20.04.2024
Новини Соціальні проблеми Суди

За підлітків, які цькують своїх вчителів, відповідати доведеться батькам

За школярів, віком 14-16 років, яких звинувачують у булінгу вчителів, відповідатимуть перед законом їхні батьки. Так, 850 грн штрафу повинна сплатити багатодітна жителька Лановецького району за те, що її син-восьмикласник лаяв нецензурними словами вчительку. Відповідне рішення прийняв місцевий суд.

Як йдеться у матеріалах справи, в період з 1 вересня до 11 листопада 2020 року учень загальноосвітньої школи села Борщівка Лановецького району “систематично виражався нецензурними словами, порушував дисципліну, чим заподіяв шкоди психологічному здоров`ю” вчительки української мови та літератури, яка його навчала.

Відповідно до законодавства, за цькування будь-кого з учасників освітнього процесу, особою до 16 років, відповідальність за це несуть її батьки або ж опікуни. Навіть якщо мова йде про булінг зі сторони учнів щодо вчителів. Тож в даному випадку відповідати довелося мамі, яка сама виховує трьох дітей.

Читайте також: Батьків, чиї діти пропускають школу без поважних причин, можуть притягти до відповідальності

У постанові суду вказано, що мама 8-класника своєї вини не визнала. Пояснила: вчителі неодноразово повідомляли їй про те, що син порушує на уроках дисципліну. “Однак вона вважає, що діянь булінгу її син не вчиняв, він не ображав вчительку, лише порушував дисципліну на уроці”, – цитуємо постанову суду. Однак те, що неповнолітній справді ображав вчительку української мови та літератури підтвердив заявою до поліції директор школи, посилаючись на свідків.

Зважаючи на ці обставини, суд визнав маму 8-класника винною у вчиненні адміправопорушення. Вона повинна заплатити 850 грн штрафу та 420 грн судового збору в дохід держави.

Нагадаємо, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, вчинення булінгу тягне за собою штраф від 850 до 1700 грн або громадські роботи на термін від 20-ти до 40-ка годин.
Водночас за булінг, вчинений групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, законом встановлено штраф від 1700 до 3400 грн або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

Булінг, вчинений дітьми від 14-ти до 16-ти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють. Його розмір, відповідно до ухваленого закону, становить від 850 до 1700 грн або громадські роботи на термін від 20 до 40 годин. Водночас законом визначено покарання за приховування випадків булінгу педагогічним, науково-педагогічним, науковим працівником, керівником або засновником закладу освіти.

Неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу тягне за собою накладення штрафу від 850 до 1700 грн або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

 

Перейти до панелі інструментів