24.04.2024
Здоров’я Новини

“Третина населення області вже має імунітет до коронавірусу, але цього замало” – епідеміолог

За минулу добу на Тернопільщині лабораторно підтвердили 331 випадок коронавірусу. Це 35,5% від усіх лабораторний зразків, які отримали за добу. Загалом за останні два дні кількість нових інфікувань зросла майже вдвічі – в 1,9 раза, розповів в ефірі Файного міста лікар-епідеміолог Володимир Паничев.

За даними обласного лабцентру, найбільшу кількість інфікувань виявили в таких колишніх районах області:

79 – Тернопіль;

38 – Чортківський район і місто Чортків;

32 – Заліщицький район;

29 – Бучацький район;

25 – Монастириський район;

27 – Тернопільський район;

12 – Збаразький;

По 11 випадків – на Бережанщині та в Підгаєцькому районі.

На решті територій кількість не перевищує 10. Не зареєстрували жодного випадку лише в Лановецькому районі.

– За минулу добу від ускладнень ковіду в області померли троє людей. В усіх були супутні захворювання. У 40-річного тернополянина – цукровий діабет, надмірна вага та захворювання щитовидної залози; у 51-річного жителя Борщівщини – цукровий діабет, у 56-річної жінки з Монастириського району – серцево-судинні захворювання, – уточнив Володимир Паничев.

За словами епідеміолога, в області зростає показник інцидентності. Нагадаємо, це показник кількості хворих за останні 14 днів на 100 тисяч населення.

– Вчора цей показник становив 198,6, сьогодні він вже 215,8 сьогодні. На більшості територій відбувається зростання цього показника, – каже Паничев. – Найвищий він у Монастириському районі – 629,6. Підгаєцькому – 565,2 та в місті Чортків – 478. Показники менше 100 мають колишні Збаразький, Зборівський та Козівський райони. Але ми далекі від думки, що це істинна захворюваність. Очевидно, є проблема з повнотою реєстрацій.

Загалом вже 37,2% жителів області – з позитивним імуноглобуліном G. Тобто, понад третина населення області набули імунітет природнім способом, зауважив Паничев і додав, що сприйнятливі до вірусу люди є третьою умовою для поширення коронавірусу.

– Припинити поширення вірусу серед може лише колективний імунітет на рівні 68-70%. Наразі такого відсотка немає. Є багато імунних людей, але 2/3 такими не є, тож є вразливими, – пояснив епідеміолог.

За словами Володимира Паничева, в обласному лабцентрі щодня тепер роблять 900-1000 і більше аналізів.

– Доставка матеріалів з районів зросла, що допоможе забезпечити більш повне обстеження всіх, кому це потрібно, – підсумував епідеміолог.

Перейти до панелі інструментів