29.03.2024
Здоров’я Новини

“Перехворіти мають ще 300 тис. жителів області”: коли епідеміолог прогнозує спад захворюваності на ковід

Ситуація із захворюваністю на ковід на Тернопільщині виявилася складнішою, ніж прогнозували, і має тенденції до ускладенення. За минулу добу від ускладнень, викликаних хворобою, в області померли 16 людей. Якщо ростиме кількість хворих, зростатиме і відсоток тих, хто ризикує померти, а відтак – і летальність, застерігають фахівці.

Як розповів на засіданні міського штабу для боротьби з коронавірусом епідеміолог Володимир Паничев, станом на ранок п’ятниці, 2 квітня, в області хворіє 9 045 людей, з них 2 441 – у самому Тернополі. Ще 3,5-4 тижні тому цифра була меншою в 4-5 разів, а це тягне за собою величезне навантаження на систему охорони здоров’я.

– Середньодобова кількість хворих та тих, хто помирає, наразі є дуже високою, – аналізує ситуацію Паничев. – За останні дві доби реєструємо понад 700 лабораторно підтверджених і стільки ж підозр на коронавірус.  За вчора в області померли 16 осіб, за попередні два дні – по 11. Раніше, коли було близько 3, це вже була важка ситуація.

Як пояснив епідеміолог, завантаженість ліжок понад 40%, на думку експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, буде супроводжуватися зростанням смертності. На Тернопільщині 1 квітня цей показник становив 45% (відповідно до даних Індикаторних показників и для визначення регіонів зі значним поширенням COVID-19 – авт.).

Зважаючи на ситуацію, Володимир Паничев оприлюднив приблизний прогноз щодо ситуації з ковідом в області.

Читайте також: Ресторанам та кафе вкотре обмежать роботу: які карантинні заходи введуть у Тернополі вже найближчим часом

– Ми зможемо очікувати позитивних тенденцій лише за умови, що число людей, які мають набутий природнім чи штучним методом імунітет, становитиме 700 тисяч. Зважаючи на офіційно зареєстрованих людей, які вже перехворіли, наразі ж про зниження захворюваності зможемо говорити за умови, якщо перехворіє ще 300 тисяч. Це величезна кількість. 15% з них потребуватимуть меддопомоги, а це 56-60 тисяч. Зрештою, ніхто не скасовував відсоток летальності, та й число людей, які ризикують померти, теж буде доволі великим, – пояснює фахівець.

Володимир Паничев констатує: імунопрофілактика є ефективним засобом, але ресурси обмежені, тому бажаного ефекту на перебіг епідемії вона не дасть. Єдиним доступним інструментом є обмежувальні заходи: потрібно, щоб люди свідомо обмежували свої соціальні контакти, а органи місцевої влади вводили необхідні додаткові обмеження, де це потрібно.

Нагадаємо, наприкінці лютого Володимир Паничев розповідав, що 37,2% жителів області вже з позитивним імуноглобуліном G, тобто, мають антитіла до коронавірусу.

 

Перейти до панелі інструментів