28.03.2024
Новини Соціальні проблеми Суди

Жительку Тернопільщини притягли до відповідальності за те, що син пропускав дистанційне навчання. Виявилося, що вдома просто не було інтернету

Шумський районний суд притягнув до відповідальності місцеву мешканку за те, що не забезпечила належних умов навчання для свого 14-річного сина, відтак підліток пропускав дистанційне навчання. Як пояснила жінка, трапилося так тому, що вдома у них немає підключення до всесвітньої мережі.

Як сказано в постанові суду, “02 березня 2021 року до Шумського районного суду Тернопільської області надійшов протокол про адміністративне правопорушення, згідно якого вбачається, що жінка не забезпечила належних умов навчання для свого неповнолітнього сина, 2006 року народження”.

Через це її син протягом дистанційного навчання не виходив на зв`язок із вчителями, має часті пропуски навчання у школі, чим вчинила правопорушення, передбачене ч. 2 ст.184 КУпАП. – Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей, що тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. До слова, у вересні минулого року жінку вже притягали до адмінки за тією ж статтею, однак з інших причин, тож випадок розглядали як повторне вчинення правопорушення.

Читайте також: Батьків, чиї діти пропускають школу без поважних причин, можуть притягти до відповідальності

У судовому засіданні мама підлітка вину визнала повністю, у скоєному щиро розкаялась, пояснила, що через запроваджені карантинні обмеження, син не відвідував школу, а участі в дистанційному навчанні не брав через відсутність вдома інтернету.

Зважаючи на те, що згадане порушення не потягло за собою будь-яких наслідків, “що негативно вплинули на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління, пом`якшуючою обставиною визнається те, що обвинувачена щиро кається у вчиненому, суд вважає за можливе звільнити порушника від адміністративної відповідальності за малозначністю і обмежитись відносно неї усним зауваженням”.

Читайте також: За підлітків, які цькують своїх вчителів, відповідати доведеться батькам

Нагадаємо, влітку 2020 року журналістка Терміново дізнавалася, з якими проблемами стикалися учні, батьки та вчителі, які змушені були перейти на дистанційне навчання під час карантину. Там звучало, що далеко не всі вчителі, особливо в районах, мають смартфони та комп’ютери вдома. Так само, як не завжди вистачає ґаджетів на всіх у багатодітних родинах.

Читайте також: Онлайн-освіта чи фікція: як насправді відбувалося навчання у школах Тернополя під час карантину

Варто зауважити, що в Статті 19 Закону України “Про охорону дитинства” йдеться про наступне: “Кожна дитина має право на освіту. Держава гарантує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти в державних і комунальних закладах освіти; надання стипендій та пільг здобувачам освіти таких закладів у порядку, встановленому законодавством України. Громадяни мають право безоплатно здобути фахову передвищу та вищу освіту в державних і комунальних закладах освіти на конкурсній основі”.

Однак, як бачимо, за умов карантину, навіть через рік після його початку, забезпечити це право не завжди виходить.

Перейти до панелі інструментів