “Неабиякий дохід кожної п’ятниці” (фото: Євгенія Цебрій)

-Те, що запустили в інтернеті, не відповідає дійсності. Як бачите, ми працюємо, – зауважила одна з продавчинь. 

Касирка ж заявила, що нічого коментувати не буде. 

– Якби все це було правдою, ми б закрилися, – лише сказала вона.

До слова, засновник фінансової “піраміди” B2B jewelry Микола Гонта у відеозверненні до вкладників 28 серпня повідомив, що ювелірні магазини мережі працюють в звичайному режимі, а юристи компанії готують позови про спростування інформації про блокування мережі, яку раніше розмістило СБУ.

– В інтернеті почали масово з’являтися повідомлення про блокування мережі ювелірних магазинів b2b jewelry. Магазини працюють в звичайному режимі, в цьому ви можете переконатися, відвідавши будь-який салон в своєму місті, – сказав Гонта. 

 

Нагадаємо, провадження щодо піраміди “Хелікс”, яке триває вже три роки, досі не завершене, а керівники компанії розгулюють на волі. До того ж один з керівників сумнозвісної піраміди Богдан Воронцов претендував на статус члена Громадської ради при Національному агентстві з питань запобігання корупції. Це при тому, що чоловік досі є підозрюваним у шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах. За результатами інтернет-голосування Воронцов у Громадську раду не потрапив. 

Як повідомляли раніше виданню Терміново у відділі комунікації поліції в Тернопільській області, дане провадження свого часу було витребувано Генеральною прокуратурою, після чого – подано міжнародний запит в Англію, де реєстрували «Хелікс». Однак відповіді, пояснюють в поліції, слідчі так і не отримали. Врешті провадження знову повернули на розслідування до Тернополя. На якому воно зараз етапі в поліції повідомити не змогли.

Головне фото: Євгенія ЦЕБРІЙ

Перейти до панелі інструментів