20.04.2024
Новини

В Україні виявили «південноафриканський» штам коронавірусу

У двох областях України виявили «південноафриканський» штам коронавірусу. Тим часом «британський» штам уже поширюється в усіх регіонах України. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, пише Громадське

«Обидва штами дуже агресивні. Головне — дотримуватися правил епідситуації та берегтися», — зазначив очільник МОЗ.

1 квітня, в етері телеканалу «Україна 24» міністр розповів, що зразки коронавірусу для перевірки відправляли в лондонську лабораторію, де підтвердили штами.

Водночас Степанов наголосив, що ці два нові штами «змінюють клінічну картину» недуги. Додає, що лікарям достатньо важко зараз, бо «є велика кількість важких хворих».

Що відомо про ці штами коронавірусу?

Про новий різновид коронавірусу в середині грудня 2020 року повідомив міністр охорони здоров’я Великої Британії Метт Генкок. Пізніше стало відомо, що новий штам в Англії виявили ще у вересні 2020 року в одного з пацієнтів, але тоді ситуації не надали належного значення.

Відомо, що цей штам коронавірусу є заразнішим, ніж інші. Також вчені підтвердили, що «британський» штам на 64% смертоносніший за попередні варіанти вірусу.

Читайте також: “Важчий перебіг і більша смертність”: тернопільські медики розповіли про небезпеку британського штаму коронавірусу.

«Південноафриканський» штам виявили наприкінці 2020 року південноафриканські дослідники. Новий різновид коронавірусу став головною причиною другої хвилі COVID-19 в країні — на початку січня 2021-го кількість нових випадків інфекції у ПАР перевищила 21 тисячу щодня.

Дані клінічних випробувань двох вакцин від COVID-19 показали, що зафіксований у Південній Африці новий штам коронавірусу стійкіший до антитіл, які формуються після щеплення окремими вакцинами.

Головне фото: Pixabay.

 

Перейти до панелі інструментів